Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A nyaralás mindenkinek jár

2022. 08. 21. 12:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

A legmelegebb napokon kicsit pihenni, kikapcsolódni, vízparton tölteni egy kis időt, sajnos sokaknak ez elérhetetlen álom. Már a múlt században is több kezdeményezés szólt arról, hogy a nehéz helyzetű családok gyermekei ne maradjanak nyári kalandok, élmények nélkül. Ennek a hagyománynak hazánkban a legutóbbi képviselői az Erzsébet-utalvány és a ma is működő Erzsébet táborok. 

Tíz éve indult 

2012-ben indította útjára a kormány az Erzsébet utalványok programját, melynek célja az volt, hogy támogassa a legkiszolgáltatottabb rétegeket. Nagycsaládosok, nyugdíjasok és fogyatékkal élők kérhettek és kaptak olyan utalványokat, melyek rekreációs célokra, nyaralásra, de akár fürdőbelépőre is beválthatóak voltak. A programba évről évre többen kapcsolódhattak be, egészen 2019-ig. 

A 2020-as évben még kaphattak a nyugdíjasok ilyen támogatást, de a Covid időszakában megszűnt az Erzsébet utalványok rendszere, 2020 óta már nem ebben a formában támogatják a rászorulók pihenési, nyaralási lehetőségeit. 

 

Táborok mindenkinek

2016 óta működnek Erzsébet táborok országszerte. A táborok célja, amellett, hogy a rászoruló családok számára is lehetőséget biztosít a közös nyaralásra, a napközi ellátása a gyermekeknek a nyári szünetben. Hiszen nagyon sok családban jelent megoldhatatlan logisztikai problémát, hogy a 10 hetes vakáció alatt ki vigyáz a legkisebbekre. 

Persze nemcsak a napközis táborok tartoznak a programhoz, több olyan létesítmény is viseli a program nevét, ami régen is a gyermekek nyári üdüléséről volt ismert és persze új helyszínek is csatlakoztak az Erzsébet táborokhoz. 

A nyaralás mindenkinek jár

Napközi Erzsébet-tábor Fotó forrás: erzsebettaborok.hu

Zánka és társai

Zánka, ami még az úttörőmozgalomban létesült és azóta is a gyerekek szórakoztatását, élményekkel teli nyaralását tűzi célul az egyik a legnagyobb az Erzsébet táborok közül. De a Balatonnál Tihanyban és Fonyódligeten is működik ilyen, kedvezményes nyaralásra lehetőséget biztosító tábor. 

A nyaralás mindenkinek jár

Zánkai Erzsébet-tábor – Nyári Élménytáborok Fotó forrás: erzsebettaborok.hu

Olyan különleges helyszín is szerepel a táborok listáján, mint Zalaszabar, ahol egy élményparkban kapott helyet a tábor, az ott nyaraló gyerekek legnagyobb örömére. De határainkon túlra is utaztatnak gyermekcsoportokat a projekt keretében. Egy állandó tábor működik a Hargita lábánál. 

 

Kiket várnak

A táborok között akadnak úgynevezett gyógyító táborok, melyeket a betegségekkel küzdő vagy éppen lábadozó gyermekek számára tartanak fenn. A nyaralás, a tartalmas és gondtalan pihenés számukra kiemelten fontos, sok esetben a kúra része. A gyógytáborok és a hagyományos nyári táborok is pályázható időpontokkal dolgoznak. Pályázni azonban egyénileg már évek óta nem lehet. Szervezetek, intézmények és alapítványok nyújthatják be a pályázatot, ők kapnak helyet, melyet maguk osztanak el és szervezik meg az általuk nyaralni induló családok, gyermekek beosztását. 

 

Több ilyet!

Nem az Erzsébet program az egyetlen kezdeményezés, aminek az a célja, hogy élményeket biztosítson azoknak a csoportoknak, amelyek nehéz helyzetük miatt önerőből ezt nem tudnák finanszírozni. 

Az Egyszülős Központ több olyan programot is szervez, ami kifejezetten a gyermeküket egyedül nevelő édesanyák és édesapák számára kínál kedvezményes pihenési lehetőséget. 

Létezett egy Családi Klubkártya is, melyet a Kölyökbirodalom szervezett és nemcsak programokra, hanem olyan, a gyermekeknek szükséges vásárlásokra is biztosított kedvezmény, mint a papír-írószer beszerzés vagy cipő és ruha vásárlás. 
Fotók forrása: erzsebettaborok.hu

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...