Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

A világ legszebb vízesései

2024. 03. 11. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Gyönyörködjön velünk a világ legmagasabb, legnagyobb vízhozamú vízeséseiben, melyek közül van, ami mögé be is sétálhatunk, amit hajóval közelíthetünk meg, vagy ahova panorámalifttel is felmehetünk!

Rajna-vízesés, Svájc

Európa legnagyobb vízesése a Rajna-vízesés, a svájci Schaffhausenben 23 méter magasból, 15 méter hosszan zúdul le a mélybe, hatalmas robajjal 700 köbméter víz áramlik minden egyes másodpercben. A vízesés közvetlen közelében hatalmas kilátókat, teraszokat alakítottak ki, több oldalon, amit csodaszép panorámalifttel lehet megközelíteni, ha nem szívesen lépcsőzünk.
A világ legszebb vízesései

Plitvice, Horvátország

Egyértelműen az egyik legszebb európai látnivaló a Plitvicei-tavak, Horvátországban. A smaragdzöld tavak a buja növényzet mögött megbújó hatalmas vízesései miatt igazi paradicsomnak nevezhetjük. A turistáknak fából készült kis hidakat, túraútvonalakat alakítottak ki. A Plitvicei-tavak tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.
A világ legszebb vízesései

Gullfoss, Izland

A tűz és jég országa számtalan lélegzetelállító, hatalmas vízesést rejt, egy hét se lenne elég, hogy felfedezzük valamennyit. Mind közül a legnagyobb a Gullfoss, az arany vízesés. A Hvítá folyó 11, majd szinte közvetlenül ezután 21 métert zuhanva egy szűk hasadékban zubog. A folyó átlagos vízhozama nyaranta itt 140 köbméter/másodperc, nagy áradások idején 2000 köbméter/másodperc. Izland egyik fő látványossága 1979 óta természetvédelmi területnek számít.
A világ legszebb vízesései

Viktória-vízesés, Zambia, Zimbabwe

A Zambézi folyón a Viktória-vízesés 107 méter magasról zúdul le, a zuhatag 1,708 méter széles. A zambiai oldalon, amikor a vízszint lecsökken, olyan természetes medencét (Ördög-medence) hoz létre az alacsonyabb vízállás a sziklák között, hogy akár meg is mártózhatunk benne. 1989 óta az UNESCO-világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.
A világ legszebb vízesései

Iguazu-vízesés, Argentína

Argentínában az Iguazu-vízeséstől igazán tátva marad a szánk, ahogy meglátjuk, hogy 270 zúgón zuhog lefelé a víz, gyalogosan eljuthatunk a fenséges vízesés alá, fölé és még mögé is. A folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak a vízesések, a víztömeg a maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter.
A világ legszebb vízesései

Angel-vízesés, Venezuela

A venezuelai esőerdő mélyén, nehezen megközelíthető helyen találjuk a világ legmagasabb vízesését, az Angel-vízesést, ahol a víz köze 762 méter magasból zúdul le egyetlen oszlopban a szikla tetejéről a Churun folyóba. Lenyűgöző, ugyanakkor elég zajos élmény is, a vízesés tövében fürdőzhetünk is az édesvízi tavacskákban.
A világ legszebb vízesései

Niagara-vízesés, Kanada

A világ talán legismertebb, és leghatalmasabb vízesése a Niagara Kanada és Amerika határánál, ahonnan 168.000 köbméter víz zúdul le percenként. Esténként meseszép a kivilágított vízesés látványa, és akár hajóról is megtekinthetjük, de ott nem lehet megúszni szárazon. 
A világ legszebb vízesései

Yosemite-vízesés, Amerikai Egyesült Államok

A kaliforniai vízesés a világ hatodik legnagyobbja, magassága 739 méter és három részre osztható, azonban legtöbb része csak egy meglehetősen megerőltető és meredek 5,5 kilométeres gyalogtúrával érhető el. Tavasszal mutatja legszebb arcát, de száraz évszakokban akár teljesen el is apadhat.
A világ legszebb vízesései

Seljalandsfoss-vízesés, Izland

A 66 méter magas izlandi zuhatag azért is különleges, mert a vízfüggöny mögé sétálva egészen egyedi perspektívából lehet gyönyörködni az izlandi tájban. Ha mögé merészkedünk, számítsunk rá, hogy rendesen elázunk, de a látványért megéri!
A világ legszebb vízesései

Képek forrása: pixabay.com, worldatlas.com (Angel-vízesés); nyitókép: Niagara-vízesés

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide