Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

2023. 09. 06. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Vulkanikus eredetű szigeteket, olasz és görög érintetlen falvakat, tengerparti, mediterrán nyugodt településeket mutatunk be azoknak, akik inkább Európa eldugott szépségeit keresik, és nem szeretnének órákat várni a látványosságok megtekintésére. 

Arnarstapi és Hellnar, Izland

A Snaefellsness-félsziget déli partján, Izland nyugati részén, az ország legszebb kikötője található Arnarstapiban, ahol a különleges sziklaképződmények ejtik rabul az ide látogatók szívét. Régebben halászfalu volt, ma már inkább népszerű kirándulóhely a helyiek és a külföldiek körében. Hellnarban a Snæfellsjökull-gleccser Nemzeti Park látogatóközpontját tekinthetjük meg, de különleges sétát tehetünk a megszáradt lávafolyamok és gleccserek között is a régmúlt legszebb halászfalujában.  
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Sperlonga, Olaszország

Az ország fővárosától alig másfél órányi autóútra a mélykék Tirrén-tenger partján fekszik Sperlonga település, az egyik rejtett kincs, amit eddig a turisták hada még nem özönlött el. A tenger fölött 55 méter magasan elterülő, 3700 lakosú városka hosszú homokstrandjai meseszépek és egyáltalán nem zsúfoltak. Klímája a világ legnépszerűbb tengerpartjainak klímájával vetekszik.
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Folegandros, Görögország

Santorinitől nyugatra fedezhetjük fel a kb. 700 lakosú Folegandrost, mely a Kükládok-szigetcsoport egyik tagja. Ide nem jár minden nap a hajó, talán ezért is lehet még nyugodtabb, érintetlenebb helyszín, mint a közismert Santorini vagy Mykonos. A majdnem teljesen egészében fehér falu szinte minden pontjáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre. A sziget három faluból áll, Chora, a “főváros” egy 200 méter magas sziklára épült, Karavostasis a kikötőváros, Ano Meriában pedig egy érdekes népművészeti múzeumot találunk.
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Marvao, Portugália

A spanyol határ közelében, meredek oldalú hegy tetején kiépült, középkori hangulatú kisváros Marvao, Portugália egyik legszebb és legjobb állapotban megőrzött erődített települése, mely fontos vallási központ is. A szűk, kanyargós kövekkel kirakott utcák fehérre meszelt házak között meredeken vezetnek fel a várhoz. Vár erődjéből elláthatunk Spanyolországra és a Serra de Estrela hegység vonulataira. Tökéletes úti cél azoknak, akik nem szeretik a tömeget.
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Lastovo, Horvátország

Lastovo szigetét mintegy 40 apró sziget és sziklazátony veszi körül, és nem olyan régen még katonai terület volt, ami a turisták kizárásával járt. Dalmácia déli részén helyezkedik el ez az erdős sziget, és a világ második legkevésbé „szennyezett” égboltjának tekintik a szaharai égbolt után. Partszakaszán többségében vannak a homokos strandok, és mivel kevés turista lézeng még errefelé, a természet megőrizte érintetlen báját. Nem véletlen, hogy egyike azoknak a mediterrán édenkerteknek, melyek szerepelnek a World Wild Foundation – WWF, magyarul Természetvédelmi Világalap – listáján.
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Kotor, Montenegró

Montenegró tengerparti városkája 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik, mediterrán kikötője és városfala az UNESCO részét képezi. Magasba törő mészkőszirtjeivel együtt az egyik legnagyszerűbb mediterrán tájat alkotja. A városka macskaköves utcáinak labirintusában nagyon jó érzés elveszni, bár ma már egyre több turista keresi fel tavasztól őszig. Templomai, múzeumai, palotái mindenképp megérnek pár napot a nézelődésre.
Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Feröer-szigetek

A Feröer-szigetek a béke, a csend és a természet birodalma, ahol nem lehet betelni a vulkáni eredetű tájjal. A sziget a Dán Királysághoz tartozik és az Északi-Atlanti-óceán veszi körül. A szigeteket alkotó bazaltrétegek kelet felé lejtenek, a nyugati partokon gyakran több száz méter magas sziklafalakat találunk, ahol fantasztikus túrákat tehetünk az érintetlen természetben, úgy, hogy aznap más emberekkel nem is találkozunk. Az Eysturoy szigetén található Slættaratindurról belátható a teljes szigetvilág, ami 882 méter magason fekszik.

Európa titokzatos települései, ahol még nem hemzsegnek a turisták

Képek forrása: wildernesstravel.com (nyitókép), greatvaluevacations.com (2. kép), canacopegdl.com (3. kép), en.protothema.gr (4. kép), guias-viajar.com (5. kép), horvatorszagnyaralas.hu (6. kép), foodiebaker.com (7. kép), thesandyfeet.com (8. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...