Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Gumikacsa helyett hibakód olvasó? Papucs helyett autódiagnosztika?

2021. 11. 26. 11:59
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

Legyen izzasztó nyári meleg, vagy egy zimankós téli vasárnap, ki ne szeretne beülni az autóba és egy kicsit kikapcsolódni, elutazni egy kis idilli vidéki városkába strandolni vagy épp áztatni magát egy gyógyító termálfürdőben? Ilyenkor két nehézség jut eszünkbe, amitől tartunk: az egyik a pakolás, a másik az autóút. A pakoláson át kell esni, ez a fürdőzés velejárója. Azonban az autóút miatti idegeskedés már kevésbé kéne, hogy gondot okozzon. Mit tudunk tenni, hogyan tudjuk stresszmentesebbé tenni az utazást? Fel tudunk készülni akár a kellemetlen helyzetekre is mégpedig úgy, ha van nálunk egy kompakt hibakód olvasó, ami segíthet akár a legváratlanabb problémákat is megoldani.
Cikkünkben eláruljuk, hogy melyik is ez a készülék, miért fontos és abban is segítünk, hogy milyet érdemes beszerezned.

Milyen távolság megtétele esetén számíthatunk meghibásodásra?

A meghibásodás előfordulása függ az útviszonyoktól, az adott sofőr vezetési stílusától, az utasok számától és természetesen a gépkocsi állapotától. Amennyiben Újlipótvárosból indulunk egy rozoga, félig üres tankkal rendelkező autóval, akkor is nagy valószínűséggel el fogunk jutni a Széchényi Gyógyfürdőig, azonban, ha szívünk Hévízre húz és Nyíregyháza a kiindulási pont az már több kockázatot rejt magában. Utóbbi esetében akár egy új gépjármű is produkálhat meglepetéseket, nemhogy egy használt, régebbi autótípus. Gond akadhat a gumiabroncs ellenőrző rendszerrel, a futóművel, de még akár a motor is vacakolhat. A statisztikák azt mutatják, hogy a leggyakoribb jelenség a Check Engine lámpa felvillanása szokott lenni. Ez viszont jelenthet egészen kis gondot, de súlyos, a motort érintő kicsit sem pénztárcabarát helyzetet is teremthet. Egyes autók ilyen hibajel felvillanása esetén letiltanak, ami szó szerint azt jelenti, hogy nem tudunk tovább haladni az adott járművel. Ilyenkor kell előkapni egy úgynevezett hibakód olvasó eszközt, ami minden kételyt képes elhessegetni.

Hogyan segíthet egy magyar nyelvű hibakód olvasó?

A hibakód olvasó eszköz tulajdonképpen az autó által jelzett hibakódokat képes diagnosztizálni, így az eddig ismeretlen, semmit sem mondó kódokból hirtelen egy értékes üzenet válik. Elmondja, hogy mennyire súlyos a probléma, lehet-e ezzel a hibával folytatni az utat, avagy érdemes azonnal szervizbe vitetni az autót. Számtalan esetben az első opció áll fenn, azaz ha van egy ilyen készülékünk, akkor segíthetünk magunkon és nem kell megszakítani a családi napot, amit olyan régen terveztünk. Egy ilyen hibakód olvasó készülék ugyanis a hiba felderítésén túl képes az adott hibakódot törölni. Fontos, hogy elérhető legyen a hibakód olvasón a magyar nyelv hiszen hiába tudunk jól angolul, az autóiparban használatos szakszavakat nem biztos hogy helyesen fogjuk értelmezni.

Milyen hibakód olvasót válasszak?

Érdemes kényelmi okokat is figyelembe venni a készülék legyen egyszerűen használható és ne foglaljon nagy helyet. Egy kisebb kompakt kézi hibakód olvasót ajánlunk a hétvégi nagyobb utazásokhoz, így nem kell lemondani se a gumikacsáról, se a papucsról!

Még egy jó hír, hogy nem feltétlen az ár mutatja meg a minőséget. Persze ma már elérhetőek olyan professzionális hibakód olvasók is, melyeket profik használnak munkaeszközként, de nem feltétlen a drága eszköz a legjobb választás.

A fenti kritériumoknak tökéletesen megfelelnek például a Foxwell oldalon található egyszerűbb kézi hibakód olvasók is. Ezek a készülékek akár már 20-30 ezer forintért beszerezhetőek, pontos diagnosztikát biztosítanak, megbízhatóságuk semmivel sem kisebb, mint a 60-100 ezer forintos társaiké. Színes kijelzőik és LED fényeik intuitív, könnyű hibakód olvasást biztosítanak, továbbá képesek a hibakódok törlésére és a már említett Check Engine lámpa is lekapcsolható általuk. Ezekre a készülékekre a Foxwell élethosszig tartó ingyenes szoftverfrissítést ad, úgyhogy nem kell aggódni a jövőbeli extra költségektől sem. A kézi hibakód olvasók közül bátran ajánljuk bármelyik típust, az ár növekedésével tulajdonképpen többlet funkciókat kapunk, mint például az akkumulátor diagnosztikája vagy az adatok komplexebb grafikai megjelenítése a kijelzőn.

Gumikacsa helyett hibakód olvasó? Papucs helyett autódiagnosztika?

Az már részletkérdés, hogy szükségünk van-e ezekre, azonban egyet biztosan mondhatunk: egy ilyen autódiagnosztikai eszköz hosszú távon többszörösen visszahozza az árát, hiszen nem kell minden egyes probléma során szerelőhöz rohanni, hanem minden helyzetben tökéletes képet tudunk alkotni a járművünk állapotáról segítség nélkül. Ne ezzel teljen az a pici együt töltött időnk, élvezzük ki a programokat és hagyjuk hátra az autónk miatti bosszankodást egy életre!

A továbbiakban szeretnénk kedves olvasóinknak kedveskedni egy kis téli fürdő-wellness ajánlóval, hiszen az, hogy csobbani és csúszdázni csak nyáron lehet, bizony nagy tévedés!

Elsőként egyik személyes kedvencünket szeretnénk ajánlani, ami nem más, mint az Aquanticum Debrecen, ahol varázslatos környezet várja az oda ellátogatókat. A teljes fürdő kialakításakor fontos szempont volt a természeti hatások megerősítése, hangsúlyozása, így a fürdőbe belépve tulajdonképp egy mediterrán esőfürdő tárul elénk annak pompás zöld fáival és virágaival. Kínálatból nincs hiány, termál-, gyógy-, strand-, élményfürdő, aquapark és wellness részlegeivel valamennyi generáció számára komplex szolgáltatásokat kínál. Tökéletes egy borongós téli nap felvillanyozására.

Gumikacsa helyett hibakód olvasó? Papucs helyett autódiagnosztika?

Második tippünkkel főleg az aktívabb, esetleg több gyerekes családoknak kedvezünk. A Zalakarosi élményfürdőben gyógyfürdő, termálfürdő, strand és csúszdás aquapark is működik. Különlegessége, hogy a beltéri élményfürdőben tíz különböző vízi attrakciót és a vadvízi áramot is ki lehet próbálni. Itt aztán egy perc unatkozásra sincs idő!
Gumikacsa helyett hibakód olvasó? Papucs helyett autódiagnosztika?

Végezetül pedig jöjjön egy igazi pihenős, kikapcsolódós élmény a Dráva Hotel Thermal Resortban. Ezt a helyet kimondottan a szomorkás őszi-téli napokra tervezték, ugyanis itt megtalálsz mindent, ami wellness. Tökéletes baráti társaságnak, szerelmeseknek, családoknak, sőt, még a kutyát sem kell otthon hagyni. Élvezzétek a gasztronómiát, a különböző wellness kezeléseket és a hotel gyógyászati részlegét.

Gumikacsa helyett hibakód olvasó? Papucs helyett autódiagnosztika?
Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánunk!

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...