Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Festői tavak az Északi-középhegységben

2021. 11. 26. 10:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Smaragdzöld színben is pompáznak az Északi-középhegység legszebb tavai, melyek között vannak eldugott horgásztavak, festői csónakázótavak, és az ország legmagasabban fekvő vize is itt található.

Királyréti-tó

A Börzsöny-hegységben, idillikus környezetben, erdőkkel borított hegyek között találjuk a Királyréti-tavat. A 80 m széles, 220 m hosszú tavacskában korábban lehetett fürdeni, de manapság már csak horgásztóként funkcionál. A tó körüli 3 km hosszú tanösvényen haladva találkozhatunk a Királyréti Erdei Vasúttal, mely 12 km hosszan kanyarog, és a környék élővilágát is felfedezhetjük.

Bánki-tó

A Bánki-tó a Cserhát nyugati részén erdők borította dombok közé ékelődik, patakok szelik át, környezete festői, levegője pedig nagyon egészséges. A 9 hektáros tavat délről, nyugatról és keletről erdős dombok ölelik körül. A viszonylag mély vizű tóban fürödni csak a strand területén szabad, azonban kellő óvatossággal kell belemenni, hiszen a tó vize mély, néhol a 6-7 métert is eléri. Minden év júliusában itt rendezik a Bánkitó Fesztivált, júniusban pedig a jazzfesztiválnak ad otthont.
Festői tavak az Északi-középhegységben
Bánki-tó (kép forrása: strand.hu)

Sástó

Az ország legmagasabban fekvő tava a Mátra-hegységben a Sástó, 536 m magasan található, Mátrafüred és Mátraháza között. A gyönyörű fekvésű tó vizének hőmérséklete nyári napsütéses időben eléri a 20-22°C-ot, ami a csónakázáson kívül fürdésre is alkalmassá teszi, télen pedig korcsolyázni is lehet rajta. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó 50 m magas mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. A tó mellett egy hatalmas kemping is van, innen 10 perc sétára találjuk az Oxygen Adrenalin Parkot, ahol bobpálya, kötélpálya, és egy nagy kalandpark várja a bátor jelentkezőket.
Festői tavak az Északi-középhegységben
Sástó (kép forrása: kirandulasgyerekekkel.cafeblog.hu)

Arlói-tó

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózdtól 3 km-re fekszik a festői szépségű Arlói-tó, hazánk egyik legérdekesebb természeti képződménye. Földcsuszamlás révén keletkezett, ez adja a különlegességét, ugyanis csak két ilyen tó található egész Európában. Az itt pihenők kellemes sétákat és kirándulásokat tehetnek a tó környékén. Csónakázásra, fürdésre, horgászásra alkalmas a tó, így nyáron látogatott üdülőhellyé válik. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól.
Festői tavak az Északi-középhegységben
Arlói-tó (kép forrása: sokszinuvidek.24.hu)

Hámori-tó

Lillafüreden találjuk a mesebeli Hámori-tavat, ahol smaragdszínű víztükrön, a hegyek ölelésében csónakkal is lehet közlekedni, a tó pedig minden évszakban különleges hangulatot áraszt. A tavat körülvevő hegyek csónakázás közben nyújtják a legszebb látványt, ilyen panoráma sehonnan máshonnan nem élvezhető. A tó környéke kifogyhatatlan a látnivalókban. Innen indulnak a vadregényes Bükk hegységbe vezető turistautak. Lillafüreden pedig a tavon, a Palotaszállón, a Szinva-vízesésen kívül az István-cseppkőbarlanghoz érdemes elsétálni.
Festői tavak az Északi-középhegységben
Hámori-tó

Aggtelek környéki tavak

A Aggteleki Tájvédelmi Körzetben néhány mesterséges és természetes tó is található. Mesterséges például a jósvafői smaragdzöld színű Tengerszem-tó, mely színét a közeli források hűs, tiszta vizének köszönheti. A tó délkeleti csücskénél méretes stég nyúlik be a nyílt vízfelület fölé, és láthatunk egy kihasználatlan betonmedencét is. A 100 m hosszú, 20 m széles Baradla-barlangtó felszínén csónakázva különösen szépek a megvilágított és a mesék világát idéző cseppkőformációk. Az Aggteleki-tó egy barlangi víznyelő eltömődése útján felgyülemlett állóvíz. Közelében van a lejárata az ország egyik legjelentősebb barlangjának, a Baradlának.
Forrás: Dr. Fogarasi László: legérdekesebb kis tavaink

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide