Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Különleges múzeumok itthon és külföldön

2024. 02. 07. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Magyarország egykori titkos objektuma, vagy boszorkánybirodalma ugyanúgy felejthetetlen élményeket kínál, mint a zágrábi Szakítások Múzeuma, a meghökkentő kiállításairól híres bilbaoi Guggenheim, vagy az a múzeum, amelyért 8 méter mélyre kell merülnünk.

Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest

A Budai Vár alatt található 2300 m²-es létesítményt a második világháború alatt és 1956-os forradalom idején is használták, szigorúan titkos objektum volt, így csak 2008-ban nyílt meg a közönség számára. Az ország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései. A múzeum interaktív időutazó programjai között találunk kémjátékot, és atomcsapás extrém foglalkozásra is lehet jelentkezni csoportosan, ami során lehetőség van „eljátszani” a polgári védelmi protokollt, melyet atomcsapás esetén kellett volna a személyzetnek végrehajtania a kórházban.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Marcipán Múzeum, Keszthely

A Festetics Kastély közelében találjuk a keszthelyi Marcipán Múzeumot és Cukrászdát, ahol egy állandó cukrászati kiállítást nyitottak 50 m2-en. Itt 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található, amelyek helyben készültek, főként a cégtulajdonos és felesége művei. A legnépszerűbb talán a Festetics kastély marcipán makettje, amely filigrán díszeivel kb. 2 hónap alatt készült el. A környék több más nevezetessége is megtalálható itt marcipánból.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Boszorkánymúzeum, Budapest

Budapest belvárosában tudományos alapossággal festenek átfogó képet arról, hogy jobban megismerjük és megértsük, miért is féltek az emberek a boszorkányoktól, miért vonzódunk a mai napig ehhez a közeghez. Nincsenek táblák, nincsenek kordonok, ez egy kimondottan interaktív múzeum. Tartanak boszorkánytanfolyamot is, amelynek keretében megismerkedhetünk a magyar boszorkánysággal, a gyógynövényekkel, ásványokkal, krémek és tinktúrák készítésével.
Különleges múzeumok itthon és külföldön
Fotó: Mervai Márk

Szakítások Múzeuma, Zágráb

A világ egyik legkülönlegesebb kiállítása mindenkit érint. A teljesen hétköznapi, másnak nem sokat mondó tárgyakról, például fotókról vagy plüss állatkákról van szó, mégis sok ezren kíváncsiak ezekre az egyébként értéktelen holmikra, s a hozzájuk fűződő leírásokra, amelyek olykor csak egy szóból állnak, máskor a szakítások hosszabb beszámolók formájában jelennek meg. A zágrábi múzeum a „társadalmi interakcióra irányuló innováció” miatt Kenneth Hudson díjat nyert, egyszerre meglepő és megható.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Salvador Dalí Múzeum, Figueres

Spanyolország egyik legszínesebb, és szürreálisabb múzeuma kétségtelen a katalán-spanyol festőművész, Salvador Dalí tiszteletére épített színházmúzeum. Itt találhatók Dali korai időszakától kezdődően egészen a halála előtti utolsó pillanatokban alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai. A világon egyedülálló műalkotás maga az épület is, párkányát hatalmas kőtojások díszítik, a múzeumban pedig legalább ezerötszáz alkotás köztük festmények, rajzok, szobrok, installációk, fotók és egyéb kreációk találhatók. Látogatható a kripta is, ahol a művész sírja található.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Guggenheim Múzeum, Bilbao

Amikor megnyílt a nyilvánosság előtt 1997-ben a bilbaoi Guggeinheim Múzeum, a világ leglátványosabb dekonstruktivista épületei között emlegették. A 11.000 négyzetméteres kiállító terem három szinten helyezkedik el az átrium körül. A 19 terem közül 10 a megszokott hasáb alakú, fehér falú múzeumi helyiség. A többi magas, ívelt falú, szabálytalan tér, a legnagyobb helység egy óriási hajó alakú, 30 méter széles és 130 méter hosszú, oszlop nélküli terem. A múzeumban nincs állandó kiállítás, csak időszaki bemutatókat tartanak, melyek többsége botrányos, meghökkentő és figyelemreméltó.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Víz alatti múzeum, Cancún

Atlantisz városa elevenedik meg Mexikó, és a világ egyik legérdekesebb múzeumában Cancunban, amit csak alámerülve, búvárfelszerelésben tekinthetünk meg 8 méter mélyen a tengerfenéken. Több száz, speciális anyagból készült szobrot fedezhetünk fel a tengeri fűben, melyek nem szennyezik a környezetet, és rövid időn belül majd a természet részévé válnak, ahogy megtelepednek rajtuk a tengeri élőlények. A műalkotások egyébként ráirányítják a figyelmet a korallképződményekre és azok megóvására.
Különleges múzeumok itthon és külföldön

Képek forrása: kirandulastervezo.hu (2. kép), restu.hu (3. kép), Mervai Márk/ szeretlekmagyarorszag.hu (4. kép), croatiareviews.com (5. kép), introducingbarcelona.com (6. kép). mymodernmet.com (7. kép), aquaworld.com.mx (8. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide