Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Különleges karácsonyi szokások a világ körül

2018. 12. 26. 08:26
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Vannak olyan országok, ahol karácsonykor nagy szerepet tulajdonítanak a kakasoknak, a kecskéknek, a pókoknak, vagy éppen a trolloknak. Vannak, ahol krampuszokkal és boszorkányokkal riogatnak, és olyan is, ahol a tengerparton ünnepelnek fürdőruhában.

Dél-Németország és Ausztria

Egy félig kecske, félig démon, a Krampus hiedelme él ezen a vidéken, aki a hátán hord egy fonott kosarat. Ez a kosár elég nagy ellentétben áll a Mikulás zsákjával, mivel a misztikus teremtmény azért jön, hogy a rossz gyermekeket beletegye és levigye őket az alvilágba. Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Schladmingban, ahol körülbelül 500 krampusz tűnik fel.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Norvégia

A norvégok úgy tartották, hogy a boszorkányok és a gonosz szellemek karácsonykor jönnek elő, ezért a családok elkezdték elrejteni a seprűjüket, mielőtt karácsonykor lefeküdnének, hogy a boszorkányok ne lophassák el őket. Néha a kandallóban is ég a tűz, hogy megakadályozzák a boszorkányok lemerülését a kéményen, és a férfiak alkalmanként a levegőbe is lőnek, hogy megszabaduljanak a gonosz szellemektől.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Svédország

A karácsonyi kecskés hagyomány Skandináviában és Észak-Európában él főként. Ő őrzi az ajándékokat a lakásokban. Manapság a kecske nagy szalma változatait állítják fel a városokban. Az utolsó betakarított szalmából készül, és a megújulást és a termékenységet szimbolizálja, akárcsak a fenyőfa szalmadíszei. 
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Bolívia

A karácsonyi mise Bolíviában elég látványos és hangos. Úgy tartják, hogy Jézus születését egy kakas adta hírül, és nem elég, hogy néhány hívőnek van otthon saját kakasa, még a szentmisére is magukkal viszik.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Ukrajna

Egy régi ukrán mese szerint egy szegény özvegy és a gyermekei egykor egy karácsonyfát találtak az udvarukban, de nem volt pénzük díszíteni. A fát betették a házba, és amikor karácsonyi reggel felébredtek, egy pókháló borította a fát. A pók reggelre ezüstös hálóval vonta be a fát és ragyogóvá varázsolta a szegényes karácsonyfát. Ennek a legendának a tiszteletére az ukrán nép gyakran díszíti a fát műanyag pókokkal és hálóval, emellett ez szerencsét is hoz a családnak.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Csehország

Számos karácsonyi hagyomány van Csehországban, amelyek szerint megjósolható, hogy egy nő a következő évben férjhez megy-e vagy nem. Karácsony első napján a lányok megállnak egy ajtó előtt, és átdobnak egy cipőt a válluk felett. Úgy tartják, ha a cipő orra az ajtó felé mutat, akkor a következő évben rájuk talál a szerelem. De olyan szokás is létezik, hogy december 4-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba, ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben készülhetnek az esküvőre.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Izland

13 troll végzi a Mikulás munkáját Izlandon. A gyerekek minden este kiraknak egy cipőt a hálószobai ablakukba, és ha jól viselkednek, akkor a trollok meglátogatják őket a karácsony előtti tizenhárom éjszakán. A jó gyerekek ajándékot, a rossz gyerekek krumplit kapnak az ablakba kitett cipőkbe. A trollokat a rájuk jellemző rossz szokásról nevezték el, azaz hasadékban bujkáló, kanálnyalogató, ajtócsapkodó, kolbászlopó trollok.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Ausztrália

A 30 fokos melegben általában tengerparti piknikeket vagy kerti partikat tartanak, amelyről nem hiányoznak a feldíszített műfenyők sem. Rengetegen nézik ezen a napon a Sydney-Hobart vitorlás versenyt, vagy a Melbourne-i krikett stadionban a játékot, továbbá ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht-versenye Sydney és Hobart (Tasmánia) partjai között. A gyerekeknek ilyenkor épp nyári szünet van, az év legforróbb időszaka, ilyenkor a decemberi ünnepsorozatot hatalmas fesztiválok, utcai ünneplések és programsorozatok övezik.
Különleges karácsonyi szokások a világ körül

Képek forrása: perolandoporai.com (nyitókép), obertauern.com (2. kép), wowtravelclub.com (3. kép), scandinavianxperience.se (4. kép), bolivianthoughts.com (5. kép), babadjawa.com (6. kép), kopifolks.com (7. kép), northiceland.is (8. kép), springfieldnewssun.com (9. kép)

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide