Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Már jövőre ingyen vonatozhatnak a fiatal turisták az EU-ban

2016. 11. 26. 19:40
Forrás: Turizmus.com
Útitárs
Kísérleti projektként már jövőre elindul az Európai Unió ingyenes Interrail-programja, melynek célja, hogy minden 18 éves fiatal kapjon egy 22 napos utazásra jogosító vasúti bérletet – tájékoztatott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.
A szocialista politikus arról számolt be közleményében, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből.
Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.
"A javaslat mentoraként azt tartom elsődleges célnak, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat. Ez a program sok tízezer magyar fiatal számára jelenthet egyedülálló lehetőséget" – mondta Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke.
Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Szóljon hozzá