Így edd magad szépre
Bőrünknek leginkább A-, C- és D-vitaminra van szüksége, nézzük, hogy juthatunk hozzá ezekhez minél egyszerűbben.
Mindenki jól ismeri a mondást: "minden nap egy alma, az orvost távol tartja" - mi sem először emlegetjük, mégpedig azért, mert van benne igazság. Az alma tele van C-vitaminnal, ami erősíti az immunrendszert és segít megőrizni egészségünket. A C-vitamin a kollagén termelést is serkenti, melynek következtében bőrünk feszesebb lesz. Tehát az alma - ahogy sok más gyümölcs és zöldség is - amellett, hogy egészséges, szépségünk megőrzésében is segít.
Bőrünk ugyanolyan szerv, mint bármely másik, így pontosan ugyanúgy reagál az egészséges táplálkozásra is. Bár bőrünknek igen nehéz ilyen módon kinyerni a létfontosságú tápanyagokat, mivel az elfogyasztott vitaminoknak kevesebb mint egy százaléka jut el hozzá. Ennek ellenére a helyes táplálkozás egészségünk és szépségünk megőrzéséhez is hozzájárul, nézzük hát, hogyan "ehetjük magunkat szépre".
Az édes burgonya, a sárgarépa, a zöld tea, a brokkoli és a sütőtök remek A-vitamin források. Az A-vitamin csökkenti a ráncokat, feszesíti a bőrt és véd az UV-sugárzással szemben. Helyi alkalmazás esetén krémekkel, testápolókkal és egyéb szérumokkal vihetjük fel. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy magas koncentrációban az A-vitamin veszélyes is lehet. Napi alkalmazás esetén olyan szert válasszunk, amiben a koncentrációja 0,1 és 0,5 százalék között van.
A C-vitamin a kulcs a kollagénhez
Mint azt már említettük a C-vitamin kulcsszereplő, ha kollagén termelésről van szó. Véd az UV-sugárázástól, javítja az immunrendszer védekezőképességét a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a szembetegségekkel szemben. Egyetlen gránátalma egy felnőtt ember napi C-vitamin adagjának a 40 százalékát fedezi. De C-vitaminban gazdag a narancs, a brokkoli, a sárgadinnye, a sütőtök és a paradicsom is. Ha közvetlenül a bőrünkön alkalmazzuk, a kollagén termelés fokozása érdekében érdemes olyan terméket választani napi használatra, melyben megközelítőleg 20 százalékban van jelen ez a vitamin.
Az a furcsa D
Az egyetlen vitamin, amit szervezetünk állít elő az a D-vitamin, az összes többit táplálkozással visszük be. A D azonban a bőrben termelődik, majd hormonná alakul. Ha megfelelő szervezetünkben a D-vitamin egyensúly, számos bőrbetegség enyhülni kezd, egyebek között az ekcéma, a pikkelysömör és a súlyos ráncosodás is. A zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla kiváló D-vitamin források, akárcsak a máj, a gomba és a tojássárgája.
Bőrünk az olyan növényi forrásokból is sokat profitálhat, mint a lenmag, a dió, a pekándió és a mogyoró. Ezek a magok jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-zsírsavakat, beleértve az Omega 3-at és 6-ot is, melyek jót tesznek a bőr nedvességtartalmáért felelős rétegeinek és csökkentik az irritációt. A halakban is meg lehet találni őket, kiváló forrás a lazac, a tilápia és a tőkehal, valamint a sáfrány- vagy napraforgóolaj.
Temálfürdő.net