Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

2023. 04. 05. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az iszapban fürdőzés évezredek óta elterjedt gyógymód mind az előkelő közönség, mint a munkában megfáradt egyszerű emberek körében. Hazánk leghíresebb iszapját a Hévízi-tónál találjuk, de gyógyító iszap bőven akad még a világ számos pontján. Összegyűjtöttünk a legérdekesebbeket.

Boryeong, Korea

A koreai tengerparton található Boryeong várost szinte minden turista a szépségápolási és egészségügyi szempontból egyaránt hatékony iszapja miatt látogatja. A városban jól tudják ezt, úgyhogy minden év júliusban meg is rendezik az „iszap fesztivált”, amikor a helyi lakosok és az idelátogató vendégek együtt dagonyáznak a jótékony sárban. A fesztivál lényege a szórakozás, nem tévesztve szem elől a helyi iszap gyógyító erejét, amely nagyon gazdag gerániumban és bentonitban. Ha valaki bulizni szeretne, akkor júliusban érdemes idejönni, de gyógyulásra, szépülésre egész évben alkalmat ad a helyi spa központ, ahol az iszapot minden kezeléshez - masszázshoz, szépségmaszkokhoz, fürdőhöz – jó szívvel adagolják.

Napa völgy, Kalifornia

A napa völgyi Calistoga-sár története igen messzire, a Konocti vulkán 8 millió évvel ezelőtti kitöréséhez nyúlik vissza. A térséget ez a kitörés vulkáni hamuval vonta be, amelyet azóta gyógyító iszappá szelídítenek. Annak idején Wappo indián törzs használta elsőként a „hamut” fürdőzéshez és tapasztalta meg gyógyító és frissítő erejét. Ma a népszerű a Calistoga gyógyfürdőkben az ő módszerüket próbálhatjuk ki: a hamut összekeverik a helyi meleg forrásvízzel és borítják be vele a vendégek teljes testfelületét.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Volcán El Totumo, Kolumbia

Ha a "vulkánba ugrani" jellegű tevékenység szerepel a bakancslistánkon, akkor egészen biztosan Kolumbiába kell utaznunk. A Totumo elnevezésű iszapfürdő Cartagena közelében egy kis vulkán kráterét képezi. Nem túl nagy a fürdő, hiszen egyszerre csak tizenöten élvezhetik az iszap gyógyító és szépítő erejét, de valóban utánozhatatlan élményt jelent a kráterben ücsörögve lazítani. A helyiek szerint az iszapfürdőt nem árt kiegészíteni egy iszapos masszázzsal is.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Holt tenger

A világ talán legismertebb és kozmetikumokan talán legtöbbet használt „sara” a holt tengeri iszap. Azt mondják róla, megszabadít minden bőrproblémától, gyógyítja az ízületi fájdalmakat, de még a szívproblémákra is jó hatással van. Ráadásul az iszap állítólag hatékonyan segíti a szervezet méregtelenítési folyamatait és gyógyítja a kisebb sérüléseket. Aki ellátogat a Holt tengerhez, biztosan megmártózik a vízben és bekeni magát az értékes iszappal.

Wadden-tenger

A német, a dán és a holland tengerpart mentén az Északi-tenger más nevet is visel: ez a Wadden-tenger. Alacsony a vízszintje a dagály idején, így - a világ egyik legnagyobb vizes élőhelyén - az iszaplakók egészen közelről megfigyelhetők, úgyhogy a túrázó természetimádók számára igazi paradicsom ez a vidék. Szintén népszerű errefelé a fürdőzés, a vendégek a sós, ásványosított iszapban áztatják megfáradt testüket, mely iszap kivonatait gyakran használják kozmetikai krémekben is.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Hveragerði, Izland

Izlandtól szinte elválaszthatatlan a geotermikus energia, itt szinte minden falura jut egy hőforrás vagy vulkán. Hveragerði 45 kilométerre fekszik a fővárostól, Reykjaviktól. A helyi park látogatói nemcsak a régió történelmével és geológiájával ismerkedhetnek meg, de kezüket és lábukat is kényeztetnék az iszapban, amelyet a gyógyító fájdalomcsillapító fürdőkben használnak az 1950-es évek óta.

Milky Way (Tejút) lagúna, Palau

Az érintetlen erdőkkel teli apró szigeteken nagyon sok gyógyvizet találunk. Palaun úgy tűnik ősi legendák élnek - ezek közül az egyik az úgynevezett Tejút-lagúna fehér mészkőiszapjának misztikus szépsége. Az itt található ragyogó fehér iszap egyedülálló, érdemes benne megmártózni és megcsodálni, mielőtt a meleg trópusi vízbe ugranánk. A helyiek azt mondják, hogy 10 évvel fiatalabb lesz tőle az ember.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Sultaniye Hot Springs, Törökország

Törökország egyik leglátogatottabbak vidéke a festői Dalyan, ahová a Köyceğiz-tavon való vitorlázás mellett a fürdőzés miatt is érkeznek a vendégek. A sárban található medencék és a tiszta tavi fürdők váltakoznak a kénes forró vízzel töltött medencékkel. A víz hatásos, de rendkívül büdös. A természetben való fürdőzéshez fogadhatunk idegenvezetőt, de bérelhetünk saját hajót is.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Lake Techirghiol, Románia

Egy legenda szerint élt Romániában egy vak ember, neki volt egy idősödő szamara, amely egy napon véletlenül beleesett a sós tó iszapjába. Az öreg próbálta kihúzni, de végül ő is belecsúszott a tóba. Több órát töltöttek az iszapos vízben, mire kijutottak, viszont mire a szárazföldre értek, az öreg visszanyerte a látását, a szamár pedig megfiatalodott. Ha efféle csodát nem is fogunk tapasztalni, a Techirghiol tó vízének és iszapjának jótékony ereje tudományosan is bizonyított, érdemes kipróbálni.

Terme di Vulcano, Vulcano-sziget, Szicília

Szicília szigetén egy jó túra után nincs is kellemesebb, mint elnyújtózni a jótékony termálvízben és onnan nézni a naplementét. Nemcsak a víz jótékony, de a hozzá tartozó vulkáni iszap is, amely rendkívül „illatos” ugyan, de ha megszoktuk a szagát, szinte a bőrünkön érezzük majd gyógyító erejét. A Volcano sziget fő attrakciója ez, s bár a kénes szagot nehéz eltávolítani a bőrünkről és a fürdőruhából, a csontjaink és ízületeink meghálálják majd, hogy meghoztuk értük ezt a kis áldozatot.
A világ tíz legextrémebb iszapfürdője

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...