Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Horvátország legszebb látnivalói

2022. 08. 17. 08:09
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Mi van a tengerparton és a csevapcsicsán túl, ami megfogja az embert Horvátországban? A hatalmas vízesések, az ókori kultúra máig fennmaradt remekművei, különleges nemzeti parkok, rejtelmes, lakatlan szigetek és szigetekre épült 15. századi kolostorok több élményt kínálnak, mint egy egyszerű fürdőzés.

Plitvice

Egyértelműen az egyik legszebb európai látnivaló a Plitvicei-tavak. Smaragdzöld tavai, a buja növényzet mögött megbújó hatalmas vízesései miatt igazi paradicsomnak nevezhetjük. A turistáknak pedig fából készült kis hidakat, túraútvonalakat alakítottak ki. Évente 1, 7 millióan látogatják, ezért annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék a természeti örökséget, júliusban-augusztusban megemelték a belépőjegyek árát. Így próbálják tehermentesíteni a parkot és védekezni a túlzsúfoltság ellen.
Horvátország legszebb látnivalói

Stradun, Dubrovnik fő tere

Placa vagy Corso néven is ismerik Dubrovnik leghíresebb, gyönyörű utcáját. A 300 méter hosszú óvároson átívelő márvány mészkőburkolatú sétány köti össze a város keleti és nyugati felét. Elegáns történelmi épületekkel, kellemes üzletekkel, elegáns kávézókkal várja az ide látogatókat. Az utca a Betyár kaput a Ploce kapuval köti össze, egy 15. századi szökőkutat is találunk itt. A 13. században ez volt a város fő útja, de jelenlegi állapota az 1667-es földrengést követően alakult ki. Egységes építészete, és a házak elrendezése egy törvénynek volt köszönhető. Manapság is fontos részét képezi az itt lakók életének, szilveszteri, zenei, és vallási fesztiválokat is tartanak a híres Stradunon.
Horvátország legszebb látnivalói

Pula

A világ egyik legnagyobb és legjobb állapotban máig fennmaradt római amfiteátrumát érdemes megnézni annak, aki Isztriát választja nyaralóhelyéül. Pulában akkoriban életre-halálra szóló gladiátorharcokat rendeztek az Arénában 23.000 néző szeme láttára, most a kulturális élet központjának számít, ahol többek között a Pulai Filmfesztivált is rendezik júliusban. Ezen kívül említésre méltó még az Opera és a Lovas Fesztivál is, de a Pulai Gladiátorok nevű rendezvényt se hagyja ki senki, aki ekkor épp ott nyaral. Az első században Vespanius uralkodása alatt épült, a római Colosseum mintájára, így annak tökéletes ikertestére ez a 130 méter széles építmény, mely a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott.
Horvátország legszebb látnivalói

Aranyszarv strand, Brac-szigete

Brac-szigetén, Bol városában a dagály és apály váltakozása, a tengeri áramlatok, és hullámok alakítják ezt a különleges alakú 500 méter hosszú, nyelv alakú strandot, amit Zlatni ratnak, Aranyszarv strandnak becéznek, és a világ egyik legszebbjeként tartanak számon. A fenyőfákkal szegélyezett, fehér apró kavicsos part hosszan belenyúlik az Adriai-tengerbe a 778 méter magas Vidova gora csúcs lábánál. A folyamatos széljárás miatt kedvenc helye a szörf és a kitesurf szerelmeseinek, még iskola is működik, ahol oktatják ezeket és eszközöket, felszerelést is biztosítanak számukra.
Horvátország legszebb látnivalói

Visovac kolostor

A Krka Nemzeti Park egyik csodája a tó közepén fekvő kivételes szépségű kis sziget Horvátország egyik legértékesebb kulturális emléke, ugyanis 1445 óta áll itt a Visovac kolostor és a Szűz Mária templom. Visovac-szigetet a Szűzanya szigeteként is ismerik. Festmények és régészeti leletek hatalmas gyűjteménye, gazdag könyvtár található a múzeumban, a festői sziget pedig maga a nyugalom és a béke, a szabadon futkározó nyuszikkal és pávákkal együtt.

Horvátország legszebb látnivalói

Kornati-szigetek

Akik már nagyon unják a tömeget a nevezetességeknél és a strandokon, azoknak egy egy napos hajóutat ajánlunk a 220 km2-es Kornati-szigetekre az északi dalmát partvidéken. A kristálytiszta kék vízben 140 lakatlan sziget terül el egymás mellett, és a sok sekély tengeri lagúna miatt ilyen népszerű e természetvédelmi terület. Zadar és Sibenik városaiból a leggyorsabb a megközelítése, a nagy korallzátonyok miatt csak az előre kijelölt utakon haladhatunk. Ha nincs kedvünk visszahajózni, akkor akár az egyik világítótoronyban is megszállhatunk.
Horvátország legszebb látnivalói

Nyitóképen a Plitvicei-tavak láthatók. Forrás: pixabay.com
Képek forrása: pixabay.com (2. kép) shutterstock.com (3.), horvatorszaginfo.hu (4.), kroati.de (5.), travelaway.me (6.), croatiareviews.com (7.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...