Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

2023. 08. 01. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Horvátország és az Adria igazi „sláger úti cél” a magyarok körében. A kristálytiszta vizű strandok, a sokféle sportolási lehetőség és a finom ételek sokakat vonzanak Isztriára s Dalmáciába. A vízi élmények mellett érdemes a szárazföldön is körülnézni. Összegyűjtöttünk tíz horvát úti célt, amelyet nem szabad kihagyni, ha az országban nyaralunk.

A legtöbbször fotózott földnyelv

Kezdjük is a lenti képen látható különleges, Horvátország jelképeként is emlegetett Bollal, ami Brac sziget déli végén található. Az érdekes földnyelv, amit annyit fotóznak a levegőből, az ellentétes tengeri áramlatok miatt alakult ki. Az egymással szemben hullámzó tenger itt tört meg, itt tette le a hordalékát, így alakult ki ez a nyúlvány. A földnyelv ma strandként üzemel, egyedülálló látványt ígér Horvátországban.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Királyi üdülőhely mesés panorámával

Isztrián, Rijeka mellett található Opatija – régen Abbázia néven – egykoron a királyok és előkelőségek kedvenc tengerparti üdülőhelye volt, mára pedig a legszebb horvátországi üdülővárosok egyikévé vált. Az Abbáziai Riviéra településeit felfűző tizenkét kilométer hosszú tengerparti sétány nemrég ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. El lehet képzelni, hogy az Abbáziát jelképező sétányon hány turista sétálhatott már végig, hiszen aki itt időzik, biztosan nem mulasztja el ezt az élvezetet. Nem is érdemes: fantasztikus régi villák és hotelek, finomságokat kínáló éttermek és cukrászdák szegélyezik utunkat, miközben a Kvarner-öbölre nyíló panorámában gyönyörködünk. Érdemes néhány percre leülni és átélni fenséges, arisztokratikus hangulatot, amely az egész várost átlengi Opatijában.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Kis púpos szigetek Dalmáciában

A Horvátországról szóló könyvek címlapján és a képeslapokon rendre feltűnő Kornati szigetek és a hozzájuk tartozó Kornati Nemzeti Park a fenti képen található Bol félsziget mellett Horvátország egyik jelképe. A park Dalmácia északi részén található, mintegy 150 kisebb-nagyobb sziget és sziklazátony alkotja, így a park a teljes horvát szigetvilág 12%-át teszi ki. A Kornati Nemzeti Park tulajdonképpen a tengerből kidudorodó milliónyi kis zöld szigetecske, amely egészen különleges látványt nyújt. Zadar, Sibenik, Trogir vagy Split környékén nyaralva ne hagyják ki a Kornati túrát, sok nagy hajó is indul ide, de kisebb hajókkal és kis vitorlásokkal is szerveznek kirándulásokat.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

A legdélebbi úti cél

Dubrovnik az egyik legnépszerűbb dalmáciai város, igazi történelmi csoda Horvátország déli végén. Bár a tengerparton fekszik, nem kifejezett üdülőváros, a legtöbb turista nem is ezért, hanem a várost körülvevő hatalmas erődért és a vastag falak mögött található, egyedi hangulatot árasztó ódon utcákért jön ide. Dubrovnik messziről nézve tulajdonképpen egy erődítmény, mely több kisebb erődöt foglal magába, a Trónok Harca több jelentét is itt forgatták. A hatalmas bástyákat összekötő falakon körbe sétálhatjuk az egész várost, így fantasztikus panorámában részesülünk: egyik oldalon a mediterrán házak és háztetők, másik oldalon a végtelen kéklő tenger kínál felejthetetlen élményt. A „városfal túra” sok lépcsőt és gyaloglást kíván, érdemes a nyári melegben sok folyadékkal és naptejjel készülni.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Erdei folyó és hatalmas vízesés a tengerparttól nem messze

Az Észak-Dalmáciában található Krka folyó hosszú útján több helyen keskeny szurdokvölgyeken és látványos zuhatagokon halad keresztül, míg Šibenik közelében eléri a tengert. Aki Dalmáciában nyaral, annak érdemes egy napra elszakadni a tengerparttól, és felkeresni a gyönyörű Krka Nemzeti Parkot, amely semmihez sem hasonlítható látványt és természeti környezetet ígér. A park egyik jelképe a 650 méteren át 27 méter magasból lezúduló vízesés, melyhez egy kalandos túrát ígérő tanösvényen végigsétálva juthatunk el. Már az út során is több kis vízesést, csobogót és gyönyörű növényeket láthatunk, de az igazi élmény a hatalmas vízesés, melynek lábánál meg is fürödhetnek a látogatók. Vízimalmok, aprócska házikók találhatók a folyó mentén és szemet gyönyörködtető látványt kínál Visovac kolostora is, amely egy piciny szigetre épült, olyan, mintha csak maga az épület emelkedne ki a víz felszínén.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Kalózok a Cetina folyó torkolatánál

Omis a Split öböl déli végén, hatalmas sziklafalak között, a Cetina folyó torkolatánál található, afféle horvát „meseváros”. Egykoron kalózok lakták, emléküket a mai napig őrzi az egyik szikla tetején álló vár. A Mirabela vár körvonalait rögtön felfedezzük, ahogy Omisba érünk. Ez a vár a kalózok védelmi rendszerének egyik eleme volt. Innen figyelték a környéket. Ha befejeztük a műemlékek megtekintését, irány a természet, az óvárosból több helyen hajós kirándulásokat, rafting túrákat szerveznek a Cetina folyón. Érdemes meglátogatni a helyi piacot, utána pedig nyújtózni egyet a városka egyedülálló, homokos strandján. Minden együtt van, ami kell: kalózvár, finom ételek, hajózás és homokos strand. Omis kisgyermekkel utazva kihagyhatatlan élmény.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Horvátország legkülönlegesebb strandja

A Makarska Riviérán, Brela településnél találjuk Horvátország egyik jelképét. Biztosan sokan látták már poszteren, képeslapon a tengerből kiálló sziklát és az azon élő különös formájú mediterrán fenyőket. A szigetecske érdekessége, hogy strandként funkcionál, be lehet menni a tengerbe, körbe lehet úszni és fényképezni ezt a különös sziklát, amelyet éjjel alulról ki is világítanak. A Punta rata szikla Horvátország egyik legszebb látnivalója, illik felkeresni, ha erre járunk.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Római aréna Pulában

Pula az Isztriai félsziget legnagyobb városa, amely egyedülálló római kori látnivalókat kínál az ideutazó turistáknak. Minden pulai városnézés legfontosabb állomása a pulai amfiteátrum, amely az óvárost körülvevő várfalon kívül található, attól 200 méterre északkeleti irányba épült. Augustus császár uralkodása alatt, időszámításunk előtt 27-től, időszámításunk szerinti 14-ig épült, pontosan akkor, amikor a római ikertestvér. Mellette állva az ember szinte Rómában érezheti magát, azzal a különbséggel, hogy az amfiteátrum felkeresése után néhány perccel már megmártózhatunk a hűs Adriai tengerben.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Diocletianus öröksége

Splitben, Dalmácia legnagyobb kikötővárosában járva kihagyhatatlan látnivaló a Diocletianus palota, amely az egész régió különlegessége. Érdemes egy napot rászánni Splitre, és bejárni a Diocletianus palota 3000 éves romjait, sikátorait. A palota mesebeli, misztikus érzést ígér, óriási élmény a többezer éves sikátorokban haladni. Mindig van egy újabb és újabb sikátor, egy belső udvar, egy érdekes erkély, ablakkeret, de olyan, mintha a semmiből bukkanna elő. Diocletianus császár Splittől néhány kilométerre, Salonában született egy görög rabszolga gyerekeként. Élete utolsó éveiben visszavonult, és egy hatalmas palotát építtetett magának a tengerparton. A palota legszerényebb számítások szerint is több, mint 1700 éves, fénykorában 8-10 ezer ember lakott itt.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Horvát Róma Dalmáciában

A Dalmácia északi részén fekvő Zadar egy különleges és gyönyörű félszigeten található történelmi városhoz. Dubrovnikhoz hasonló élményt ígér, csak sokkal kisebb tömeggel. A 75 ezer lakosú, a "horvát Rómaként" emlegetett Zadar, vagy magyar nevén Zára, Dalmácia történelmi fővárosa, és a csodás zadari riviéra központja. A város a látnivalók tekintetében igen bő választékkal rendelkezik legyen szó akár ókori, római emlékekről, középkori templomokról vagy a szocreál építészet fennmaradt építményeiről. A Zadar híd este a legszebb, amikor ki van világítva, és egy fényhidat képez a sötét tengeren. Ha a gyalogos hídon közelítjük meg Zadart, a Városkapun érünk be az óvárosba.
Tíz kihagyhatatlan úti cél Horvátországban

Képek forrása: cnn.com (nyitókép), apartments-tanja.com (2.), wikipedia.com (3.), pinterest.com (4.), horvatorszaginfo.hu (5.,7., 8.), np-krka.hr (6.), daytrip.com (9.), splitorg.hr (10.), journalhr.com (11.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...