Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

2024. 05. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Vajon Dubrovnik kötélpályás liftjéről, a Hvar-sziget erődjéből, Zágráb felsővárosából, a rovinji Szent Eufémia templomból szebb a kilátás? Hol találjuk az egyik legritkább szarvasgombafajtát, és hol tudunk fürdeni még télen is? Ezeket a válaszokat Horvátországban keressük.

Dubrovnik

Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő város a CNNGo szerint a világ 10 legjobb, középkori fallal körülvett városának egyike. Mögötte közvetlen elterülő, 412 méter magas Srđ-hegyre egy kötélpályát építettek, ahonnan csodás a kilátás az elénk terülő óvárosra, az adriai térségre, valamint a környező szigetekre páratlan.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

Hvar

A velencei korszak műemlékeivel, palotáival találkozunk az Adria második leghosszabb szigetén, Hvaron. Mivel a sziget csak 1992 óta tartozik Horvátországhoz, érvényesül az olasz, a francia, és az Osztrák-Magyar Monarchia hatása is, a velencei flotta például rendszeresen ebben a kikötőben telelt. Türkizkék öblök, zöldellő erdők, szőlősök, olívaligetek valamint a lila színben pompázó, levendulamezők csodálatos egyvelege vár itt minket. Ha a legszebb kilátást keressük, vagy másszunk fel a Fortica erődbe, vagy töltsünk el egy romantikus vacsorát a Panorama étteremben, ahonnan meseszép lehet a naplemente.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

Zágráb

A horvát főváros egyik legszebb pontja a Gornji grad, azaz a Felsőváros, amely egyben a történelmi központ is. Főtere a Szent Márk-tér, ahol valamikor kereskedők árulták portékáikat, ma itt található a horvát parlament, a Szábor és a zágrábi városi közgyűlés. A Szent Márk-teret a Szent Márk-templom uralja, amely a 14. században épült gótikus stílusban, melynek tetején a történelmi Horvátország és Zágráb címere látható. A Felsővárosban számos barokk ház és palota van, a várnak a bástyája és kapuja is itt terül el. A Lotrščak-bástyáról nagyon szép kilátás nyílik az Alsóvárosra. A bástya alatt halad el a Strossmayer-sétány és a zágrábi libegő, amely a világ legrövidebb siklója címmel büszkélkedhet.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

Rovinj

Horvátország legolaszosabb hangulatú városa meredek macskaköves utcáival, bájos piactereivel, velencei stílusú házaival az Adriai-tenger partján egy igazi képeslapként jelenik meg a szemünk előtt. Művészeti galériái, az óváros kávézói, a kikötők sokszínűsége elevenedik meg előttünk, ahogy a régi halászhajók mellett hatalmas jachtok sorakoznak. Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült a félszigetre, ami a 30 méter magas Montén magaslik. A dombról, és a templom harangtornyából egész Rovinjra rálátni, felülről szemlélhetők a mediterrán házak, a csodás kikötő és tengerpart.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

Motovun

A legtöbben Horvátországba egyértelműen a tengerpart miatt érkeznek, ami nem is meglepő, mert varázslatos partokkal és strandokkal büszkélkedhet, de van az országnak egy olyan kevésbé ismert oldala is, ahol kicsit megelevenedik a középkor. Ha felfedezzük Isztria festői szárazföldi, zöld tájait, akár Toszkánában is érezhetjük magunkat. Az egyik ilyen kisvároska Motovun, melynek gasztronómiája maga a paradicsom, ugyanis a félsziget "saját" boraként van számon tartva a fehér malvazija, helyi készítésű olívaolaja is világhírű, de ami igazán felteszi az i-re a pontot, az a ritka és intenzív ízű, elképesztően drága fehér szarvasgomba. A városfalat körbesétálva élvezhetjük a hegytetőről nyíló körpanorámát.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák

Mljet Nemzeti Park

Korcula-szigetétől délkeletre, a Mljeti Nemzeti Parkban a természeti kincsek és kulturális ritkaságok egyedi kombinációja 1960-tól áll különleges védelem alatt. A sziget két lenyűgöző tava, a Veliko jezero és a Malo jezero, azaz a Nagy és a Kis-tó, ami úgy jött létre, hogy a Soline csatornán keresztül a tenger ezen a helyen benyomult és a sziklamélyedést kitöltve létrehozta a különleges tavakat. A tengervíz korlátozott cirkulációja miatt a Kis-tó lagúnája a hűvösebb hónapokban is alkalmas a fürdésre. A Nagy-tóban fekszik a Szűz Mária szigetecske, ahol július közepétől augusztus közepéig tart a Mljeti Kulturális Nyár.
Kevésbé ismert, meseszép horvát panorámák
Képek forrása: absolute-dubrovnik.com (nyitókép), jetsettingfools.com (2. kép), abberley-yachts.com (3. kép), mamistietot.ro (4. kép), creativemarket.com (5. kép), loveit.hr (6. kép), loveholidays.com (7. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...