Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

2023. 09. 15. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Szívesen megnézné a leghíresebb őskori leleteket, felfedezné a pár évtizede kialakult izlandi szigeteket, vagy a 120 méteres mélységben levő magbunkert a Spizbergákon, esetleg kíváncsi, mi zajlik a hírhedt 51-es körzetben? Az a rossz hírünk, hogy ez az út sajnos nem fog megvalósulni.

Bohemian Grove, Kalifornia 

2700 hektáron terül el a Bohém Liget Kaliforniában, mely olyan gazdag, befolyásos emberekből álló csoport klubjának a helyszíne, ahol évente 2-3 hétvégét töltenek elnökök, énekesek, színészek, üzletemberek. A misztikus klubba csak meghívás alapján lehet bekerülni, és elég nehéz is. A helyszín látogatása idegeneknek azért tilos, mert a klub felvásárolta, hogy nyugodt körülményeket biztosítson a vendégeknek.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Lascaux-i barlang, Franciaország

Az egyik a legjelentősebb őskori festett barlangrendszer a Világörökség részét képező francia Lascaux-i, amely korábban nyitva állt a turisták előtt, ugyanis 17 ezer éves barlangrajzokat lehet benne megcsodálni. Ez lehet az egyik legjelentősebb őskori lelet, viszont a látogatók által kilélegzett szén-dioxid és a mesterséges világítás hatására elkezdtek megrongálódni a falfestmények, emiatt a ’60-as évek óta tilos bemenni a barlangba.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Surtsey, Izland

Izland partjaitól délre található vulkanikus eredetű sziget Surtsey, amely az ország legdélebbi pontja, 1963-ban jött létre egy vulkánkitörés következtében, viszont a mérete a szél és a hullámzás eróziós tevékenysége miatt folyamatosan csökken. Emiatt a vulkanológusok és biológusok nagy érdeklődéssel figyelik, hogy egy kietlen, kopár szigetet hogyan népesítenek be a különböző fajok. 1965 óta védett terület, a mai napig csak nagyon kevés kutatónak van engedélye a szigetre lépni, a többiek legfeljebb egy kisrepülőről nézhetik Surtsey fiatal felszínét.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Spitzbergák Nemzetközi Magbunker

A norvég Spiztbergákon hozták létre 120 méteres mélységben azt a magbunkert, ahova az ismert növények magjait gyűjtötték össze, azzal a céllal, ha globális katasztrófa fenyegetné a világot. Készleteit csak végső esetben használnák fel, amikor a többi országban lévő bunkerek magjai már valamilyen okból megsemmisültek. A magokat −18 °C hőmérsékleten tárolják, így akár évszázadokon keresztül megőrizhetőek, és a Spizbergákon több mint 3 millió magot is tudnak tárolni.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Észak-Sentinel-sziget, Andamán-szigetek

A Bengáli-öbölben található az Andamán-szigetek egyike az Észak-Sentinel-sziget, amely Indiához tartozik, viszont őslakosaik, a szentinelézek annyira óvják területüket, hogy esélytelen a szigetre látogatni. Nyelvük, kultúrájuk is ismeretlen, mivel pár kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem lépett kapcsolatba velük.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

51-es körzet, Nevada, Egyesült Államok

Amerika leghíresebb katonai bázisa, melynek célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése, területén egy titkos katonai repülőtér is van. 2013-ban elismerték, hogy teszteltek itt felderítő eszközöket. 155 km2-es területet hatalmas titkolózás övezi, ezért is válhatott az 51-es körzet az összeesküvés elméletek tárgyává.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Miasszonyunk Sioni Mária templom, Axum, Etiópia

Állítólag az elveszett frigyládát rejti Axum városának temploma Etiópiában, a legenda szerint Salamon király fia, Menelik hozta a ládát ide és rejtette el a világ szeme elől, ma pedig a Miasszonyunk Sioni Mária templom kápolnájában egy kijelölt szerzetes őrzi. Rajta kívül senki nem léphet be, még az etióp elnök sem, így a látogatók is csak magát az épületet nézhetik meg.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Niihau, Hawaii-szigetek

Tiltott szigetnek becézik Hawaii állam legészakibb szigetét, a 181 km2-nyi Niihaut. Valaha több tízezren éltek itt, ma már 130 ember lakóhelyéül szolgál. A sziget a turisták elől elzárt, mert magántulajdonban van, s csak helikopteres túra révén közelíthető meg, aminek viszont elég borsos az ára.
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Poveglia, Olaszország

A középkorban erre a szigetre száműzték Velence pestisben megbetegedett lakosait, így a szigeten közel 200.000-en haltak meg. 1922-ben elmegyógyintézetet hoztak létre Poveglia szigetén, de manapság már rendőrök őrzik, csak néhány személy kapott engedélyt, hogy a szigetre lépjen, de elmondásuk szerint borzalmas a hely, mert ma is úgy áll, mint mikor bezárt. Hátborzongató, hogy az olasz kormány wellness szállodát tervez a szigetre. Kérdés, vajon ki mer eljönni majd?
Helyek a nagyvilágban, ahová biztos nem megyünk kirándulni

Képek forrása: scoopnest.com (borítókép), kqed.org (2. kép), telegraph.co.uk (3. kép), travelfuntu.com (4. kép), croptrust.org (5. kép), coolinterestingstuff.com (6. kép), taringa.net(7. kép), loveexploring.com (8. kép), hu.pinterest.com (9. kép), amazingexplore.com (10. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...