Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

A tajcsi és a csikung jótékony hatásai

2016. 11. 20. 08:30
Forrás: hazipatika.com
Wellness
A tajcsi és a csikung ősi kínai eredetű mozgásformák, melyeknek számos pozitív hatást tulajdonítanak, gyakorlói szerint nemcsak a testnek, hanem a szellemnek is jót tesznek, továbbá segítségükkel sikeresen küzdhetünk az öregedés ellen.
A tajcsi eredetileg harcművészetként indult. A gyakorlói szerint fokozza a szervezet energikusságát, relaxál, megnyugtat és segíti a koncentrációt, ezenkívül az izmokra és a belső szervekre is nagyon jó hatással van. Szakemberek szerint a gyakorlatok javítják az erőnlétet, az egyensúlyérzéket, a testtudatot és az önbizalmat. Kutatások szerint a tajcsi javítja a súlyos ízületi bántalmakban szenvedők állapotát, csökkenti a fájdalmat és az ízületek merevségét is. Emellett a tajcsinak nagyon jó hatása van az alvásunk minőségére. Meglepő módon, a rendszeres tajcsi az immunrendszer működését is serkenti, illetve jelentősen csökkentheti az övsömör kialakulásának esélyét.

Csökkenti a stresszt és a fájdalmat

A csikung is hasonló, lassan végzett mozdulatokon alapul, emellett a gyakorlóinak nagy figyelmet kell fordítania a légzésre is. A csikung fontos eleme az önmasszázs. A tajcsihoz hasonlóan a csikungnak is számos stílusa ismert. A csikung hívei szerint a gyakorlatok hatékonyak abban, hogy kiegyensúlyozzák a szervezet "energiaháztartását", és oda irányítsák a chinek nevezett életenergiát, ahol arra a legnagyobb szükség van, ezzel pedig beindíthatják a szervezet öngyógyító folyamatait is.
A csikung rendszeres gyakorlásával ellazíthatjuk a feszes izmokat és inakat, fokozhatjuk a belső szervek vérellátását, ezzel serkenthetjük a működésüket. A csikung hívei szerint a gyakorlatok csökkentik a stresszt és a fájdalmat is. Egy 20 évig tartó kutatás során bizonyították, hogy a csikungot űzőknek jóval alacsonyabb a vérnyomása, mint azoknak, akik nem végzik ezeket a gyakorlatokat. Egy másik vizsgálat során pedig kiderült, hogy a csikung nagyon jót tesz azoknak, akik fibromyalgiában szenvednek, mert a kellemetlen tüneteket csökkenti, az életminőséget pedig javítja.

Bármely korban elkezdhető

A tajcsi és a csikung nagy előnye, hogy bármely korosztály elkezdheti a gyakorlását, akár krónikus betegségben szenvedők vagy sérülésből, műtét után lábadozók is. Azonban mielőtt bármilyen mozgásformát szeretnénk kipróbálni, előtte egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, aki személyre szabott tanácsokkal láthat el. Sem a tajcsi, sem a csikung nem ajánlott súlyos fertőzések, lázas betegségek ideje alatt nagyon súlyos ízületi betegség, csontritkulás esetén.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Soproni feltöltődés

Tökéletes kikapcsolódásra vágyik? Irány Sopron, a hűség városa és a város legnagyobb szállodája az Alpok lábánál! A Hotel Szieszta felhőtlen pihenést és kikapcsolódást biztosít nyugodt erdei környezetben, svédasztalos reggelivel és vacsorával, illetve a szálloda wellness szigetének használatával. Megnézem