Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Így érhetjük el gyorsan, de egészségesen a nyári barnaságot

2024. 06. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Itt a nyár, a strandok egy része már kinyitott, ahol napvilágra kerülnek a fedetlen bőrfelületek. Sokan szeretnének már nyár elején is szép, barna bőrrel mutatkozni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan érhetjük el ezt gyorsan, de egészségesen és kockázatmentesen.
Mindenki jobban néz ki és jobban is érzi magát, ha nem egy sápadt arc néz vissza rá a tükörből. Az ujjatlan, dekoltált vagy rövid nyári ruhák is sokkal jobban mutatnak, ha a színes holmik mellé barna bőrszínt "viselünk". Ezért aztán néha még az egészségünket is kockáztatva rohanunk a napfényre, esetleg a szoláriumba és töltjük minden időnket a sugarak felé fordulva, elfelejtve minden veszélyt, csak az eredményre koncentrálva. A mértéktelen sütkérezés rendkívül káros lehet, ne tegyen senki ilyet. Bármennyire unalmas is mindig erről hallani és olvasni, de be kell tartani az évről évre elismételt alapszabályokat: nagy faktorszámú védőkrém napi többször, sok folyadék, napszemüveg és 11 és 15 óra között tilos a napfürdőzés. Így persze kicsit lassabban barnulunk, de van néhány praktika és „mesterséges” segédeszköz a kevésbé türelmesek kedvéért.

A szolárium esetében is a mértékletesség a fő szabály

A legegyszerűbb gyorsítónak – hogy már barnán menjünk a strandra – a szolárium és a krémmel való barnítás tűnik. A bőrgyógyászok továbbra is óva intenek a szoláriumok túlzott használatától. Legyen az turbo-, bio-, bronzárium fantázianévvel ellátott készülék, az itt szerzett barnaságért a későbbiekben nagy árat fizethetünk. Bár a szoláriumokat úgy tervezik, hogy a barnításhoz szükséges sugarakat ne az UV-B, hanem az UV-A tartományból nyerjék, kutatások kimutatták, hogy az UV-A sugarak felgyorsítják a bőr öregedését, elősegítik a bőrdaganat kialakulását. Nem kell persze a szoláriumra ezután mumusként tekinteni, de itt nagyon fontos a mértékletesség. Semmiképpen se maradjunk néhány percnél tovább a gépben, és mindig tartsunk néhány nap, de inkább egy hét pihenőt két barnulás között. Ha valaki a gyors eredmény érdekében minden nap az UV csövek alá veti magát vagy egyszerre hosszabb időt tölt a gépben, nagy kockázatot vállal. 

Krémek, krémek és krémek

Ha nincs időnk a biztonságos napozás szabályainak betartása mellett, vagy hosszú heteken át tartó szoláriumozás alatt fokozatosan elérni a kívánt eredményt, érdemes inkább az önbarnító krémeket választani. Arra azonban fokozottan figyeljünk, hogy az így nyert barnaság nem nyújt védelmet az UV sugarak ellen. Az önbarnító kozmetikumok ugyanis csak felületi hatást váltanak ki, ezért a bőr természetes hámlásával lekopnak. Ne feledkezzünk meg tehát a megfelelő fényvédő krémek használatáról. Fontos még, hogy a barnító krémek felkenése előtt radírozzuk le a bőrünket és ügyeljünk, hogy egyenletesen vigyük fel a krémet, küllönben foltosak maradhatunk.

Táplálkozásunkkal is segíthetünk

A boltokat járva láthatjuk, hogy sok olyan naptej kapható, amelyekben a gyorsabb barnulást elősegítő tápanyagok és vitaminok találhatók, ezeket azonban bizonyos ételek fogyasztásával is bevihetjük a szervezetünkbe. Látványos eredmény érhető el a sok A-vitamint tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ilyen az őszi- és a sárgabarack, a sárgadinnye, de a leghatásosabb és legkönnyebben hozzáférhető a sárgarépa, amely az összes gyümölcs és zöldség között a legnagyobb dózisban tartalmazza a béta-karotint, amely köztudottan a szép barnaság forrása. A nyári frissítő salátákhoz olívaolajat is használhatunk, mert abban is kellő mennyiségű A-vitamin van, ráadásul regenerálja is a bőrünket. A zöldségeken, gyümölcsökön kívül a tojássárgája és a tejtermékek – leginkább a túró és a kemény sajtok – fejtenek ki hasonló hatást. Sokan esküsznek a béta-karotin tablettákra is. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője, a szervezetünk annyit alakít át belőle A-vitaminná, amennyire aktuálisan szüksége van.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem