Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Barna bőrszín még a nyár előtt? Lehetséges!

2023. 03. 07. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A valódi napfürdőzésre ugyan még várnunk kell egy-két hónapot, de a szép, bronzos bőr addig is elérhető. Erre kerestünk lehetőségeket.

Volt, amikor tiltották

A barna bőr nem volt mindig akkora divat, mint manapság, volt idő, amikor kifejezetten tiltották és elítélték a természetes vagy mesterséges barnítást. Az ókori görög és római időkben például a nők ólomfestékkel fehérítették a bőrüket, nem törődve sem a méreganyagokkal, sem a kétes értékű elszíneződésekkel. Később, a kora középkorban púderrel fehérítették magukat, de még a tizenkilencedik században is rangon alulinak vélték, ha egy nőnek nem volt porcelánfehér a bőre. Az össznépi sápadtságnak az 1920-as években Coco Chanel vetett véget, aki Wellington hercegének a jachtján töltötte a nyarat és csokoládé színűen tért vissza a vakációról és – bár véletlen volt a bronz bőrszín - a sajtóban már az új divatirányzatként publikálták a megjelenését. Coco példáját nők ezrei követték és követik mind a mai napig. Nem véletlenül, valóban mindenki jobban néz ki és jobban is érzi magát, ha nem egy sápadt, holdkóros arc néz vissza rá a tükörből. Ha szeretnénk szép, egészséges barna bőrszínt, még a nyár és a napozási szezon beköszönte előtt, többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll, ezek közül válogattuk össze a legnépszerűbbeket.
Barna bőrszín még a nyár előtt? Lehetséges!

Szolárium, de okosan

A legegyszerűbb, mindenki által ismert és szinte bárhol elérhető barnító módszer a szolárium. Az okos szolizás – nem túl érzékeny bőrtípus esetén – nagyon szép eredményt hozhat viszonylag hamar, de azért ügyelni kell a szabályok betartására. A túlzott szolárium használat ugyanolyan káros lehet a bőrre, mint a túlzásba vitt napozás. Semmiképpen se maradjunk néhány percnél tovább a gépben, és mindig tartsunk néhány nap, de inkább egy hét pihenőt a két barnítás között. Ha valaki a gyors barnulás érdekében minden nap az UV csövek alá veti magát vagy egyszerre hosszabb időt tölt a gépben, nagy kockázatot vállal. A szakemberek szerint a túlzott szolárium használat gyorsítja az öregedés folyamatát és növeli a bőrrák kockázatát is. Az „ultra gyors” barnulás tehát szolizás esetében sem jön össze, fontos a türelem.

Barnító krém

Ha gyorsabb eredményre vágyunk a hosszú heteken át tartó szolizásnál, érdemes inkább az önbarnító krémeket vagy sprayket választani. A főleg nádcukor kivonatából előállított kozmetikum reakcióba lép a bőr felszínével, és bronzos, barna réteget hoz létre, ami a természetes barnasághoz hasonlóan, egyenletesen kopik majd le. Fontos tudni, hogy ha majd eljön a napfürdőzés időszaka, az önbarnító készítmények mellett se feledkezzünk meg a megfelelő fényvédő krémek használatáról. A szép, egyenletes bőrszín elérése érdekében fontos, hogy a barnító krémek felkenése előtt radírozzuk le a bőrünket és ügyeljünk rá, hogy a testünk azonos mennyiségben vigyük fel a krémet, mert különben foltosak maradunk.
Barna bőrszín még a nyár előtt? Lehetséges!

A kevesebb néha több

Rengeteg olyan testápoló is található a boltokban, amelyek enyhe bőrszínezőt is tartalmaznak, így a napi bőrápolással a fokozatos barnaság eléréséről is gondoskodhatunk. A barnító krémekkel szemben ezek a testápolók csak egy-egy árnyalattal sötétebb bőrszínt eredményeznek, nem látványos eredményt, sokkal inkább egészséges külsőt hozva használójuknak. A barnító testápolóból érdemes világosabb színeket választani, és ezekkel fokozatosan kialakítani a barnaságot, így a termékek végül hatékony és természetes megoldást jelenthetnek.

Bőrfestés szakemberrel

Aki az otthoni krémes barnításhoz ügyetlennek érzi magát vagy fél a foltosodástól, választhatja a barnító szalonokat, ahol szakember végzi el a színezés feladatát. Itt többféle árnyalat elérésére van lehetőség, nem kell attól tartani, hogy túl barna lesz a végeredmény. A barnító „festékszórásnak” a dihidroxiaceton nevű vegyület az alapja, amely bőrrel érintkezve kapcsolatba lép a testazonos fehérjékkel és barnára színezi őket. Mivel a bőrnek csak a legfelső rétegét festik meg, az így szerzett barnaság hamarabb megfakul, mintha azt a napon szereztük volna. A felső hámsejtek ugyanis nagyjából öt nap elteltével elhalnak, majd lehámlanak és beindul az erőteljes fakulás.

Krém házilag

Barnulást segítő krémek otthon is készíthetők, viszonylag olcsón és egyszerűen. A legegyszerűbb módszer talán, ha egy adag finom cukorhoz egy adag mandulaolajat adunk és a készítményt a testápolóba keverjük. A mandulaolaj mellett a makadámia és a mangó olaj is rendkívül hatékony, akár testápolóba keverve, akár önmagában alkalmazva is. Készíthetünk keveréket többféle olajból is, ennek használatával nem sötét bőrszínre, hanem inkább kellemes, egészséges, fénylő bőrre számíthatunk.

Ehetünk is a barnulásért

A tudományos szakértők szerint, ha jól válogatjuk meg az elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, akkor még az áhított barna bőrszín is hamarabb elérhető. Egy a Leeds Egyetemen végzett friss tanulmány szerint azok, akik ezeket fogyasztották, kimutathatóan gyorsabban és szebben barnultak. A tanulmány különbséget tesz kétféle hatóanyag között: "karotinoid" és "melanin". A melanin színezék a napfénytől kapott barnaság, míg a karotinoid színezék az a fajta barnulás, melyet bizonyos gyümölcsök és zöldségek magas karotin tartalma segít elő. Ezen utóbbi sokkal egészségesebb és a napsugárzással ellentétben nem károsítja a bőrünket. Az ilyen zöldségek között találjuk az édesburgonyát, amelyből a sült krumplitól a burgonyapürén át a salátán keresztül a főzelékig bármi készíthető. A sárgarépa mindig is ismert volt a bőrszín megváltoztató hatásáról, a magas karotinszintje olyan tökéletes, napsütötte ragyogást ad, amelyre mindenki felfigyel majd.
Barna bőrszín még a nyár előtt? Lehetséges!
Talán sokan nem is gondolták róla, de a kelkáposzta nagyon magas karotin tartalommal rendelkezik, amelyet sötétzöld leveli jeleznek. A brokkolit sokan nem kedvelik, pedig bizony érdemes szeretni a sötétzöld zöldséget, ugyanis a karotin és a C-vitamin brokkoliban fellelhető kombinációja nemcsak a barnulásban segít, de a bőr kondícióját is javítja. A spenót nemcsak barnító karotinban gazdag, de védi az ereket és erősíti a csontokat is. A zöldségeken, gyümölcsökön kívül a tojássárgája és a tejtermékek – leginkább a túró és a kemény sajtok – fejtenek ki még hasonló hatást. Sokan esküsznek a béta-karotin tablettákra is. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője, a szervezetünk annyit alakít át belőle A-vitaminná, amennyire aktuálisan szüksége van.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide