Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Most kell útnyilvántartásra váltani átalányadóról

2022. 06. 01. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

A stabilan 10% feletti infláció és a nemrég véglegesített dupla cégautóadó korában minden forint számít, ezt az autósok hatványozottan érzékelik. Az autóiparban az elektromos autók piacának növekedésén kívül minden más mutató harmatgyenge eredményt mutat, viszont rengeteg olyan vállalkozás van, ahol elkerülhetetlen a napi szintű gépkocsi-használat, ezért személyautót lízingelnek - nekik hozunk életmentő ötleteket a 2022-es év átvészelésére.

50% helyett 90-100% lízing ÁFA levonás

Sok lízinges belekényelmesedett az átalányadózás által nyújtott 50% levonható lízing ÁFA-ba, de valójában rengeteget buknak rajta minden egyes nap. Kutatások szerint az átalányadóhoz képest útnyilvántartás vezetésével 1.700.000 Ft-tal több marad azoknak a zsebében, akik az utóbbi módszert választják.
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy hogyan lehet elérni 90-100% céges útarányt, amiből következik a 90-100% lízing ÁFA levonás is. Íme az egyik módszer a sok közül:

 

Elszámolható munkába járás

Sokáig lehetetlennek tűnt a munkába járás elszámolása üzleti útként, azonban a covid (rengeteg negatív hatása mellett) erre pont adott néhány jó lehetőséget. Érdemes áttekinteni a lehetőségeket, hiszen elképzelhető, hogy valamelyik opció igaz Rád is. Ebben az esetben már ma válthatsz útnyilvántartásra, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem kell megvárni sem a tárgyév, sem pedig a lízingfutamidő végét - bármikor lehet váltani.

 

Béren kívüli juttatás kiküldetési rendelvénnyel

Ha nem lízingelsz, hanem saját gépkocsidat használod céges utakra, akkor a dupla cégautóadónak nem vagy kitéve, viszont így is van olyan terület, ahol Te és a munkáltatód hatékonyabbak tudtok lenni.

Például, ha távmunkaszerződést kötöttetek, úgy az otthonodtól a cég telephelyére vagy egyenesen az ügyfelekhez vezető utak is elszámolhatóak üzleti útként kiküldetési rendelvény használatával.

A cégek közül egyre többen használják ezt a formáját a dolgozó extra motiválásának, hiszen ezen utak kifizetésével gyakorlatilag béren kívüli juttatásban részesíthető a munkavállaló, anélkül, hogy járulékokat kellene fizetni a munkáltatónak.

 

Hogyan érdemes útnyilvántartást vezetni?

Ha útnyilvántartásról van szó, Magyarországon az iparági sztenderd a RoadRecord lett, nem véletlenül: más útnyilvántartási módszerekkel ellentétben a RoadRecord útnyilvántartó program segítségével egy okostelefonnal automatikusan tudod rögzíteni céges és magánútjaidat.

Hónap végén csupán annyi a dolgod, hogy ezeket az utakat egy laptopról vagy asztali gépről 7 perc alatt véglegesíted, hiányzó útjaidra pedig intelligens útajánlást is kérhetsz a programtól, korábbi útjaid és ügyfeleid lokációi alapján.

Nyomtatás előtt a beépített házi NAV-ellenőr funkció 70 különböző logikai ütközést vizsgál és javít annak érdekében, hogy útnyilvántartásod 100%-ban NAV-álló legyen.

 

Útnyilvántartás minta videóval

Nézd meg, hogyan tudod használni a RoadRecord automata útnyilvántartó programot: 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Őszi feltöltődés a Tiszától karnyújtásnyira!

A Martfű Hotel Thermal Spa kényelmes szobáival, közvetlen fürdő- és wellness összeköttetéssel élményekben gazdag feltöltődést kínál ősszel is! Kedvezményes csomagajánlatok: Együtt a család, Márton-napi pihenés, Senior felfrissülés. Kérjen ajánlatot! Megnézem