Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Európa legszebb templomai

2022. 09. 23. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A legnagyobbat a Vatikánban, a legszínesebbet Moszkvában, a legmagasabbat Barcelonában, a legtitokzatosabbat Isztambulban, a legdíszesebbet Kijevben találjuk, de egy magyar templom is felkerült a listára.

Szent Péter-bazilika, Vatikán

A Szent Péter-bazilika a Kr. u. 326-ban felszentelt bazilikának a maradványain áll, amit Péter apostol sírja fölé emeltek. 1506-ban kezdték építeni, majd a reneszánsz virágkorának művészei, Raffaello, Michelangelo, Bernini alakították tovább. A kereszténység legfontosabb templomának belseje oltárok, mozaikok, szobrok sokaságának tárháza. A délután besütő napfény csodálatos látványt tár elénk, ahogy bevilágítja a bronz és az arany főoltárt. Lélegzetelállítóan hatalmas, 119 méter magasságú kupolája Michelangelo műve. Belső hosszúsága 211,5 méter, magassága 132,5 méter, alapterülete körülbelül 15 160 m², ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező építménye.
Európa legszebb templomai
Szent Péter-bazilika

Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva

Moszkva egyik legszebb és a világ talán legszínesebb temploma a Boldog Vazul-székesegyház, avagy a Vaszilij Blazsennij, melyet Rettegett Iván cár építtetett a Vörös tér déli oldalán. Az óorosz építőművészet kiemelkedő alkotása, és az ország legismertebb remekműve 57 méter magas, kilenc, különböző méretű gyönyörű hagymakupolája van. Nyolc kisebb templom veszi körül, melyeket az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentjeiről neveztek el. Az egymáshoz tapadó, belül egymás között szabadon átjárható templomok mindegyike önálló, egyedi formájú és színezésű hagymakupolával van fedve.
Európa legszebb templomai
Boldog Vazul-székesegyház

Sagrada Familia, Barcelona

A katalán főváros szívében, Barcelonában épült az emblematikus Sagrada Familia, Antoni Gaudí lenyűgöző temploma, mely máig befejezetlen maradt. A Szent Család tiszteletére emelték, az építkezés pedig 1884-ben kezdődött el. Olyan szerves egységet alkot az őt körülvevő környezettel, mintha egyenesen a földből nőtt volna ki. Gaudí a Krisztusi életutat akarta szimbolizálni, a keleti kapu a születés jelképe, a nyugati a halálé, a déli a feltámadásé, és az újbóli eljövetelé. 12 tornya az apostolokra utal, míg a szentély fölötti torony Szűz Máriát, a legmagasabb (170 méteres) Krisztust szimbolizálja.
Európa legszebb templomai
Sagrada Familia

Hagia Sophia, Isztambul

Valaha keresztény bazilika volt, aztán mecset, ma már múzeumként funkcionál a bizánci építésű ortodox Hagia Szophia nagytemplom. Neve „isteni, szent bölcsességet” jelent, ami jellemzően Krisztusra való utalás a korai középkorban. Hatalmas kupolája igazi építészeti műremek, 31 méter átmérőjű, a csúcsa pedig 62 méteres magasságban található a földtől. 77x79 méter alapterületű, belül arany, kék és vörös díszítést kapott, a kis ablakain beszűrődő fény egészen különleges, menyei hangulatot varázsol az épület belsejébe. A templom egyik érdekessége az „izzadó oszlop”. A kőzet ugyanis az alatta elterülő víztározóból folyamatosan nedvességet szív fel, amely az oszlop oldalán kicsapódik. A babona úgy tartja, hogy aki az oszlopot megérinti, annak kívánsága teljesül, ezért bronzzal fedett oldalán már kisebb lyuk keletkezett a másfél évezred során itt megérintett területen.
Európa legszebb templomai
Hagia Sophia

Pecserszka Lavra, Kijev

A kijevi ortodox Barlangkolostor a Dnyeper partján az ortodox egyház egyik fontos központja volt a Kijevi Rusz idején, manapság pedig az ukrán ortodox egyház fejének a székhelye, és egy igazi időutazás az ide látogatóknak. A szerzetesek itt a barlangokban imádkoztak, éltek és temetkeztek. A barlangok hideg és nedves klímája lehetővé tette a testeknek természetes mumifikálódását. Ez a jelenség tovább növelte a kolostor hírnevét. Ukrajna 7 csodájának egyike és a világörökségi listán is helyet kapott.
Európa legszebb templomai
Pecserszka Lavra

Santa Maria del Fiore dóm, Firenze

Az akkori világ legnagyobb katolikus templomának szánták az 1296-ban elkezdett firenzei dómot, de végül is a tervekhez képest kisebbre épült. A gótikus stílusú templom kupolája 43 méter átmérőjű, az egész dóm pedig 85 méter magas, 169 méter hosszú, színes márvánnyal borított. A dómhoz két különálló épület csatlakozik szervesen. Az egyik a harangtorony, amely itáliai szokás szerint különálló épület, a másik a dóm korábbi építőcsarnoka, ahol napjainkban múzeum foglal helyet. A firenzei katedrális tetejéről csodás kilátás tárul elénk a legszebb toszkán városra, de készüljünk fel, hogy 463 lépcsőfokot kell megmásznunk érte.
Európa legszebb templomai
Santa Maria del Fiore dóm

Szent István Bazilika, Budapest

A neoreneszánsz templom Magyarország egyik legjelentősebb egyházi, és 96 méteres magasságával az ország legmagasabb épülete. Névadója államalapító Szent István király, a Szent Jobbot is itt őrzik ereklyeként. Az ország legnagyobb harangja a déli jobb toronyban található, 9250 kg, augusztus 20-án, szilveszter éjfélkor, fő ünnepekkor kondul meg. Ha szeretnénk élvezni a gyönyörű panorámát, ami a templom tetejéről tárul elénk, liftezzünk, vagy sétáljunk fel a Panoráma körkilátóba. Nagyjából 8000 ember befogadására képes, belső tere monumentális, pazar kialakítású, freskókkal, stukkókkal és márvánnyal gazdagon díszített.
Európa legszebb templomai
Szent István Bazilika
Nyitókép: Szent Péter-bazilika

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Legyen részese Ön is a vidéki mulatságnak!

2023. október 19-22. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, amely egy igazi gasztroélményt nyújt minden résztvevő számára. Van egy remek ajánlatunk a szálláshoz. A megújult Hunguest Gyula a fesztivál helyszínétől nem messze, Gyulán várja a pihenni vágyókat. Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide