Gyümölcslé, nektár, gyümölcsital - mi a különbség?
Szakmai szempontból, összetétele és az érvényes jogszabályok alapján is különböző gyümölcslé tartalmú italok vannak forgalomban.
100 %-os gyümölcslé, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak ami a gyümölcsben - ami tudvalevőleg az egyik leghasznosabb élelmiszer - is benne van. Ezeket az italokat nevezik még a köznyelvben juice-nek is a gyümölcslé angol megnevezése, a fruit juice után;
Gyümölcsnektárok, amelyek a gyümölcstől függően 25-50 % gyümölcslevet tartalmaznak;
Gyümölcsitalok, amelyek 25 %-nál kevesebb gyümölcslevet tartalmaznak.
Az első két termékcsoport előállítását, összetételét uniós jogszabály határozza meg: Az Európai Parlament és Tanács 2012/12/EU irányelve a gyümölcslevekről és egyes hasonló termékekről.
A harmadik kategória előállítását nem szabályozza kötelező jogszabály, de a címkén feltüntethető jelölést, a termék megnevezését és összetételét az általános jelölési rendelet, illetve a Gyümölcsitalok és üdítőitalok jelölési útmutatója írja elő. Eszerint a címkén fel kell tüntetni a termék gyümölcslé tartalmát, és abban az esetben, ha a terméket kizárólag aromával ízesítették, akkor az aroma jellegét adó gyümölcs neve után fel kell tüntetni az ízű szót.
A gyümölcslé tehát biztosan tele van vitaminokkal, az a termék pedig, ami hozzáadott cukrot is tartalmaz, az nem gyümölcslé, hanem nektár, vagy gyümölcsital. Vásárláskor meg kell nézni a címkén található információkat a helyes választáshoz!
Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség