Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett

2022. 08. 17. 07:09
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Gondolkozott már azon, vajon miért fehérek a házak Santorini szigetén? Melyik országban jelenti ez a szín a jólétet és a tisztaságot? Norvégiától Görögországig megannyi település van Európában, ahol elveszhetünk a nagy fehérségben. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Ostuni, Olaszország

A pugliai városok egyik legszebbike a tisztaságot sugárzó Ostuni dombtetőre épült, és gyönyörű fehérre festett házai vannak, emiatt óvárosa, a „La Città Bianca” (azaz Fehér város) néven ismert. Ahogy a legtöbb olasz városban, itt is hangulatos, macskaköves, labirintusszerű szűk utcák kanyarognak, mivel az Adriai-tengertől 8 km-re terül el, gyönyörű panoráma tárul elénk, ha lenézünk a domb teraszairól. A mediterrán épületek közül kiemelkedik a homokszín katedrális és a püspöki palota díszes épülete és néhány nemesi palota.
Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett

Risor, Norvégia

Dél-Norvégia partjainál, Sørlandet régiójában egy kis halászfaluból fejlődött ki Risor városa, melynek U-alakú kikötőjében épült, fehérre festett, szépen megőrzött hagyományos faházai vonzzák ide látogatókat. 1861-ben szinte teljesen elpusztította a tűz a szép üdülőhelyet, de máig vannak a 17. században épült házai. A várost teljesen átépítették, áttervezték és azért fehér festéket használtak a falakon, mert az akkoriban drága festék volt, és a lakosok a jólét benyomását akarták kelteni.
Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett

Frigiliana, Spanyolország

Andalúzia térsége tele van olyan városokkal, amelyek épületei mind fehérben pompáznak, legyen Rondában, Grazalemában, Zahara de la Sierrában, vagy Salobreñaban, mind csodás látványt nyújtanak. Közülük is a legszebb talán Malaga tartományban található Frigiliana, ami egy kis hegyoldalban bújik meg, és fehér faluként is ismert. Ez Spanyolország egyik legszebb települése. Lépcsők, alagutak, meredek, kanyargós utcák, tapas bárok, fehérre meszelt házak, lenyűgöző mozaikok fogadják a turistákat. A hegyekre, és a tengerre is elég pazar a panoráma.
Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett

Oia, Santorini

Varázslatos naplementék, kék festői templom, fehérre meszelt házak találhatók Santorini legszebb szigetén, Oia-ban Európa egyik leglátványosabb helyén. Kristálytiszta Égei-tenger, a kilátás minden oldalról csodálatos. Ezt, az egyik leggyönyörűbb helyet a világon, az emberiség történelmének egyik legnagyobb vulkánkitörése hozta létre. 1956-ban egy földrengés majdnem elpusztította a kis falut, ezt követően alig pár száz lakosa maradt. Oia tipikus fehér és kék házai, minimalista vonalai élénk példája a kükladikus építészetnek, a sziklafalba vésett résekbe építették a házakat, éttermeket, melyek között keskeny átjárók kanyarognak.
Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett

Azenhas do Mar, Portugália

Az Atlanti-óceán mellett a sziklafalakba épített Azenhas do Mar faluja, Portugália gyöngyszeme. Híres csillogó fehér épületeiről, látványosságairól, festői kilátásairól, különös úszómedencéiről, amelyeket a sziklafalakba véstek. Az óceán és a hegyek közé ékelődve várja a város azokat a turistákat, akiknek elegük van a városi nyüzsgésből, és egy olyan békés, nyugodt környezetre vágynak, amilyen Azenhas do Marban akár télen, akár nyáron is megkaphatnak.
Káprázatos látvány: fehér városok a vízpart mellett
Képek forrása: italiaplus.de (2.), visitnorway.no (3.), sundaypost.com (4.), blamethemonkey.com (5.), pinterest.com (6.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...