Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

2022. 08. 16. 20:25
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Magyarországon nagyon sok csodálatos kilátóhelyet találunk, melyek akár egy kisebb erőfeszítésért cserébe is gyönyörű panorámát nyújtanak a látogatóknak. Összegyűjtöttünk néhányat, melyeket akár egy kellemes fürdőzés előtt vagy után is felkereshetünk!
Sokan vagyunk, akik gyakran járunk kirándulni, de ha már gyaloglásra adtuk a fejünket, szeretünk is eljutni valami fantasztikus helyre. Imádjuk a gyönyörű panorámát és jó érzéssel meséljük a következő napokban, micsoda „csúcsokig” jutottunk el.

„Estére oda várom”

A János-hegy minden Budapestre látogató turista számára kihagyhatatlan és sok fővárosban élő számára évről évre szinte kötelező. A János-hegy a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával Budapest legmagasabb pontja és egyben legszebb kilátóhelye. A célpontot tömegközlekedéssel, fogaskerekű vasúttal vagy akár Libegővel is meg lehet közelíteni, amely utóbbi már önmagában is óriási élmény. A libegő végállomásától pár perces „hegymászással” máris ott vagyunk a kilátónál, amelyet Erzsébet királyné látogatása nyomán neveztek el a magyarokat oly kedvelő uralkodónőről. Miután megcsodáltuk a panorámát, a nap végén kellemes utazást tehetük a Gyermekvasút udvarias kis vasutasainak kalauzolásával, amely 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

Magyarország csúcsán

Hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn lévő kilátót érdemes felkeresni, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul elénk. Szerencsésebbek jó időben az északra fekvő Tátra vonulatait is felfedezhetik. A torony magassága 176 m, a nyitott kilátó 45 m, a körpresszó 42 m magasan helyezkedik el. A körpresszóban érdemes megnézni a minipalack gyűjteményt. Közel 8000 darab minipalack gyűlt össze a világ minden tájáról. 
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

Az ország nyugati sarkában

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye, az ide látogatók mindig felkeresik, hogy megcsodálhassák a Soproni hegység panorámáját. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes sétaút vezet a kilátóhoz a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át. A kilátó kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik, jó időben egészen messzire elláthatunk. Északkeleten a völgyben fekvő Sopront és a Fertőrákos-Balfi-dombság mögött elnyúló Fertő tavat láthatjuk, a másik oldalon, délkeleti irányban pedig a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk tárul elénk. Tiszta időben, a háttérben távol a Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is láthatók a toronyból.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

Ahonnan a királyok csodálták a panorámát

Visegrád Fellegvára, kilátója és turista útvonalai a legismertebb főváros környéki kirándulóhelyek közé tartoznak. A hegy megmászása és a Fellegvár gyalogos megközelítése embert próbáló feladat, de az út rengeteg csodát és fantasztikus panorámát rejt, érdemes nekivágni. A csúcs természetesen busszal vagy autóval is jól megközelíthető, de a bringások száma is szépen megnőtt errefelé az utóbbi években. Azon túl, hogy Visegrád remek kirándulóhely, gazdag régészeti lelőhelyként is számon tartják: többek közt neolitikus, rézkori és bronzkori telepek; bronzkori temető; római kori lelőhelyek találhatók itt. Visegrád Nagyvillám nevű csúcsának kilátóját, a Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas domb tetejére. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisig és Zsámbéki-medencéig. A Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

"A föld szívcsakrája"

Rendkívül népszerű kirándulóhely a fővárostól északra, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, vagyis a Dobogó-kő. A remekül kiépített útvonalakon viszonylag jól bejárható az egész terület, bár a kalandorok is találnak megmászni valót, ha letérnek a kijelölt ösvényről. Megéri eljönni, ugyanis a tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. Az itt épült Rezső-kilátót és az ahhoz kapcsolódó sétányt néhány éve újították fel. A kilátóból Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyarra nyílik gyönyörű kilátás, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy látható. A turistáskodásnak amúgy komoly történelme van errefelé: itt épült ugyanis az ország egyik első menedékháza. De valami más miatt is népszerű: egy ezoterikus nézet szerint itt található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

Ahonnan látszik az egész Bükk

Az Egertől alig 30 km-re fekvő Szilvásvárad autóval vagy tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, de a bátrabbak akár a kerékpárral is nekivághatnak a kanyargós útnak. A csúcspont, a Milleneumi kilátó teraszának panorámája lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatók. A 36 méter magas Millenniumi Kilátó 2000-ben épült a Bükki Nemzeti Park területén, a központból gyalogosan vagy részben kocsival is megközelíthető. A „hegymászást” követően a klasszikus séta a Szalajka völgyben kisvasutazással kezdődik a végállomásig a Fátyol-vízesésig, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet

Ahonnan látjuk az egész Balatont

Nehéz lenne ideálisabb helyet találni egy Balaton-felvidéki kilátónak, mint a Badacsony legmagasabb pontja. A hegy legmagasabb pontján lévő kilátó funkcióját már nem tudta ellátni, tekintettel arra, hogy a kilátó 10 méteres magasságánál a környező fák magasabbak, ezért is volt szükséges az új kilátó megépítésére, ami néhány éve el is készült és igazán impozáns lett. A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 438 m-es magassági pontjánál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. Minden irányban más érdekességek színesítik a tájat, kevéssé párás időben a Balatonnak gyakorlatilag a 2/3-át látni, Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig. A parton üdülőtelepülések színes halmazai, mögöttük erdők és a Balaton-felvidék dombszerű hegyei követik egymást, szemben Fonyód és a déli part ejt ámulatba a Balaton kékségén túl. A másik irányba nézve látszik az egész Káli medence, a Fekete-hegy, a Szent György- hegy és Szentbékkála is.
Hét gyönyörű panoráma, amit bárki elérhet
Képek forrása: Normafa Park (2.), turistamagazin.hu (3.), turizmus.com (4.), Pilisi Parkerdő Zrt. (5.,6.), szilvasvarad.hu (7.), balcsi.net (8.)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Legyen részese Ön is a vidéki mulatságnak!

2023. október 19-22. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, amely egy igazi gasztroélményt nyújt minden résztvevő számára. Van egy remek ajánlatunk a szálláshoz. A megújult Hunguest Gyula a fesztivál helyszínétől nem messze, Gyulán várja a pihenni vágyókat. Megnézem