Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Adventi és karácsonyi ajánlatokAdventi és karácsonyi ajánlatok További ajánlatok

Illatok, melyek enyhítik a szorongást

2017. 08. 09. 21:09
Forrás: hazipatika.com
Wellness
Az aromaterápia számos testi és lelki eredetű betegség kezelésében lehet hatékony alternatív terápia, és ez alól a szorongás és a kedélybetegségek sem jelentenek kivételt.
Az illóolajok többféle módon is használhatók. Lehet őket párologtatni vízbe csepegtetve, illetve külsőleg is bevethetők. Ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy hígítani kell őket. A vivőolaj lehet valamilyen semleges növényi olaj, például kókusz vagy jojoba, esetleg mandula, és általában 30 milliliter vivőolajhoz 15 csepp illóolajat érdemes keverni. Belsőleg ne használjuk őket semmiképp sem.

Valeriána

Az ősidők óta használják nyugtató és altató hatása miatt, mivel olyan anyagok annak benne, amelyek lecsendesítik az idegeket és elálmosítanak. A legjobb, ha a hálószobában párologtatjuk lefekvés előtt, így nyugodtabb és mélyebb lesz az álmunk.

Jatamansi

Ez a növény a valeriánával azonos növénycsaládba tartozik. Az ayurvédikus orvoslásban idegnyugtatásra és alvászavarok ellen használják. Egy 2008-as kutatás szerint a depresszió kezelésében is segítséget nyújthat. Felhígított olaját masszírozzuk a halántékba vagy a homlokba.

Levendula

Az egyik legnépszerűbb aromaterápiás olaj. Egy 2012-ben készül kutatás szerint a limbikus rendszerre hatva képes feloldani a szorongást. Csepegtethetünk levendulaolajat a fürdővízbe, vagy a hálószobában is párologtathatjuk.

Jázmin

A jázmin isteni illata jobb kedvre derít, és a legtöbb illóolajjal ellentétben anélkül képes megnyugtatni az idegeket, hogy elálmosítana. Jojobaolajjal hígítva testápolóként is használhatjuk, de párologtathatjuk is.

Tulsi (szent bazsalikom)

Eugenolt tartalmaz, amitől fűszeres, mentolos az aromája, és igen jó hatással van az idegekre - egy 2014-es kutatás szerint a fizikai és a mentális stressz kezelésében is jó eredmények érhetők el vele. Az illata nagyon erős, így kevés is elég belőle - a legjobb, ha párologtatjuk.