Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Így készíthetünk szaunát otthon

2022. 11. 09. 17:23
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness

A tél közeledtével, ha pihenésünket, utazásunkat tervezzük, előszeretettel keresünk rá olyan szállásokra, ahol wellness szolgáltatást is találunk, vagyis lehetőségünk van rá, hogy kicsit ellazuljunk egy jakuzziban, vegyünk egy jó kis masszázst és persze jól kiizzadjuk magunkból az előző időszakban összegyűlt stresszt egy remek szaunában, legyen az száraz szauna vagy gőzfürdő.

Amikor pedig egy szaunában ülünk és relaxálunk, nyilván felmerül bennünk, hogy milyen jó is lenne egy ilyen megoldás otthonunkban is, a következő gondolat viszont az, hogy nyilván túlságosan is költséges a házi szauna beszerzése ezért el is engedjük az ötletet. Pedig nem kell elengednünk. Ha esetleg az online áruházakban található különböző szaunákat költségesnek ítéljük meg, akár mi magunk is összehozhatunk egyet. Ha van némi kézügyességünk, akkor nincs szükségünk másra, mint egy útmutatóra, illetve olyan anyagokra, mint a lámpatest, aluprof nyílászárók, fűtőtest és különböző szerszámok.

 

Ha szaunáról van szó, a legtöbben nyilván Skandináviára, elsősorban pedig Finnországra asszociálunk, ami teljesen érthető, hiszen egyes felmérések szerint minden második finn otthon rendelkezik szaunával. A közbeszéd szerint a finnek szinte nem is építenek úgy házat, hogy a tervek között ne lenne eleve egy szauna is. 

 

A szauna egészségre gyakorolt hatása bizonyított tény. Használata szíverősítő hatású, az immunrendszert és a vérkeringést is javítja és ami nyilván a téli időszakban nem mellékes, a depresszió és a stressz esélyét is jelentősen csökkenti, hiszen frissen tart bennünket. Éppen ezért nyilván hasznos lehet egy otthon készített szauna. Nézzünk néhány ezzel kapcsolatos szempontot.  
 

Lokáció, hőforrás

Alapvetően, mielőtt még belevágnánk a szaunaépítési kalandba, azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú fürdőt szeretnénk magunknak otthonra. A két alapvető változat, vagyis a finn száraz és a római gőzfürdő mellett választhatunk elektromos fűtésű vagy infraszaunát is. Át kell gondolnunk, hogy hagyományos fatüzelésű szaunát szeretnénk, vagy pedig olyat, ami villanyárammal fűthető. A jelenlegi energiahelyzetben ez korántsem mellékes tényező.

 

Amikor a szauna helyét tervezzük meg, az energiaforrás fontos tényező. A száraz szauna előnye, hogy ha ilyen mellett döntünk, ez nem igényli a folyó vizet, vagy nem kell arra figyelnünk, hogy az objektum a vízvezeték közelében legyen. Áram viszont kell, tehát hasznos a szaunát olyan helyre tervezni, ahol a villanyáram bevezetését a legegyszerűbben tudjuk megoldani. 

 

Ami a szauna méretét illeti, nem kell túl nagy méretben gondolkodnunk alapvetően egy 4x4 méteres objektum már elég lehet. Az alapszabály, hogy a szaunában személyenként két méternyi ülőhelyet tervezz be. Másrészt, jó, ha van a közelben egy zuhany, ahol a szaunázás után felfrissülhetsz, feltéve, hogy nem arra számítasz, hogy télen méteres hóbuckák lesznek és abban hempergeted meg magad. Ha a legfontosabbakat tisztázod, nincs más hátra, mint egy jó oktató videó és néhány barát, akivel megépítitek a szaunát. 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...