Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

A gőzfürdőzés csodálatos előnyei

2023. 01. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A gőzfürdőzés már évezredek nagy kedvence a pihenni és a gyógyulni vágyó embereknek. Legtöbben elsősorban a relaxációval és a bőr megszépülésével hozzák kapcsolatba, pedig ennél sokkal több dologra is jó! Érdemes kivenni belőle a részünket!
Az összes kultúrnép évezredek óta kedvteléssel élvezi az aromás gőzfürdők simogató melegét. Jól ismertek a régi rómaiak kifinomult ízlésre valló fürdői. Időszámításunk előtt 200 évvel India gazdagjai addig nem tartották palotájuk építését befejezettnek, míg meg nem épült a gőzölőhelyiséget is magában foglaló fürdőház.Hippokratész, az orvostudományok atyja, mikor a gőzfürdőt használta, kijelentette: "Adassék meg nekem a hatalom, hogy lázat idézzek elő, és én meggyógyítok bármilyen betegséget". És ez az, amit a kutatók azóta is igaznak találtak. A láz a test egyik leghatékonyabb védekezése a betegséggel szemben. A láz megnöveli a szervezet egyébként normális hőmérsékletét, kísérletet téve arra, hogy elpusztítsa a behatoló mikroorganizmusokat, illetve kiszorítsa a szennyező anyagokat a rendszerből. A láz a betegség gyógyításának és az egészség helyreállításának évezredek óta elismert, igencsak hatékony és természetes folyamata. A hipotermia szándékosan kelt lázat a beteg szervezetében, hogy hasznosítsa annak természetes, gyógyító válaszreakcióját. A gőzfürdőzés a leghatékonyabb módja a hipotermia előidézésének.
A jelenlegi becslések szerint az orvosi rendeléseken megjelenők 70-80%-a stressz eredetű panaszokkal jelentkezik. A krónikus stressz közvetlenül befolyásolja az immunrendszert, és ha nem kezeljük a kérdést hatékony módon, komolyan veszélyeztetheti az egészségünket. A kutatások kimutatták, hogy a túlzott stressz képes elnyomni az immunrendszert, ami a betegségekre (különösen az immun eredetű és a rákos betegségekre) való fokozott fogékonyságban nyilvánul meg, károsan hat az anyagcsere sebességére, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, továbbá a megfázással és a vírusos fertőzésekkel szembeni fogékonyságot is.
A gőzfürdőzéssel erősíthetjük immunrendszerünket, hiszen közben felpezsdül vérkeringésünk, és nyirokrendszerünkön át megindul a méregtelenítés. A gőzfürdő rendszeres használata nem csak egészségünkre és megjelenésünkre van jó hatással, hanem egyfajta terápiának is felfogható. Magas páratartalmának köszönhetően, mind a szauna, mind pedig a gőzfürdő pozitívan befolyásolja a légzőszervi problémákat - hiszen ugyanazzal az elvvel működik, mint az inhalálás. Felszabadítja és eltávolítja a tüdőből a váladékokat és az allergéneket.
A gőzfürdőről mára bebizonyosodott, hogy jól használható asztma, hörghurut, arcüreggyulladás, homloküreggyulladás és allergiák esetén. A gőzfürdő meleg és nedves levegője nyugtatja hörgőinket, tüdőnket és orrjáratainkat, és csillapítja azok fájdalmát. Ráadásul semmi sem tehet jobbat bőrünknek, mint az izzadás. Ilyenkor ugyanis kitágulnak a pórusok, és testünk a verejtéken keresztül szabadul meg az elraktározott felesleges méreganyagoktól, illetve az elhalt hámsejtektől. Dermatológusok is igazolták, hogy a gőzfürdőzéssel visszaadhatjuk bőrünk természetes csillogását, selymességét. Ennek oka, hogy gőzfürdőzés hatására felpezsdül vérkeringésünk, megnő bőrünk mélyebb rétegeiben az oxigénellátás, és ezért gyorsabban és hatékonyabban jutnak el a tápanyagok a sejtekhez.
A hő jótékony hatással van az izom- és ízületi fájdalmakra. Hatására kitágulnak a vérerek, ami fokozza a vérkeringést, és ennek eredményeképpen az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el szervezetünk sérült részeihez, így a gyógyulás is felgyorsul. Ez két módon is jótékony: egyrészt csökkenti a fájdalmat szinte azonnali jelleggel, másrészt pedig felgyorsítja testünk öngyógyító folyamatait (ezzel hosszú távon biztosítva a fájdalom visszaszorítását, megszüntetését). Már egy 10-15 perces gőzfürdőzés megteszi a kívánt hatást, főleg ha edzés vagy sportolás után kívánjuk sérült izom szöveteinket regenerálni.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Pihenjen luxus környezetben Tiszaújvárosban!

Exkluzív kialakítású, kényelmes szobák, gyógyvíz, SPA kezelések és kulináris élvezetek várják Tiszaújvárosban, pihenjen a Tisia Hotel & Spa**** superior szállodában. A hotel összeépült a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdővel. Foglaljon közvetlenül a weboldalon és keresse a Tisia Hűségprogram nyújtotta kedvezményeket. Megnézem