Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Mit érdemes megnézni a Széchenyi Fürdő környékén?

2023. 11. 18. 21:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

A Széchényi Fürdő nem csak az ország, hanem egész Európa egyik legnagyobb és leghíresebb gyógyfürdője. Budapest egyik legismertebb és legnépszerűbb látványossága, a magyar fürdőkultúra katedrálisa, amit minden fürdőkedvelőnek legalább egyszer érdemes látni. Most azonban ahhoz adunk néhány tippet, mit érdemes megnézni a környékén.

Széchenyi Fürdő

A Széchenyi fürdő egy neoreneszánsz-neobarokk stílusú épületkomplexum, amelyet 1913-ban nyitottak meg. A fürdőben 18 különböző hőmérsékletű medencét találhatunk, amelyek közül 3 szabadtéri is van. A medencék nagyobb részében gyógyvíz található, amely számos betegség kezelésére alkalmas. A fürdőben szaunákat, gőzfürdőket és masszázslehetőségeket is igénybe vehetünk.

A Széchenyi fürdő egész évben nyitva tart, és minden nap reggeltől estig látogatható. ha belépőnket online váltanánk meg, ide kattintva megtehetjük: szechenyi baths tickets

 

A Városliget

 

A Városliget Budapest legnagyobb és legkedveltebb parkja, a Széchenyi Fürdő is itt található, azonban ezen kívül is számos látványosságot rejt. A parkot 1847-ben alapították, és azóta is a budapestiek kedvelt pihenőhelye.

A parkban számos lehetőség nyílik a szabadidő eltöltésére: sétálhatunk, piknikezhetünk, biciklizhetünk vagy csónakázhatunk a tavon. A parkban található az a Fővárosi Nagycirkusz és a Fővárosi Állat- és Növénykert  is, amelyek különösen a gyermekek számára nyújtanak szórakozást. A közelben számos vendéglátóhelyet is találunk, ahol megkóstolhatjuk a magyar konyha ízeit.

Itt épült fel az utóbbi évek két ikonikus kulturális fejlesztése a Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum

A liget és az Andrássy út találkozásánál található a Hősök tere, amely nem csak önmagában kihagyhatatlan célpont, de két mutatós épület is keretezi: a Szépművészeti Múzeum, a magyarországi eklektikus építészet reprezentatív épülete, vele szemben pedig a Műcsarnok neoreneszánsz palotája áll.

 

A cirkusz

 

A Fővárosi Nagycirkusz Magyarország egyetlen állandó cirkuszépülete. 1971-ben épült, és ennek a korszaknak a stílusjegyeit még magán is viseli.

A műsorok között szerepelnek klasszikus cirkuszi számok, mint az akrobatika, a zsonglőrködés, a légtornászat, a lovaglás, a vadállat-bemutató, valamint modernebb produkciók, mint a tánc, a zenés show és a vízi cirkusz.

A Fővárosi Nagycirkusz évente több mint 200 előadást tart, és több mint 300 ezer néző fordul meg a falai között. A magyar cirkuszművészet egyik fellegvára, és hozzájárul ahhoz, hogy a cirkuszművészet népszerű maradjon Magyarországon.

 

Az állatkert

 

Az állatkert 1866-ban nyílt meg, és azóta több mint 1000 állatfajnak ad otthont. A gyűjteményben megtalálhatók a világ minden tájáról származó állatok, köztük nagymacskák, oroszlánok, elefántok, zsiráfok, gorillák, pandák, pingvinek és sok más.

Az állatkert folyamatosan fejleszti és bővíti gyűjteményét. 2023-ban megnyílt a vadon élő állatok élőhelyét bemutató új bemutatótér, a Péntek-rét.

Az állatkert fontos szerepet játszik az oktatásban és a környezetvédelemben is. Az állatok gondozása és bemutatása mellett a kert számos programot és rendezvényt is kínál, amelyekkel a látogatókat a természet szeretetére és megóvására tanítja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évente több mint 1,5 millió látogatót fogad. Az állatkert fontos része Budapest kulturális életének, és hozzájárul ahhoz, hogy Budapest egy vonzó turisztikai célpont legyen.

 

 

A Magyar Zene Háza

 

A Liget Budapest Projekt részeként épült kulturális intézmény 2022. január 22-én nyílt meg a nagyközönség előtt, így még egészen friss látványosságnak számít.

Az épület tervezője Fudzsimoto Szószuke japán sztárépítész, aki természetközeli, áttetsző üvegépítményt szánt a liget fái közé. Az épület külseje egy hatalmas hullámra emlékeztet, amely a zene hullámait szimbolizálja.

A Magyar Zene Háza állandó kiállításai az egyetemes és a magyar zenetörténet is fontos szerepet kap. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című kiállítás az ősember első zenei kísérleteitől a (magyar) népzenei gyökereken, az egyházi zenén, az operán, a legnagyobb zeneszerzők világán át – többek közt Liszt és Bartók életművének kiemelésével – egy téralapú fejhallgató segítségével vezeti végig a látogatót a zene történetén egészen a popzenéig, a legmodernebb irányzatokig.

A Magyar Zene Háza koncert- és előadótermeiben számos zenei rendezvényt, köztük koncerteket, operaelőadásokat, táncelőadásokat, beszélgetéseket és workshopokat tartanak. Az intézmény számos oktatási és kulturális programot is kínál, amelyekkel a zene szeretetét és megismerését népszerűsítik.

A Magyar Zene Háza fontos szerepet játszik Budapest kulturális életében. Az intézmény hozzájárul ahhoz, hogy Budapest egy vonzó kulturális célpont legyen, és hogy a zene mindenki számára elérhető legyen.

Íme néhány érdekes adat a Magyar Zene Házáról:

 • Az épület tetőterében egy 12 méter átmérőjű, 3500 négyzetméteres koncertterem található.
 • A házban található egy 1000 fős operaterem, egy 300 fős kamaraterem, egy 200 fős zenetörténeti terem, valamint egy multimédiás könyvtár és egy hangdokumentációs központ.
 • Az épület üvegfalain keresztül a látogatók bepillantást nyerhetnek a zeneszerzők munkájába.

A Magyar Zene Háza egy izgalmas és innovatív intézmény, amely a zene szerelmeseinek minden korosztály számára kínál élményeket.

 

Az új Néprajzi Múzeum

 

A teljesen megújult Néprajzi múzeum szintén a Liget Budapest Projekt részeként épült, és a Magyar Zene Háza után néhány hónappal, 2022. május 23-án nyílt meg a nagyközönség előtt. Az intézmény a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén található, és Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete.

Az épület tervezője Ferencz Marcel, aki egy két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos épületet tervezett. Az épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg.

A múzeum gyűjteménye több mint 1,5 millió tárgyat tartalmaz, amelyek a magyar és a világ népi kultúráját mutatják be. A kiállítások a tárgyak mellett interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyekkel a látogatók aktívan bekapcsolódhatnak a múzeumi élménybe.

Az új Néprajzi Múzeum fontos szerepet játszik Budapest kulturális életében. Az intézmény hozzájárul ahhoz, hogy Budapest egy vonzó kulturális célpont legyen, és hogy a népi kultúra mindenki számára elérhető legyen.

Íme néhány érdekes adat az új Néprajzi Múzeumról:

 • Az épület összterülete 120 ezer négyzetméter.
 • A múzeumnak 11 kiállítótere van, amelyek összesen 10 ezer négyzetmétert tesznek ki.
 • A múzeumnak egy 500 fős konferenciaterem is van.
 • A múzeum tetőkertjének területe 7000 négyzetméter.

Az új Néprajzi Múzeum egy izgalmas és innovatív intézmény, amely a népi kultúra szerelmeseinek minden korosztály számára kínál élményeket.

 

Múzeumok a Hősök terén

 

A Szépművészeti Múzeum az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma, amely az egyetemes és a magyar művészet remekeit mutatja be. A múzeum gyűjteménye több mint 1 millió műtárgyat tartalmaz, amelyek között festmények, szobrok, metszetek, rajzok és iparművészeti alkotások találhatók.

A múzeum állandó kiállításai a következők:

 • Egyiptomi gyűjtemény: A múzeum egyik legértékesebb gyűjteménye, amely több mint 4000 éves egyiptomi műalkotást tartalmaz.
 • Görög-római gyűjtemény: A múzeum másik jelentős gyűjteménye, amely több mint 2000 éves görög és római műalkotást tartalmaz.
 • Reneszánsz és barokk gyűjtemény: A múzeum gyűjteményének egyik fő erőssége, amely többek között Raffaello, Michelangelo, Tiziano, Rubens és Rembrandt alkotásait tartalmazza.
 • 19. századi gyűjtemény: A múzeum gyűjteményének egyik legnépszerűbb része, amely többek között Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait tartalmazza.

A Műcsarnok Magyarország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kiállítóhelye. A múzeum évente több mint 10 kiállítást rendez, amelyeken hazai és külföldi művészek alkotásai láthatók.

A múzeum állandó kiállítása a Magyar Képzőművészet Gyűjteménye, amely több mint 3000 műalkotást tartalmaz a 19. századtól napjainkig. A gyűjteményben megtalálhatók többek között Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Tihanyi Lajos, Bartók Béla, Berény Róbert, Kassák Lajos és Ország Lili alkotásai.

Íme néhány tipp a Hősök terén található múzeumok meglátogatásához:

 • A Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása hatalmas, ezért érdemes előre tájékozódni az érdekességekről és a látnivalókról.
 • A Műcsarnok kiállításai gyakran változnak, ezért érdemes a múzeum honlapját böngészni, hogy megtudja, milyen kiállítások lesznek láthatók a látogatása idején.
 • Mindkét múzeumban ingyenes audioguide-ok állnak rendelkezésre, amelyek segítenek a látogatóknak a kiállítások megértésében.

 

Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...