Szlovénia festői tavai

2019. 08. 04. 08:04
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Smaragdzöld, kristálytiszta tavakban búvárkodhatunk, körbejárhatjuk vagy csónakozhatjuk a festői Bledi-tavat, túrázhatunk a Triglav Hét-Tavak völgyében, vagy az 1400 méter magason fekvő Krn-tó körül, bármelyiket választjuk, mindenhol érintetlen környezet vesz körül minket.

Bohinj-tó

A Bohinj-tó a természet szerelmeseinek ideális úti cél, hiszen az Alpok csúcsai között, a Júlia-Alpok szívében frissülhetünk fel Szlovénia legnagyobb természetes tavánál, melynek legmélyebb pontja 45 méter, maga a tó pedig 527 méter magasan fekszik. Nyáron is csak 22 fokig emelkedik a hőmérséklete, így ha strandolni nem is, de csónakázásra, vagy az álló szörf, azaz a SUP kipróbálására kitűnő helyszín, de a búvárok is imádják. Télen korcsolyázni is lehet a felszínén. Egy drótkötélpályán, kabinos felvonóval feljuthatunk az 1535 m magas Rjava Skala-ra, vagyis a Vogelre, ahonnan pompás kilátás nyílik a Júliai-Alpokra.
Szlovénia festői tavai
Bohinj-tó (kép: pixabay)

Bledi-tó

A Júlia-Alpok másik gyöngyszeme Szlovénia egyik legszebb helyszíne, Bled. Tartalmas napunk lehet itt: akár körbe is sétálhatjuk a tó kb. 6 km-nyi partszakaszát, megkóstolhatjuk a híres bledi krémest, csónakázhatunk a tavon, és a tó közepén lévő szigetig is elhajózhatunk. A Mária Mennybemenetele templomhoz 99 lépcsőn kell felsétálnunk, és ha megtettük, mindenképp kongassuk harangot, hogy teljesüljön a kívánságunk. A hely maga olyan, mint egy igazi képeslap, festői tájban gyönyörködhetünk, ha a környező hegyekről letekintünk a tóra. A helyi klímának különleges gyógyhatást tulajdonítanak, sokan jönnek ide migrénes, keringési és reumatikus panaszokkal. Bledtől 4 km-re a vadregényes Vintgar-szurdokot sem érdemes kihagyni, ha itt járunk.
Szlovénia festői tavai
Bledi-tó (kép: pixabay)

Triglav-tavak

Triglav-tavak, más néven a Hét-tavak völgye, egy csodálatos kirándulóhely. A völgyben hét állandó és néhány időszakos tó található, így a tavak látványa mindig változik. Lenyűgöző természetes színük van, ami a nevükből is kiderül, van Zöld, Barna és Fekete-tó. Változatos táj, fenséges csúcsokkal, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal, mágikus tavak elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld örvények tárulnak szemünk elé, ha ide utazunk. A Crno jezero, azaz a Fekete-tó 1319 méteres magasságban fekszik, maga az idill: sötétzöld vize csakúgy ragyog a fehér sziklafalak között.
Szlovénia festői tavai
Triglav-tavak (kép: pixabay)

Divje-tó

A szlovén természeti örökség egyik gyöngyszeme Idrija városának közelében található. A rejtélyes tó egy igazi kincs, nyugodt, smaragdzöld felülete egy karsztforrásból ered.
Szlovénia festői tavai
Divje-tó (kép: slovenia.info)

Krn-tó

A Krn-hegység szívében Szlovénia legnagyobb, magas hegyvidéki tava rejtőzik, a Krn-tó, amely vízfelszínén lenyűgözően tükrözi az őt körülvevő hatalmas csúcsokat. 1400 m magasságban fekszik, partján a Krn 2244 m magas ormai tornyosulnak. A 400 m hosszú és 17 m mély tóhoz egy napos túrával lehet eljutni, így sétánk alatt havasi lejtők, virágos rétek, és legelésző tehenek mellett haladunk el. A tó melletti menedékházban pihenhetjük ki az egész napos fáradalmakat, hátradőlhetünk, és csak élvezhetjük az elénk táruló festői panorámát.
Szlovénia festői tavai
Krn-tó (kép: mojajezera.si)

Ptuji-tó

Ptuj Szlovénia legrégebbi állandó települése és vitathatatlanul az egyik legvonzóbb történelmi városa is. Itt találjuk az ország legnagyobb mesterséges tavát, melyet 1978-ban hoztak létre. A tó mentén továbbra is megtalálható a vízi élővilág, amely már 1979 óta a šturmovci természetvédelmi terület része.
Szlovénia festői tavai
Ptuji-tó (kép: pixabay)

Smartinsko-tó

A Smartinsko tó maga az érintetlen természet, a környezet szépsége, és gazdag kulturális hagyománya számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, pihenésre. A Celje mellett található tó mentén kerékpározhatunk, vagy csónakázhatunk, és kis fakunyhókban aludhatunk éjszaka. Bérelhetünk csónakokat, kajakokat és kenukat.
Szlovénia festői tavai
Smartinsko-tó (kép: travelcelje.com)
A nyitóképen a Bohinj-tó látható.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide