Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Erdély legnagyobb kincse a föld alatt lapul

2015. 03. 01. 17:44
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Új szint készül a gyógykezelésre szorulóknak a parajdi sóbányában. Ennek kapcsán összeszedtük, mit érdemes tudni erről a különleges természeti képződményről és a só egészségünkre gyakorolt hatásáról.
Február közepén röppent fel a hír, hogy egy újabb szintet tesznek látogathatóvá a székelyföldi parajdi sóbányában. Az új, a jelenleginél 24 méterrel mélyebben fekvő járatokat a gyógykezelésre érkezők számára rendezik majd be, a mostani szinten pedig a turistákat várják majd.
Erdély legnagyobb kincse a föld alatt lapul
Parajdon már évszázadok óta bányásszák a sót és még mindig több száz évnyi kitermelhető mennyiséget rejt magában a telep. Ez 1,2-szer 1,4 kilométer átmérőjű, 2700 méter mélyről gyökerező sótömzs Európa egyik legnagyobb sótartaléka, nem véletlenül tartják sokan Erdély egyik legjelentősebb kincsének.
Erdély legnagyobb kincse a föld alatt lapul
A parajdi vagy székely só hosszú ideje biztosít megélhetést és munkát a helyieknek, azonban a gazdasági értékén túl a parajdi sónak van egy másik igen fontos tulajdonsága is, mégpedig a gyógyhatása. Ezt 1960 óta használják ki, ekkor kezdett a sóbányaigazgató, Telegdy Károly és dr. Veres Árpád körorvos a krónikus légúti betegek földalatti kezelésével próbálkozni. A jelenleg is látogatható 120 méter mélyen található 50-es szintet rendezték be erre a célra, ezt fogják az új szint létrehozása után teljesen birtokba venni a turisták.

Így gyógyítanak a sóval

Az állandó orvosi felügyelettel ellátott, szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas tizenhat fokos bányatermekig busszal viszik a betegeket, mivel ezek 1250 méterre helyezkednek el a bejárattól. A gyógykezelés egy bizonyos meghatározott ideig való földalatti tartózkodásból és a bánya sóslevegőjének a belélegzéséből áll, és kiválóan alkalmas a légúti megbetegedések - asztma, bronchitis, allergiák - esetében.
Erdély legnagyobb kincse a föld alatt lapul
A só egyfelől megköti az apró szennyező elemeket, vagyis tisztítja a levegőt; az allergia és az asztma tünetei már ezáltal is javulnak. Továbbá a sórészecskék belégzéskor eljutnak egészen a hörgőkig, ahol feloldódnak és megkötik a nyálkahártyát irritáló szennyeződéseket, a beteg ezeket felköhögi vagy a véráramba kerülve hagyják el a szervezetet. A só a bőrünkön keresztül a véráramba is bejut, így jót tesz az immunrendszernek és bőrproblémák esetében (ekcéma és pikkelysömör) is jótékony hatással bír.
Erdély legnagyobb kincse a föld alatt lapul
Fotók: salinapraid.ro
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...