Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók

Noszvaj, a bükki ékszerdoboz

2019. 03. 28. 19:28
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Noszvaj a Bükk hegység déli kapujában fekvő bájos kis település. Nyugodt, vidéki hangulat, ízletes ételek, gyönyörű túraútvonalak és egy Meseút is várja azokat, akik úti célul választják.

Túrázzunk a kristálytiszta bükki levegőn!

A tavasz igazán varázslatos itt, kirándulásra hív kicsiket, nagyokat. Rengeteg lehetőséget találunk erre, hiszen könnyen elérhetőek a falun belül, vagy a vadregényesebb erdei környezetben séta-, és túraútvonalak a Bükki Nemzeti Park déli határán. A síkfőkúti tótól több jelzett útvonal is vezet a forrásokhoz, de a Várkúthoz és a különleges kaptárkövek felé is lehet kalandozni. Érdemes megtekinteni még a mára már lakatlanná vált barlang- és pincelakásokat is. Páratlan kilátás nyílik Noszvajra az Imány-tetőről, melyre a Református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz
Kaptárkövek

Ki szeretne mesehős lenni?

Noszvajon a gyerekeket is várják izgalmas kalandok. A Meseút egy olyan, akár kisgyerekekkel is bejárható sétaútvonal, amelynek minden állomásán egy mesebatyut találni, ami egy eredeti palóc népmesét tartalmaz. Így a kalandtúrán játékosan, a mesék világán keresztül ismerkedhetünk meg a tájegység hagyományos kincseivel, szellemiségével.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz

Arisztokratikus élmények

Ha Noszvajon járunk, kihagyhatatlan a 18. században épült De la Motte kastély, amely egy igazi barokk gyöngyszem a falu szívében. A kastélyhoz tartozó 9,5 hektáros ősfás angolkert kellemes délutáni séta helyszíne. A gondosan megtervezett park növényritkaságai veszik körbe a kanyargó ösvényeket, de díszterme, szalonjai, madaras szobája, téli kertje is mind különlegesek.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz

Finom borok, házi lekvár, kézműves ételek

Egy mozgalmas nap után jól esik feltöltődni helyi finomságokkal. A noszvaji lekvár autentikusan üstben készül, mindenféle hozzáadott anyagtól mentesen. Házi szilva-, csipke-, kökény-, som-, eper-, málna-, sárgabarack-, meggylekvár: a vidék ízeiből érdemes otthonra is vásárolnunk. A noszvaji piacon elérhetőek finom kézműves sajtok is, amelyek kiválóan párosíthatók például a környék zamatos boraival. Borászatok közül a rangos díjakkal büszkélkedő Thummerer Pincészetbe érdemes betérni.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz
Tündérkert Hotel, Noszvaj

Szállás békés és gyönyörű környezetben

A környék felfedezésére érdemes több napot szánnunk, szállásul egy nagyon szép, barátságos hotelt ajánlunk. A De la Motte kastély szépen ápolt angolkertjével különleges miliőt alkot a 2016-ban nyílt, vintage stílusban berendezett, Egertől néhány percre fekvő szálloda, a Tündérkert Hotel, ahol otthonos, letisztult stílusú mini lakosztályok, hangulatos, a természet színeit visszatükröző Fürdőház várja az egyéni utazókat, a természetben túrázókat, romantikára vágyó párokat és gyermekkel érkező családokat.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz
Tündérkert Hotel, Noszvaj
A hotel Tavasztündér ajánlata márciustól június végéig foglalható. Bőséges reggelit és svédasztalos vacsorát fogyaszthatunk el helyi specialitásokból, csobbanhatunk a medencében, megpihenhetünk a szaunákban. Ha szeretnénk, akár kétkeréken, biciklitúrákon is bejárhatjuk a környéket. Míg a felnőttek pihennek kicsit, a gyerekek a Játszóházban kanadozhatnak egyet.
Noszvaj, a bükki ékszerdoboz
Tündérkert Hotel, Noszvaj
Június 7-10. között a pünkösdi hosszú hétvégén is várja az ide látogatókat a gyönyörű táj, friss levegő és a kényelem a kastély parkjában.