Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók

Igen, megelőzhető a nátha - C-vitaminnal

2013. 10. 02. 15:08

Wellness
Sokat halljuk: az őszi időszakban fontos szervezetünk immunrendszerét felfegyverezni a náthával és az influenzával szemben. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe vennünk, ha vitaminokat szedünk. Most a legmeglepőbb természetes C-vitaminforrásokat szedtük össze, hogy Ön is felkészülten várja a hűvösebb időt.
Mi a C-vitamin?
A C-vitamint, vagy kevésbé közismert nevén az aszkorbinsavat, Szent Györgyi Albert 1928-ban fedezte fel. Mivel a szervezetünk nem képes előállítani ezt a vegyületet, különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a megfelelő étkezéssel, táplálék útján a kellő mennyiséget bejuttassuk testünkbe.
Miért fontos?
A szervezetünk számára szükséges napi C-vitaminmennyiség a férfiaknál 90 milligramm, a nőknél 75 milligramm. Abban az esetben, ha nem jutattunk megfelelő mennyiségű C-vitamint testünkbe, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása is előfordulhat.
Mire jó?
A C-vitaminról köztudott, hogy segíti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteinek enyhülését és fokozza az immunrendszer működését. Ezen kívül növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza azok működését is. Ez azért fontos, mert a fehérvérsejtek szállnak szembe a testünket megtámadó kórokozókkal. Újabb kutatások szerint az aszkorbinsav ? mivel megköti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit ? véd a szervezetet fenyegető rákbetegségeket okozó anyagok káros hatásaitól is. Sőt nem csak a megelőzésben, hanem a rákbetegségek kezelésében is fontos szerepe van, ugyanis gátolja a ráksejtek fejlődését. Sőt mi több, az aszkorbinsav támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, védelmet nyújt a szürkehályog ellen és csökkenti a vér koleszterin szintjét is.
Miben található meg?
Ahhoz, hogy biztosítsa szervezete számára szükséges C vitaminmennyiséget, lépjen túl a már-már sztereotípnak mondható dobozos narancslén és multivitaminokos italokon! Ezeken kívül ugyanis az üzletekben és a piacokon számos egyéb C-vitaminforrást találhat.
  • Brokkoli
Gondolta volna, hogy egy csésze apróra vágott brokkoli a szervezet napi C-vitaminszükségletét bőven fedezi? És akkor még nem is beszéltünk a zöldség béta-karotin (és egyéb karotin), niacin, kalcium, tiamin és E vitamin tartalmáról. Ezen kívül nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy ez az apró zöldség már ilyen kis mennyiségben is képes fedezni napi rostigényünk 25%-át.
  • A színes paprikák
Minél világosabb a színe valaminek, annál nagyobb a tápanyagtartalma ? állítják a szakértők. 4 uncia (113,4 gramm) zöldpaprika 100 milligramm C-vitamint tartalmaz, dupla annyit, mint ugyanennyi mennyiségű narancs. A piros és a sárga paprika még többet: a piros színű változatban ugyanennyi mennyiségben 150 milligramm, a sárgában 210 milligramm C-vitamin található. Ezen kívül a zöldpaprika béta-karotinokat is tartalmaz.
  • Sárgadinnye
Bár idén már sajnos vége a szezonjának, jövő nyárra érdemes fejben tartani: a sárgadinnye kitűnő C-vitaminforrás. Ez a dinnyefajta ugyanis a legnagyobb tápértékű, egy egészséges adag C vitaminnal fűszerezve. Kb. 6 uncia (170,1 gramm) szeletelt sárgadinnye 60 milligramm C vitamint tartalmaz, ami már önmagában majdnem fedezi a napi vitaminszükségletet. Ezen felül ez a gyümölcs bőven ellátja a napi A vitaminigényünket is.
  • Kivi
Egy uncia kiviben (28,35 gramm) több C-vitamin található, mint egy narancsban és több kálium, mint egy banánban. Ezen kívül a gyümölcs tartalmaz folsavat, E vitamint és luteint (egyfajta karotinoidot, ami segíti a szem egészségének megőrzését), valamint rostban is rendkívül gazdag.
  • Egyéb gyümölcsök és zöldségek
Próbálja ki reggelire a citrust, a grapefruitot vagy a mandarint! Tízóraira egyen C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsöket, például szamócát, epret vagy málnát, vagy próbálja ki a trópusi gyümölcsöket, mint a mangót, a papaját vagy az ananászt, amik szintén rendkívül jó C vitaminforrások. A téli időszakban pedig, amikor nehezebb ezeket a gyümölcsöket beszerezni, jó választást jelenthetnek a zöldségek, például a spárga, a káposzta, a karfiol a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a mustár zöldje.
  • Ne hagyja ki a narancsot sem!
Természetesen a narancs is kitűnő C-vitaminforrás, 5 uncia (141,75 gramm) gyümölcsben 75 milligramm C-vitamin található meg. Ezen kívül azért is jó választás, mert a narancs gyümölcshúsa, vastag héja miatt nem érintkezik közvetlenül oxigénnel, így a gyümölcs az idő múlásával alig veszít C-vitamin tartalmából. Még egy-két nap tikkasztó időjárás után is csak mindössze 10%-kal kevesebb tápanyag található benne.
  • Dzsúz rajongók figyelem!
Egy pohár narancslé a napi C-vitamin bevitelt fedezi. Természetesen a frissen facsart narancslé C vitaminban jóval gazdagabb, mint a boltokban található változatok, ezt követik a fagyasztott és a konzerv formájú gyümölcsök, majd a hűtött dobozos üdítők. Ezen kívül érdemes figyelni a csomagolás időpontjára! A frissebb csomagolású termék általában nagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcslevet rejt.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...