Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

2022. 08. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Míg korábban az ivóvíz biztosítása volt a feladatuk, manapság inkább már csak esztétikai szerepet töltenek be a szökőkutak. A legtöbb helyen színes-zenés műsorokat mutatnak be, de legendás és monumentális szökőkutak is kerültek válogatásunkba.

Moszkva

A Népek Barátsága szökőkút Moszkvában 16 aranyozott szoborral a Szovjetunió korábbi köztársaságait jelképezi. Éjszaka színes fényekbe öltözik a kút, a színek óránként tizenhatszor változnak.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Róma

26 méter magas és 20 méter széles a Trevi-kút, Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A víz megfékezését ábrázolja, oly módon, hogy Neptunusz (a tengerek istene) és kísérői a tritonok uszonyban végződő lovakat szelídítenek. A városban készült filmek nagy részének elengedhetetlen háttere. A monda szerint, aki bedob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „örök városba”, emiatt naponta kb. 3000 eurónak megfelelő pénzérmét dobnak a kútba. Ezeket éjjel összegyűjtik és a római rászorulók megsegítésére fordítják.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Versailles

A Versaillesi - kastély Létó medencéjében az a legendát jelenítik meg, mikor Jupiter az istennő ellenségeit békává és gyíkká változtatta. A medence közepén álló istennő szobra 1670-ig egy sziklán állt, hat békaszoborral a medencében és további huszonnéggyel a medence melletti pázsiton. Az esti órákban zenés szökőkút műsoron vehetünk részt. A 800 hektáros park 50 szökőkúttal büszkélkedik.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Las Vegas

A több mint ezer vízsugárból, zenére koreografált táncoló szökőkút egy 32 000 négyzetméteres tó közepén nyűgözi le a szemlélődőket a híres Belaggio Hotel előtt. A nagyszerű látványt délutánonként harminc percenként, míg este 8 után negyedóránként élvezhetjük Elvis vagy akár Pavarotti zenéinek kíséretével.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Szentpétervár

A szentpétervári peterhofbeli pompázatos palotát hatalmas franciakert veszi körül, az úgynevezett Alsó parkban pedig a világ legnagyobb szökőkútrendszere található: száznegyven szökőkút naponta körülbelül százezer köbméter vizet mozgat meg. A pétervári uralkodói rezidencia jogosan nyerte el az „orosz Versailles” címet. A palota alatt található nagy vízesés, Peterhof szimbóluma lett. 64 szökőkútjának egyik legismertebbje a Sámson-kút, mely oroszlánjainak torkából 20 méter magasra lövell fel a víz.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Wroclaw

A Milleniumi csarnok és az előtte látható színes, fényjátékkal pompázó multimédia szökőkút Wroclaw egyik legérdekesebb, és Európa egyik legnagyobb szökőkútja. 1 hektárnyi medencében terül el, 800 lámpa világítja meg, 300 vízsugár lövell ki. A fény, a víz és a zene együtt nagyon látványos műsorokat jelenít meg. A klasszikus és a popzene váltakozik minden órában, a vetített animációk pedig sokszor 1-1 eseményt jelenítenek meg, a város vagy az ország történelméből.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Szingapúr

Az 1995-ben megépített Fountain of Wealth a világ egyik legnagyobb szökőkútja. Különlegessége abban rejlik, hogy a szingapúri Suntec City bevásárlóközpont része, talapzata pedig a föld alatt található. A 66 méter magas és 14 méter széles monumentális alkotás bronzból készült, körgyűrűjét négy tartóoszlop emeli magasba, folyásiránya pedig a feng shui szerint a gazdagságot szimbolizálja. A víz a kínai kultúra életének és gazdagságának jelképe, a víz befelé irányuló mozgása pedig a vagyon megtartását jelképezi.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Barcelona

Mágikus vagy Táncoló szökőkútnak is nevezik a Castell de Montjuic előtt álló ékességet. A különböző színekben pompázó, zenélő szökőkút remek látványosság. Az 1929-es barcelonai nemzetközi kiállításra épült, különlegessége, hogy 50 színárnyalat festi meg a vizet.  A szökőkút mérete is impozáns, másodpercenként 2600 liter vizet pumpálnak át a rendszerén. Az ingyenes zenés műsort az esti órákban láthatjuk.
Meseszép szökőkutak a világ minden tájáról

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Legyen részese Ön is a vidéki mulatságnak!

2023. október 19-22. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, amely egy igazi gasztroélményt nyújt minden résztvevő számára. Van egy remek ajánlatunk a szálláshoz. A megújult Hunguest Gyula a fesztivál helyszínétől nem messze, Gyulán várja a pihenni vágyókat. Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide