Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Különleges karácsonyi szokások a világ körül

2021. 12. 23. 11:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Vannak olyan országok, ahol karácsonykor nagy szerepet tulajdonítanak a kakasoknak, a kecskéknek, a pókoknak, vagy éppen a trolloknak. Vannak, ahol krampuszokkal és boszorkányokkal riogatnak, és olyan is, ahol a tengerparton ünnepelnek fürdőruhában.

Dél-Németország és Ausztria

Egy félig kecske, félig démon, a Krampus hiedelme él ezen a vidéken, aki a hátán hord egy fonott kosarat. Ez a kosár elég nagy ellentétben áll a Mikulás zsákjával, mivel a misztikus teremtmény azért jön, hogy a rossz gyermekeket beletegye és levigye őket az alvilágba. Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Schladmingban, ahol körülbelül 500 krampusz tűnik fel.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Norvégia

A norvégok úgy tartották, hogy a boszorkányok és a gonosz szellemek karácsonykor jönnek elő, ezért a családok elkezdték elrejteni a seprűjüket, mielőtt karácsonykor lefeküdnének, hogy a boszorkányok ne lophassák el őket. Néha a kandallóban is ég a tűz, hogy megakadályozzák a boszorkányok lemerülését a kéményen, és a férfiak alkalmanként a levegőbe is lőnek, hogy megszabaduljanak a gonosz szellemektől.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Svédország

A karácsonyi kecskés hagyomány Skandináviában és Észak-Európában él főként. Ő őrzi az ajándékokat a lakásokban. Manapság a kecske nagy szalma változatait állítják fel a városokban. Az utolsó betakarított szalmából készül, és a megújulást és a termékenységet szimbolizálja, akárcsak a fenyőfa szalmadíszei. 
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Bolívia

A karácsonyi mise Bolíviában elég látványos és hangos. Úgy tartják, hogy Jézus születését egy kakas adta hírül, és nem elég, hogy néhány hívőnek van otthon saját kakasa, még a szentmisére is magukkal viszik.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Ukrajna

Egy régi ukrán mese szerint egy szegény özvegy és a gyermekei egykor egy karácsonyfát találtak az udvarukban, de nem volt pénzük díszíteni. A fát betették a házba, és amikor karácsonyi reggel felébredtek, egy pókháló borította a fát. A pók reggelre ezüstös hálóval vonta be a fát és ragyogóvá varázsolta a szegényes karácsonyfát. Ennek a legendának a tiszteletére az ukrán nép gyakran díszíti a fát műanyag pókokkal és hálóval, emellett ez szerencsét is hoz a családnak.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Csehország

Számos karácsonyi hagyomány van Csehországban, amelyek szerint megjósolható, hogy egy nő a következő évben férjhez megy-e vagy nem. Karácsony első napján a lányok megállnak egy ajtó előtt, és átdobnak egy cipőt a válluk felett. Úgy tartják, ha a cipő orra az ajtó felé mutat, akkor a következő évben rájuk talál a szerelem. De olyan szokás is létezik, hogy december 4-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba, ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben készülhetnek az esküvőre.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Izland

13 troll végzi a Mikulás munkáját Izlandon. A gyerekek minden este kiraknak egy cipőt a hálószobai ablakukba, és ha jól viselkednek, akkor a trollok meglátogatják őket a karácsony előtti tizenhárom éjszakán. A jó gyerekek ajándékot, a rossz gyerekek krumplit kapnak az ablakba kitett cipőkbe. A trollokat a rájuk jellemző rossz szokásról nevezték el, azaz hasadékban bujkáló, kanálnyalogató, ajtócsapkodó, kolbászlopó trollok.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Ausztrália

A 30 fokos melegben általában tengerparti piknikeket vagy kerti partikat tartanak, amelyről nem hiányoznak a feldíszített műfenyők sem. Rengetegen nézik ezen a napon a Sydney-Hobart vitorlás versenyt, vagy a Melbourne-i krikett stadionban a játékot, továbbá ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht-versenye Sydney és Hobart (Tasmánia) partjai között. A gyerekeknek ilyenkor épp nyári szünet van, az év legforróbb időszaka, ilyenkor a decemberi ünnepsorozatot hatalmas fesztiválok, utcai ünneplések és programsorozatok övezik.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Képek forrása: perolandoporai.com (nyitókép), obertauern.com (2. kép), wowtravelclub.com (3. kép), scandinavianxperience.se (4. kép), bolivianthoughts.com (5. kép), babadjawa.com (6. kép), kopifolks.com (7. kép), northiceland.is (8. kép), springfieldnewssun.com (9. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...