Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Izzadjunk, méregtelenítsünk, szaunázzunk

2022. 01. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A januári, februári időszak minden évben a diétákról és edzőterem bérletekről szól, hiszen az új esztendőre tett fogadalmaink között szinte mindig első helyen szerepel a fogyás, a zsírpárnák eltávolítása. A zsírégetés folyamata méregtelenítéssel egyensúlyba hozható, ennek legkellemesebb eszköze pedig a szauna.
Testzsírunk tele van káros anyagokkal, savakkal, szépségünkre és egészségünkre ártalmas összetevőkkel. Ha izzadunk, testünk könnyebben megszabadul a felgyülemlett savaktól és méreganyagoktól. Az izzadás hatására beindul a nyirokrendszer működése, melynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, majd azokat a bőrön át kijuttassa a szervezetből. Az izzadás tehát segít a méregtelenítésben, így megkönnyíti a fogyókúrát, felgyorsítja a zsírlebontás folyamatát.

Passzív és aktív izzadás

Amikor valaki rááll egy intenzívebb méregtelenítésre vagy fogyókúrára, fontos, hogy napi szinten biztosítsa szervezete számára a méreganyagok távozását. Ez elérhető aktív vagy passzív izzadással. Az aktív izzadást természetesen a különféle testmozgások, sportok indítják be. Fontos, hogy bármit is csináljunk, el kell érnünk az izzadási intenzitást, csak így segíthetjük a méregtelenítést. Ha csak sétálunk a futópadon, vagy szép lassan emelgetjük a 2-3 kg-os súlyokat és még csak verejtékcseppek sem jelennek meg a homlokunkon, nem tettünk semmit a méregtelenítésért. Edzés után – de sosem helyette – az izzadás fokozható szauna használatával. A szaunázás beindítja a nyirokrendszert, javítja a vérkeringést és felgyorsítja az anyagcserét. A hagyományos szaunában a hő a bőrünket éri. A bőr érhálózata kitágul, a keringés, a pulzusszám felgyorsul, mivel nagyobb vértérfogatot kell a szívnek megmozgatni. A test belső hőmérséklete a hagyományos szaunázás ideje alatt nem növekszik meg számottevően, és a szervek keringése inkább még egy kicsit lassul is. Az izzadás célja az, hogy a párolgás révén viszonylag egyensúlyba tartsuk testünk hőmérsékletét. Emiatt jelentősen javul a bőr keringése, illetve ennél kisebb mértékben az izomzaté is. Ennek ellenére a szauna hatását egy testedzéshez szokták hasonlítani. Azonban tudnunk, hogy a szauna használata nagyon sokat segít a méregtelenítésben, de fogyás és alakformálás szempontból a szaunázás nem helyettesíti a testmozgást!

Milyen szaunát válasszunk?

Bár a finn- és az infraszauna is az izzasztó hatással dolgozik, alapvető különbség van a működésük és használati módjuk közt. Hiszen míg a finn szaunában a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45-65 fokra. Ebből következik, hogy az infrakabinban a levegő csak kisebb mértékben melegszik fel, viszont a test annál inkább. Az infraszauna esetén az infravörös sugarak áthatolnak a bőrön és a test belülről melegszik. Ennek hatására is megindul az izzadás, hiszen a test hűtéséről ugyanúgy próbál gondoskodni szervezetünk. Ez esetben azonban az izmok keringése nagyobb mértékben fokozódik éppúgy, ahogy a zsírszövetek érhálózata is jobban kitágul. A hatás tehát más, de az élmény is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...