Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Ezért kenjük magunkra – érvek az iszapkezelés mellett

2022. 05. 18. 13:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A magyarországi gyógyfürdők mellett egyre több wellness hotel is kínálja vendégeinek az iszapterápia szolgáltatásait. Az iszappakolás, pláne az iszapfürdőzés szokását azonban először mindig kicsit kétkedve fogadja a kezdő wellnessező. Szóljon pár nyomós érv az iszapterápia mellett.
Ha belegondolunk, az "iszapfürdő" elnevezés sokak számára ellentmondásosnak tűnhet. Hogyan lehet fürödni az iszapban? Miért tisztulnánk és gyógyulnánk abban, amit a hétköznapi életben sárként emlegetünk, és alapvetően koszosnak tartunk? Kétkedésünket tompíthatja a tudat, hogy már Kleopátra, Napóleon és Beethoven is szívesen választották a gyógyulás és szépülés e különleges módját. Érdemes utánanézni, miért érdemes kipróbálnunk az iszapterápiát, ha alkalmunk van rá.

Az iszapterápia őseink hagyatéka

Az iszapfürdő szakértők szerint az egyik legjobb dolog, ami történhet a bőrünkkel. Ha pedig az egyszerű „sárban fürdőzéshez” némi szakértelmet is társítunk, több fronton is kiváló eredményt érhetünk el.
 
A fangoterápia, vagyis az agyagok és iszapok terápiás célból való alkalmazása pont azért ennyire hatékony eszköz, mert ezek az anyagok természetüknél fogva antiszeptikusak és sterilek, tehát gyulladáscsökkentőek. Mint annyi minden mást, ezt a módszert is az állatvilágtól leste el az emberiség, hiszen az állatok ősidők óta az agyagfürdővel szabadítják meg testüket az élősködőktől, sőt, sebeiket is így gyógyítják, gondoljunk csak a sárban „dagonyázó” orrszarvúkra, bivalyokra, elefántra, vagy akár az oroszlánra is.


Az emberek már évszázadok, sőt évezredek óta kihasználják az iszap gyógyerejét. Az indiánok az irritált bőrt gyógyították vele, az egyiptomi királynő, Kleopátra pedig többször utazott el a Holt-tengerhez, hogy szépsége védelmében holt tengeri iszappal vonja be a testét. Napóleon és Beethoven előszeretettel látogatták a cseh fürdővárosokat, például Karlovy Varyt, ahol már az 1300-as évek óta igénybe vehető az iszapkúra szolgáltatás.

Az iszapfürdő nem sárfürdő

Az iszap terápiában használt anyag különleges, ásványi anyagokban gazdag - például magnéziumban, nátriumban, és kénben – keverék. A legismertebb talán a holt-tengeri iszap gyógyító hatása, de számos Európai tó vagy forrás környékén is találunk hasonló hatóanyagú gyógyító iszapot, amelynek ásványi sói gyorsítják a méreganyagok eltávolítását, elősegítik a görcsös, stresszes területek relaxációját és serkentik a keringést. A teljes testet beborító iszappakolás remekül lazítja a görcsös, fáradt izmokat, így egy-egy kemény edzés, nehéz túra vagy megerőltető munkanap után kifejezetten ajánlott. Nemcsak idült reumás panaszokra, de bőrgyógyászati bajokra is jó az ásványi anyagokban gazdag iszap, amely méregteleníti a bőrt és a szervezetet, fokozza a vérkeringést, pótolja a szervezetben a hiányzó ásványi anyagokat.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Örömteli pillanatok az egész család számára!

Ismerd meg a Hotel Narád & Park**** gyerekbarát szolgáltatásait! Megnézem