Az olajos magvak meghosszabbítják az életet
Mi a hosszú élet titka? Hát az olajos magvak fogyasztása - állítják a legfrissebb kutatási eredmények. Hogy miért is?
A kutatásról
Egy 30 éven keresztül zajló friss kutatás eredménye szerint, azoknál, akik naponta kb. 30 dkg olajos magvat elfogyasztottak 20%-kal csökkent a halálozás kockázata azokéhoz képest, akik nem nassoltak. A közel 119 000 fő részvételével készült megfigyeléses vizsgálat tapasztalatai természetesen nem jelentenek garanciát a hosszú életre, mindenesetre azért részletesebben megnéztük, hogy mi állhat az eredmények mögött és, hogy valóban jótékonyan hat-e az olajos magvak fogyasztása szervezetünkre.
Hogy miért is tesznek jót az olajos magvak?
Az olajos magvak rendkívül gazdagon tartalmaznak olyan fontos tápanyagokat, mint a telítetlen zsírsavak, rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Ezek a jótékony hatások persze nem újszerű felfedezések, az már szakmai körökben régóta köztudott és talán a köztudatba is bekerült, hogy a magvak csökkentik a szívbetegség és az azért felelős kockázati tényezők, mint például a magas koleszterin szint kialakulásának lehetőségét.
Ennek a kutatásnak a legfőbb célja az volt, hogy a szakértők ezt az elvet továbbgondolják és megfigyeljék, hogy vajon a fenti eredmények kiterjeszthetők-e. A kutatás fő kérdése tehát az volt, hogy az olajos magvak általában véve csökkentik-e azokat a rizikófaktorokat, amik halált okozhatnak?
A megfigyelések szerint azoknál, akik a kutatásban abba a csoportba kerültek, amelyikben több magvat fogyasztottak csökkent a rákbetegségből, szívbetegségből és légzőszervi betegségekből adódó halálozás aránya. E csoport résztvevői kb. 16-24 mandulát, 16-18 kesudiót vagy 30-35 szem mogyorót fogyasztottak el naponta. A fenti előnyökön túl azt is fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek az emberek általánosságban véve is egészségesebbek voltak, mint társaik, náluk alacsonyabb volt az elhízás aránya és a magas koleszterin szint előfordulása, kevésbé volt jellemző a magas vércukorszint, sőt a megfigyelések szerint ők több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztottak, valamint többet mozogtak, mint azok, akik nem ettek magvakat. Hogy mi az összefüggés a karcsúság és az olajos magvak fogyasztása között? A kutatás egyik vezetője szerint arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy megfigyeljék, hogy azok, akik nem fogyasztottak magvakat, mit ettek helyettük. Általában ugyanis ezek az emberek chips-et, cukorkát vagy egyéb kevésbé egészséges ételeket nassoltak.
Mindent összevetve fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány pusztán megfigyelésen alapult és bár rámutatott arra, hogy kapcsolat lehet az olajos magvak fogyasztása és a hosszabb élet között, ok-okozati összefüggéseket nem tárt fel. Mindenesetre a kutatás eredményei megerősítették azt a korábbi elméletet, miszerint a magvak fehérje, rost, egészséges zsír és B-vitamin tartalmuk miatt az egészséges táplálkozás részei. Természetesen a magvak nem csodaszerek, de érdemes észben tartanunk, hogy az egészséges étkezés alkotóelemei. Végezetül, a szakértő jótanácsa szerint érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan terméket válasszunk, ami csak minimális feldolgozáson esett át.
A webmd.com nyomán