Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Maraton a szabad Európában

2022. 01. 20. 13:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

1990-től több mint húsz éven át, egyetlen kivétellel, minden évben megrendezték a Bécs-Budapest illetve a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratont. A verseny ötletgazdái a rendszerváltozás éveiben érezték időszerűnek, hogy elindítsák ezt a határokon átnyúló, emberpróbáló teljesítményt kívánó futóversenyt.

A három főváros

A verseny a csodás bécsi Práterból indult útjára éveken át, a szervező pedig a Pest Megyei Atlétikai Szövetség volt, az indulástól egészen 2009-ig. 15 éven át a verseny 352 kilométeres távon zajlott, majd 2006-tól a szlovák főváros csatlakozásával Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton lett és ezzel lerövidült az 5 napos verseny 310 kilométerre. Ebben a formában működött 2009-ig, majd 2010-ben elmaradt, sajtóhírek szerint az egyre fokozódó pénzügyi nehézségek miatt. 2011-től megpróbálták újraéleszteni a hagyományt, de még 2013-ban megújulásról, addig 2015-ben már érdektelenség miatt elmaradt versenyről szóltak a cikkek.

Maraton a szabad Európában


 

Klasszisok

A verseny az első időszakban nemcsak a határokon átívelő távról, hanem a magas díjazásról is nevezetes volt. Nem meglepő tehát, ha olyan ultramaratonista Európa bajnokokat találunk a nyertesek között, mint Vass Márta, aki az Bécs-Budapest távon az első négy évben verhetetlennek bizonyult a női mezőnyben. De hatszor lett első ezen a távon a legeredményesebb hazai ultramaratonisták között emlegetett Bogár János is. A kétezres években olyan neves versenyzők tűntek fel az élmezőnyben, mint a világbajnoki ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Jarosław Janicki.

 

5 nap - 5 verseny

A verseny 5 napja nem egyenletes terhelést jelentett a résztvevőknek. Első nap a bécsi Práterből, átlépve az osztrák határt  egészen a szlovák fővárosig futottak, ez volt a leghosszabb, több mint 90 kilométeres szakasza a versenynek. A második napon érkezett Magyarországra a mezőny, Győrben pihentek meg a futók és kísérőik a 84 km teljesítése után. A verseny harmadik és negyedik napján a Dunántúl északi részét ismerhették meg az indulók, hiszen először Győrből az Öreg-tó városába Tatára futottak, majd innen Budakeszire. Az utolsó napon érkezett meg a mezőny Budapestre, ahol (egy év kivételével) a Városligetben volt a cél. Vagyis Bécs legnagyobb parkjától Budapest legrégebbi közparkjáig tartott a megmérettetés.

 

Látnivalók

Az útvonal a régió legszebb tájain vitte végig a mezőnyt. A start helyszínéről már volt szó, a bécsi Práter vidámparkjával és több hektáros zöldjével az osztrák főváros egyik legismertebb része. A dunaparti városok, mint Pozsony és Győr kellemes pihenést nyújottak a résztvevőknek, a kísérőknek pedig a parti séták, a termálvizekben gazdag fürdők (Dunaszerdahelytől Győrig) és a kulturális programok garantálták, hogy ne unatkozzanak a versenynapok végén.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem