Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

A legjobb dolgok, ha találkoznak: a csokoládé jóga

2023. 03. 10. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Íme, a tökéletes lelki békéhez vezető megoldás: a csokoládé jóga csodája!
Csokoládé nélkül lehet élni, de minek – tartják a fenséges édesség rajongói. A csoki valóban fantasztikus hatással van ránk, fogyasztása boldogságérzetet okoz és megnyugtat, hiszen szerotonint és dopamint termel. Hasonlóan hat a szervezetre a szakszerűen végzet jóga is, amely kiegyensúlyozottabbá teszi művelőit. Idő kérdése volt, hogy előbb-utóbb összekapcsolódjék a kettő.

Test és lélek harmóniája

Hogy mit is jelent ez a különös szóösszetétel? Nem kell mögöttes tartalmat keresnünk. A foglalkozásokon egészen egyszerűen összevonják a két elemet: a jógát és a csoki fogyasztást. Természetesen nem akármilyen csokiról van szó, hanem extra minőségű, magas kakaó tartalmú, vegán étcsokoládéról. A csokoládé jóga segítségével bárki megtapasztalhatja a kakaó jótékony hatását egy speciálisan tervezett kundalini jóga gyakorlat közben. A különleges gyakorlatsor elemeit összehangolva a csokoládé mágiájával állítólag sokkal mélyebb kapcsolatot ápolhatunk a testünkkel és a lelkünkkel. A speciális kundalini jóga meditatív, relax, tánc és erő elemeket is tartalmaz. 

Nem lehet megunni

Aki részt vesz egy csokoládé jóga órán, az szinte biztosan feliratkozik a következő alkalomra is. Már a kezdés is egyedülálló, a résztvevők „csokoládé ünnepséggel” indítanak. Ez alatt köszöntik a kakaó szellemet, megkérik, hogy segítse őket a gyakorlat végzése során, végül rituálisan a magasba emelik forró csokoládét tartalmazó poharaikat. A foglalkozás első felében a résztvevők belső hangjaikra koncentrálnak, miközben vegán csokoládét fogyasztanak. Ezt követően kezdődik a kundalini jóga gyakorlása, amely nem annyira a fizikai erőnlétre, hanem inkább a szellemi harmóniára koncentrál, ebben segít a kakaó, a csokoládé is. A kundalíni jóga több mint pusztán fizikai gyakorlás: valójában egy spirituális utazás, melynek során mély átalakulás élhető át. A jóga olyan eszközeit is felhasználja, melyek a mai divatos, leginkább a test fejlesztésével foglalkozó jógairányzatokban ritkán bukkannak fel, például a mantrákat (a hangot), a mudrákat (kéz- és testtartásokat), a bandhákat (energetikai zárakat) és a pránájámát (légzésvezetést). Mint a „tudatosság jógáját”, behunyt szemmel végzik, hogy a gyakorlatok fizikai kivitelezésére való fókuszálás helyett a belső tapasztaláson és a lelki fejlődésen legyen a figyelem. Tapasztalatok szerint a foglalkozás végére mindenki olyan jól érzi magát, hogy haza sem akar menni.

Miért jó a csokoládé?

A csokoládé olyan, mint a jó vörösbor, mértékkel fogyasztva valóságos gyógyító szer. A kakaó ugyanis az antioxidánsok királya, sokkal többet tartalmaz, mint a zöld tea vagy a bor. Nagyon gazdag magnéziumban, így segít a test izomzatának ellazításában és az elme harmóniájának megtartásában. Növeli az agyban a neurotranszmitter aktivitást, ezzel segíti a koncentrációt és természetes anti-depresszáns is, ugyanis szerotonin és a dopamin felszabadításával „boldogsághormont” termel. Ráadásul ajánlható a magas vérnyomással küzdőknek, ugyanis erősíti a szívet és nem mellékesen tisztítja az egész testet. Kiemelendő, a szupermarketekben kapható, hétköznapi táblás csokoládéval, amely rengeteg cukrot és egyéb adalékanyagot tartalmaz, nem érhetjük el ugyanazt a hatást. A cukor és a kémiai összetevők sokat elvesznek a csokoládé pozitív tulajdonságaiból, így a „varázslat” csak nagyon tiszta, szinte csak kakaóbabot és kakaóvajat tartalmazó csokoládéval jöhet létre.

Heti kétszer ajánlott

A csokoládé csodájára persze nem ma jöttek rá a kutatók. A kakaó – a csokoládé legtisztább formája – egy elfeledett ősi gyógynövény, tanító, segítő a szív mélyére vezető utazás során. Az aztékok „yolloti”, „eztli” néven hívták a kakaót, mely annyit tesz, „szív és vér”; a maja őslakosok az „istenek italának” tartották, amely kinyitja a „szív és a tudat ajtaját”. Valahogy így kapcsolódik a jógához is amellyel hasonló célja van művelőinek. A jóga a fizikum és a szellem kapcsolatát, harmóniáját jelenti. A csokoládé segít megteremteni a kapcsolatot test és lélek között, kinyitja azt a bizonyos „ajtót”, amiben már a maják is hittek.  A csokoládéjóga-foglalkozásokkal egybekötött rituális csokoládéfogyasztás heti 1-2 alkalommal ajánlott, hiszen ez a tiszta, energiával és spiritualitással teli csokoládé rendkívül erőteljes testi-lelki változásokat okozhat, erre érdemes fokozatosan felkészülni.
Nyitókép forrása: sporteluxe.com

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...