Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja

2024. 03. 20. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Akár városon belül élvezhetjük a zöldellő természetet, a tavasz legkellemesebb illatait és hangulatát, ha ellátogatunk e füvészkertek valamelyikébe. 

ELTE Füvészkert

Magyarország első botanikus kertje a belváros 8. kerületében bújik meg. 150 évnél idősebb páfrányfenyők, hatalmas páfrányok, orchideák illatoznak itt. Victoria-házának nagy vízmedencéjében a trópusi, különlegesen szép amazonasi óriás-tündérrózsák és paraguayi óriás-tündérrózsák kaptak helyet. Áprilisban Sakura ünnep keretén belül csodálhatjuk meg a virágzó japán cseresznyefákat, emellett 85 veszélyeztetett hazai növényfajt őriznek a Kertben, ezeket is mind megnézhetjük tavasszal. Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja

Füvészkert Szeged

A szegedi füvészkert üvegháza trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növényeknek ad otthont, távoli tájak közel 1200 növényfaja tekinthető meg. Több mint 7 méter magasra megnövő trópusi fák, fán lakó színes orchideák, broméliák, valamint páfrányok, pozsgások és kaktuszok biztosítanak változatos látnivalót az érdeklődőknek, de a 300-féle kaktusz is a látogatók kedvencei közé tartozik. Japánkertje, 125 fajtából álló rózsakertje, gyógynövény- és fűszerkertje mind tartogat különlegességeket.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja
Fotó: Zalatnai Márta

Vácrátót Botanikus Kert

A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló vácrátóti kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látványt nyújt 27 hektáron. 62 madárfajnak, 22 halfajnak, 73 szárazföldi és vízi puhatestűnek ad otthont az arborétum. Az angolpark stílusban tervezett főúri kastélykertben 13 ezer növényfajt tartanak számon. Ebből másfél hektáron 3000 virágos növényfajt. A nemzeti ünnep alkalmával március 15-17. között hóvirágok, tőzikék, hunyorok és sok korai tavaszi érdekesség fogad majd minket, ha ide látogatunk.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja

Soroksári Botanikus Kert

Soroksáron 60 hektárnyi területen kiépített tanösvényen sétálhatunk végig, ahol 20 állomáson keresztül ismerhetjük meg a füvészkert rejtelmeit. A tó mellett pihenve el lehet csípni nyíló virágokat: talajszinten tőzike, téltemető, kis téli zöld, hóvirág, csillagvirág bújik meg, szolidan virágzik a Dávid mandula és a kikeleti bangita, és illatozik a hunyor meg a lonc. A Kert 1977 óta fővárosi természet-védelmi terület, melynek üvegházában szubtrópusi növényeket, parkjában természetvédelmi kiállításokat és 180-féle gombafajt is szemügyre vehetünk.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja

Budai Arborétum

A Gellért-hegy déli lábánál az ország egyik leggazdagabb arborétumát találjuk, ami ráadásul minden nap ingyen látogatható. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960-féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. Márciusban már keresgélhetünk ibolyát, sáfrányt, hóvirágot, majd tulipán, orgona, cseresznye illata árasztja el a környéket.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja
Fotó: Juhász Norbert

Kámoni Arborétum

Az egykor önálló faluként létező Kámon ma már Szombathely része, csodálatos arborétumát 1860-ban kezdték kialakítani. Területe 27 hektár, melyen mintegy 3200 fa- és cserjefaj található meg. A parkban a jegenyefenyők mellett a gyantáscédrus, a kínai, a mocsárciprus hatalmas példányai láthatók, rózsakertjében több mint félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, valamint kaktuszgyűjteménye is az egyik legnagyobb Magyarországon. Márciusban már gyöngyvirágok, hóvirágok árasztják el az arborétumot, így már a napokban érdemes kilátogatni.
Füvész- és botanikus kertek, ahol a tavasz a legszebb arcát mutatja
Fotó: Nagy Jácint
Képek forrása: fuveszkert.org (2. kép); Zalatnai Márta, fuveszkert.u-szeged.hu (3. kép); countrytours.hu/vacratot (4. kép); harasztianyukak.blog.hu (5. kép); Juhász Norbert welovebudapest.com (6. kép); Nagy Jácint, nyugat.hu (7. kép)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide