Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Figyeljen a gyerekre is! – Tippek a békés családi nyaraláshoz

2018. 07. 23. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Mindannyian imádjuk azokat a csodás, közös fotókat, amelyek a családi vakáción készülnek, de azt is tudjuk, a felhőtlen nyaralásért bizony meg kell dolgozni. Családi pihenést szervezni nem egyszerű dolog, hadd segítsünk néhány hasznos tanáccsal!
A legtöbb családnak ez az egy-két hét vagy néhány nap az egyetlen közös utazás az évben, fontos tehát, hogy jól sikerüljön. S hogy miért nehéz megszervezni? Gondoljunk csak bele: ha csak néhány felnőtt utazik el együtt pár napra, akkor sem egyszerű az előzetes egyeztetés, nem is beszélve a kaland során felmerülő nem várt problémákról. Mindez hatványozódik, ha gyerekekkel közösen szeretnénk megélni a vakáció napjait úgy, hogy mindenki maradéktalanul jól érezze magát.

Fontos a jó helyszín

A nyaralás helyszíne az egyik legfontosabb elem a tervezés során. Ha sikerül kiválasztanunk azt a helyet, ahol minden korosztály jól érezheti magát amellett, hogy a pihenésre és az együttlétre is maradjon idő, nyert ügyünk van. A tervezésbe mindenképpen be kell vonni a család legkisebb tagjait is, hiszen fontos, hogy a kiválasztott helyszín ne csak a szülőknek kedvezzen, hanem a gyerekeknek is kínáljon olyan programokat, ahol jól érezhetik magukat. Tény, hogy a gyerekkel utazóknak sajnos ki kell húzni jó néhány úti célt a listájukról, ha békés pihenése vágynak. Azok a nyaralóhelyek, amelyek fiatalon egyedül, esetleg barátokkal beutazva még izgalmasnak tűntek, családostól inkább rémisztőnek hatnak. Elsősorban olyan helyeket nézzünk ki célpontnak, ahová könnyen eljuthatunk, illetve, ahol jól kiépített infrastruktúra található. A vízpart mindig jó választás, de fontos, hogy rossz idő esetén is lehessen valamilyen elfoglaltságot találni a lurkónak, legyen a környéken fedett vízi park, játszóház, gyerekprogram.

A legkisebb „szava” is döntő

Ha egészen pici gyerek is van a családban, érdemes a bababarát szálláshelyek között körülnézni. Akár csak egy hétvégére, akár egy hosszabb pihenőre utazik a família, sokkal kényelmesebb, ha nem kell összecsomagolni a teljes babázós készletet. Ezeken a bababarát szállásokon rendszerint ingyenesen biztosítják a családok számára a megfelelő ágyat, etetőszéket, pelenkázót és legtöbbször játszóház és a legkisebbek számára is használható medence is van a hotel területén. Ráadásul ezeken a szállásokon számítanak a baba érkezésére, felkészültek az esetleges problémákra és elnézők akkor is, ha kicsit hangosabbra sikerül a program a megszokottnál.

Legyünk kicsit engedékenyebbek

Ha nagyobb gyerekkel indulunk útnak, akkor is van mire odafigyelni, ha azt szeretnék, hogy boldog nyugalomban és ne állandó hiszti és elégedetlenkedés, no és a vele járó idegeskedés uralja a nyaralás napjait. Próbáljuk úgy szervezni a programokat, hogy a gyerek is megtalálja azt, amire igazán vágyik. Nézzünk körül, milyen kicsiknek való kikapcsolódási lehetőség van a környéken és minden napra találjunk ki valami különlegességet! Üljünk le, beszéljük meg a lurkóval, hogy mit csinálunk aznap: ha tudja, hogy délután egy csodás csúszdapark vár rá, talán szívesebben hagy nekünk egy kis pihenőidőt a délelőtti időszakban. Szerencsés, ha olyan hotelt választunk, ahol animátorok is dolgoznak, akik foglalkoznak a „gyerekcsapattal”. Ha van ilyen, ne szégyelljék „beadni” a gyereket ebbe a speciális játszóházba, higgyék el, a családi nyaralásnak csak jót tesz majd az az egy-két külön töltött óra, és a kicsi is nagyon jól érzi majd magát a többi gyerekkel!

Hagyjuk időt a pihenésre is

A nyaralás alatt sokan abba a hibába esnek, hogy túlzsúfolják a napjaikat programokkal, mindent szeretnének egy hét alatt megvalósítani, amiről egész évben álmodoztak. Ez különösen stresszes lehet, ha gyerekkel megyünk, hiszen az állandó rohanás csak további feszültséghez vezet. Ezért próbáljunk inkább kevesebb programot zsúfolni a nyaralás idejére, és azokat maximálisan kiélvezni. A gyerekeknek is és a szülőknek is kellemes időtöltés lesz, és arról fog szólni a nyaralás, amiről szólnia kell, pihenésről és a családi pillanatok közös megéléséről.

Ne hagyjuk otthon a kedvenceket

A készülődés, a csomagolás során is ügyeljünk arra, hogy a gyereknek legyen saját, külön „pakkja”, amit maga tölthet meg azzal, amivel szeretne. Természetesen ne hagyjuk, hogy a teljes játék készletet magával hozza, de néhány kedvencnek mindenképp hagyjunk helyet a csomagtartóban, hiszen ezekkel sokkal békésebben telik majd az a néhány nap vagy hét. Nekünk, felnőtteknek is másképp kell csomagolni, ha gyerekkel utazunk, Az, hogy éppen milyen egyéb fontos kiegészítők kellenek az a gyermek korától függ, azonban, ami szinte biztos kell minden korban, azok a különféle gyógyszerek. Lázcsillapító, lázmérő, hasmenés és hányás elleni gyógyszerek mindig legyenek nálunk. Fontos, hogy a csemetéknek mindig sokkal több ruhával készüljünk, mint ahány napra megyünk, mert biztos le fogja enni, összesározza vagy egyéb módon koszolja össze az aznapi ruháját.

Az utazás is számít

Ha hosszabb útra megyünk gyerekkel, nem csak az ott töltött idő részleteit kell megszervezni, hanem az utazást is. Nincs annál rosszabb, mint egy nyűgös gyerek a repülőn vagy a 12 órás autóút során. Fontos, hogy legyen nálunk valami nassolni való, ha esetleg a fő étkezéseken kívül megéhezne a gyerekünk. Az utazásra készüljünk sokféle játékkal, amelyek lekötik a figyelmét. Számolhatjuk az autókat, játszhatunk szójátékokat vagy kitalálóst, még jól is fogja érezni magát a család. Emellett persze fontos, hogy egy-két kedvenc játék is ott legyen vele az utazáskor, amelyeket elő lehet venni unaloműzőnek. Ma már a technológia is nagy segítségünkre lehet, hisz a telefonokon és tableteken már filmet is lehet nézni, de különféle gyerekeknek szánt alkalmazásokat és játékokat is tölthetünk le rájuk, amelyek biztosan lekötik a gyerek figyelmét.