Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

A világ bámulatos, ikonikus hídjai

2024. 03. 18. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Van köztük városok jelképe és lélegzetelállító függőhíd is. Egyiken börtöncella kapott helyet, másik aranyművesek boltjaival van beépítve. Egyik híd egyedi formájával sokkol, máshol a csodás panorámáé a főszerep. Gyönyörködjön velünk az építészet híd-remekeiben!

Bastei-híd, Németország

Évmilliók eróziójának eredményeként létrejött sziklákra épült Drezda közelében 194 méterrel az Elba-folyó felett a hetvenhat méter hosszú kőhíd, a Bastei-híd. 1938 óta természetvédelmi területként tartják nyilván a hidat és környékét, mely már 200 éve a turisták kötelező látnivalója. A különleges építményhez 2000 tonna követ használtak fel az 1851-es felépítésekor, mely előtt fahíd állt, amit a harmincéves háborúban leromboltak. Bastei-t a Felsenburg Neurathen sziklavárával köti össze a híd. A hídra a legjobb kilátást a Ferdinandstein kilátóhelyről élvezhetjük, melyet egy ösvényen érhetünk el.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Bastei-híd

Helix-híd, Szingapúr

A Marina-öbölben a két városrészt köti össze a 2010-ben megnyitott 280 m hosszú híd, mely a világ első ívelt hídjaként is ismert. A modern díjnyertes spiráltervezést a DNS szerkezet alapján mintázták üvegből és acélhálóból. Éjszaka a spirálok világítanak, így fokozva a nem mindennapi vizuális élményt.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Helix-híd

Capilano-függőhíd, Vancouver, Kanada

Vancouver egyik legnépszerűbb turisztikai helyszíne évente közel egymillió látogatót vonz a lélegzetelállító kilátással rendelkező Capilano-függőhíd. Eredetileg 1889-ben épült kenderkötélből és a cédrus deszkából, de 1903-ban egy drótkötélhíddal váltották fel. A Capitano-folyó felett 70 méterrel, 100 méter magas fenyvesek között húzódó híd 140 méter hosszú. A park másik legnépszerűbb függőhídja a Cliffwalk kilátó, mely egy gránitszikla körül húzódik félkörívben a Capilano kanyon felett.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Capilano-függőhíd

Puente Nuveo, Ronda, Spanyolország

20 méter mély kanyonban a Guadalevín-folyó felett találjuk a Puento Nuevo-hidat, Ronda híres hídját, Spanyolország hegyvidéki városában. A híd összesen 42 évig épült, végül 1751-ben fejeződött be. Összesen három híd nyúlik át a kanyonon, a Puento Nuevo ezek közül legnagyobb és a leglátogatottabb is, mely 120 m magasan ível át a folyó felett. A központi ív fölött található kamra börtönként és kínzókamraként funkcionált az 1936–1939-es polgárháború alatt.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Puente Nuveo

Ponte Vecchio, Firenze, Olaszország

Firenze középkori kőhídja, az „Öreg-híd” az Arno folyó felett húzódik és a város egyik legrégebbi nevezetessége aranyművesek boltjaival van beépítve. A 14. században épült a 95 m hosszú híd, melyet a második világháború idején a visszavonuló német hadsereg is épségben hagyott, míg az összes többit felrobbantotta. Jellegzetességei – melyeknek hírnevét is köszönheti – a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol egykor mészárosok, ma ötvösök, aranyművesek dolgoznak-árusítanak, ezért az aranyművesek utcájaként emlegetik e hidat.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Ponte Vecchio

Kápolna-híd, Lucerne, Svájc

Svájc egyik leglátogatottabb nevezetessége a Kapellbrücke, azaz a 204 méter hosszú Kápolna-híd, mely eredetileg az 1300-as évek során épült a Reuss-folyó felett, így Európa legrégebbi, második leghosszabb fedett fahídja, és a város jelképe. A hídhoz csatlakozó 43 méter magas Wasserturm-tornyot 30 évvel korábban építették, és a történelem során különböző célokra használták fel, beleértve a börtönt, a kínzókamrát és a városi archívumot.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Kápolna-híd

Juscelino Kubitschek-híd, Brazília

Több mint egy kilométer hosszú az ország korábbi elnökéről elnevezett brazil JK-híd, építése 2002-ben fejeződött be. Autók, gyalogosok és kerékpárosok haladhatnak át rajta a Paranoá-tó keleti partja felett a főváros központjába. A híres ezüstívek miatt a híd Brazília jelképévé vált, és számos díjat nyert az építészeti tervezésért.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Juscelino Kubitschek-híd

Golden Gate-híd, San Francisco, Amerikai Egyesült Államok

Amerika második leghosszabb függőhídja a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át. 1937-ben adták át, ma már a hatsávos út mellett a hídon gyalogosan és kerékpárral is lehet közlekedni San Francisco szimbólumán. Kb. 10 millióan kelnek át rajta évente, narancssárga színével igazán egyedi a hidak között.
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Golden Gate-híd

Rialto-híd, Velence, Olaszország

A Rialto egyike a négy hídnak, amelyek a Canal Grande felett ívelnek át, Velence városában, és minden bizonnyal a leghíresebb is közülük. Szentek szobrai, művészi domborművek díszítik. 1854-ig a Rialto-híd volt Velence egyetlen hídja, 1588 és 1591 között épült és a Canal Grande legszűkebb kanyarulatát köti össze, 8 m magas, 22 m hosszú, isztriai márványból készült. Mára Velence egyik jelképe lett, mind nappal, mind éjjel pompás látványt nyújt. 
A világ bámulatos, ikonikus hídjai
Rialto-híd
Képek forrása: pixabay.com. A nyitóképen a firenzei Ponte Vecchio látható.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide