Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók

Csokival a szexért, a szépségért és az egészségért

2013. 09. 02. 11:19

Wellness
A csoki fogyasztása örök téma, valószínűleg mindenki ismeri azokat a sztereotípiákat, mint például, hogy a csoki árt az alaknak, vagy hogy tönkreteszi a bőrt, az étcsoki viszont épp ellenkezőleg, jót tesz a szívnek. Sőt egyesek szerint a csoki nagyfokú vágykeltő. Mi most összeszedtük a csokifogyasztáshoz kapcsolódó hiteket és tévhiteket.
Mire érdemes odafigyelni?
A csoki egészségre gyakorolt jótékony hatása tulajdonképpen az alapját adó természetes kakaó flavonoid- és antioxidáns-tartalmában rejlik. Míg a flavonoidok jót tesznek a szívnek, addig az antioxidánsok segítik megőrizni a bőr fiatalságát. Azonban nem mindenféle csoki vagy kakaó gazdag flavonoidokban és antioxidánsokban. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb a csoki, annál nagyobb a flavonoid tartalma. Ez persze nem törvényszerű. A csoki papírján megtalálható százalékos érték nem minden esetben megbízható. Ugyan ez megmutatja azt, hogy mekkora a csoki kakaótartalma, azonban nem mindegy az sem, hogy milyen módon készült el az édesség. A kezelés során ugyanis a flavonoidok és az antioxidánsok is jelentős mértékben csökkenthetnek.
Hitek és tévhitek
A csoki, mint szexuális vágykeltő - Tévhit
A férfiak egy időben azt gondolták, hogy ha csokit adnak egy nőnek, akkor az egyenes utat jelent a hálószobájába is. Sokáig ugyanis az édességet ?bűnkeltő? vágyfokozóként tartották számon - gondoljunk csak a Csokoládé című filmre! Aki azonban ezt a módszert szerette volna bevetni a siker érdekében, azt sajnos el kell keserítenem, a tudomány jelenlegi állása szerint ez csupán tévhit, a csoki nem garantálja a szexet.
A kakaó, mint bőrfiatalító - Igaz
A csokiban levő antioxidánsok és a kakaóvaj hidratálják a bőrt és segítik az egészséges bőrsejtek fejlődését, miközben puhává és rugalmassá varázsolják testfelületünket. Ez az oka a manapság gyakran alkalmazott csokoládé masszázs népszerűségének is. A csoki és a kakaó legfőbb alanyaga, a kakaóbab tele van antioxidánsokkal. Szakértők szerint azonban, amikor a kakaóból csokit készítenek, akkor az lényegesen veszíthet antioxidáns-tartalmából, emiatt sok olyan termék kerül a boltok polcaira, amik nem többek egy nagy adag cukor és kalóriabombánál. A szakértő javaslata szerint, ha édességre vágyunk és biztosra akarunk menni, hogy az még jótékonyan is hat szervezetünkre, akkor a kakaóport részesítsük előnyben és azt is főként sovány tejjel fogyasszuk. Így pedig nemcsak bőrünk marad üde és fiatal, de még hangulatunk is jobbá válik.
A csoki, mint agyserkentő - Igaz
A legutóbbi kutatások rávilágítottak arra, hogy a kakaót tartalmazó termékek segítik az agyműködést. A csoki egészségre gyakorolt jótékony hatása szintén a benne levő flavonoidokban rejlik. Egy 2012-es olasz tanulmány kilencven 65 év feletti, enyhe kognitív zavarral küzdő ember körében vizsgálta a kérdést. A kutatás során három csoportot figyeltek meg: az egyikben magasabb, a másikban közepes, illetve a harmadikban alacsony flavanol-tartalmú (egyféle flavanoid) kakaót ittak a résztvevők. Az étkezéseket szigorúan szabályozták, hogy megszüntessenek minden más flavanol forrást. 8 hét után a magas flavanol tartalmú kakaót fogyasztók csoportjában a memóriatesztek sokkal jobb eredményt mutattak, nőtt a szóbeli kifejezőkészség és egyéb kognitív kompetenciát mérő tesztek is sikeresebbek voltak ebben a csoportban, mint a másik kettőben. Sőt mi több, ezeknél az embereknél a vérnyomás, a vércukorszint és a stressz szint is javult.
A csoki, mint vérnyomáscsökkentő - Igaz
Egy tanulmány szerint mindössze 30 kalória flavanolban gazdag fekete csoki képes arra, hogy csökkentse a vérnyomást. Tehát már egy kocka csoki is jót tesz a vérnyomásnak, ugyanakkor viszont a bevitt kalóriamérték sem túl nagy. Ha azonban mégis bűnbe esünk és esetleg több édességet is elfogyasztunk, az sem jelenti a világvégét. Az Amerikai Dietetikusok Társasága szerint még egy 500 kalóriás kényeztetés is csupán akkora súlygyarapodást okoz, amit már egy egyalkalmas edzéssel is könnyűszerrel le lehet dolgozni.
A csoki, mint szíverősítő - Igaz
A magas koleszterinszint nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához. A koleszterincsökkentő diéták során gyakran javasolják a tojás, a hús és a sajt fogyasztásának korlátozását. Azonban a csoki a szívbarát termékek listáján marad, így azoknak, akik kénytelenek száműzni étrendjükből ezeket a finomságokat a csoki nyújthat vigaszt.
A csoki, mint koffeinbomba - Tévhit
Kutatások szerint nem érdemes sokat aggódni a csoki koffeintartalma miatt sem. Még a magasabb koffeintartalmú étcsoki sem képes arra, hogy egész éjszakára elűzze az álmokat. 100 gramm csokiban 80 milligramm koffein található, míg egy átlagos csésze kávéban 95 milligramm. Ki lehet számolni, mekkora mennyiségű csokit kell megennünk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint egy bögre kávéval.
A csoki, mint a fogszuvasodás oka - Tévhit
Anyu ebben biztosan tévedett. Legalábbis egy tanulmány szerint, ami azt állítja, hogy a csoki valójában nem okoz fogszuvasodást, sőt, éppen ellenkezőleg, segít megelőzni azt.
Összegezve a fentieket, ahhoz hogy ki tudjuk használni a csoki jótékony hatását és ne úgy tekintsünk erre az édességre, mint egy kalória- és a zsírbombára, újra kell gondolnunk a csokifogyasztásról alkotott elképzeléseinket és fogyasztási szokásainkat. A cél, hogy minél természetesebb, utólag minél kevésbé kezelt kakaóport fogyasszunk. Végezetül egy kis segítség: a természetes kakaópor megtalálható például a zabpehelyben, a kávéban vagy a joghurtban, amik ráadásul mind alacsony kalóriabevételt jelentenek.
Tarlós Adrienn, Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...