Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Az egészséges alvás, mint szükséges regeneráció

2021. 12. 06. 14:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness

A minőségi alvás elengedhetetlen a teljes regenerálódás érdekében, hiánya negatív hatással van az egészségi állapotra és a teljesítményre egyaránt. Mutatjuk, hogy mi számít minőségi alvásnak.

A megfelelő kényelem kialakítása elengedhetetlen a minőségi alváshoz

A minőségi alvás tekinthető az egyik legjobb regenerációnak, ugyanis az alvás során lassul a pulzus, a légzés és az anyagcsere. Szóval a szervezet nyugalmi állapotba kerül, így sejtszinten újra tud épülni a pihenés alatt. Ilyen regeneráció éber állapotban nem tud létrejönni. Lefekvés előtt legalább három órával már nem érdemes sportolni, sem pedig koffeintartalmú italt fogyasztani. Ehelyett inkább fel kell készíteni a szervezetet a pihenésre. Az alváshoz megfelelő körülményeket kell kialakítani. Fontos, hogy a hálószobában legyen csend és sötét. Semmilyen fény- vagy zajforrás ne zavarja a pihenést. Továbbá az is fontos, hogy a helyiségben ne legyen se túl hideg, se pedig túl meleg. A zavaró eszközöket, mint például a tévé, a rádió, a laptop és a telefon, nem érdemes a hálószobában tartani. Az ágy minőségére is kiemelt figyelmet kell fordítani, érdemes a legjobb matracok közül választani, ezen nem érdemes spórolni. A megfelelő kényelem kialakítása elengedhetetlen a minőségi alváshoz.

Fontos a megfelelő napirend kialakítása a pihentető alváshoz

Mennyi alvásidő szükséges egy felnőtt ember számára naponta? Ez bizony változó. Van olyan, akinek nyolc óra szükséges, ám sokaknak a hat is elég. Szóval elmondható, hogy ez teljes mértékben egyénfüggő, de átlagosan hét óra szükséges a felnőttek számára a regenerálódáshoz. Annak érdekében, hogy az alvás valóban pihentető legyen, fontos a bioritmus, ugyanis ehhez idomul a mélyalvás. A rendszertelen alvással megborítható a bioritmus, amelynek következtében a szervezet nem tudja, hogy mikor kerülhet sor a mélyalvás fázisára, így akár nyolcórányi alvás után is kimerült lesz az egyén. Ezért is nagyon fontos a megfelelő napirend kialakítása.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...