Karácsonyi italok egészségesen
Egyre közeledik a Karácsony és lassan nyakunkon a Szilveszter is, azonban nem szeretné 5 kilóval nehezebben kezdeni az új évet? Cikkünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb ünnepi italok egészséges receptjeit.
Forró, fűszeres almabor
Hozzávalók (6 pohárhoz):
- 4 csésze almabor
- 1 rúd fahéj
- 5 egész szegfűszeg
- fél csésze almapálinka
- 2 evőkanál fahéj pálinka
- Fahéj a díszítéshez.
Elkészítés:
Öntsük egy edénybe az almabort, adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget, majd forraljuk fel! Forrás után vegyük lejjebb a hőmérsékletet és főzzük így még tovább 5 percig! Ezután öntsük hozzá az alma- és a fajéj pálinkát! Ha elkészültünk, akkor öntsük elegáns pohárba, díszítsük fahájjal és forrón tálaljuk!
Az alkoholmentes változathoz a pálinkákat helyettesítse 2 evőkanál fahéj ízű sziruppal!
Forró csoki
Hozzávalók:
-
1 csésze zsírszegény tej
-
fél felszeletelt vanília
-
3 dkg csokoládé apró darabokra vágva
Elkészítés:
Melegítse fel a tejet egy közepes serpenyőben, adja hozzá a vaníliát és hagyja 10 percig így állni a keveréket! Ezután szűrje le a tejet, majd melegítse fel újra! (Ha nem szeretne a szűréssel bajlódni, akkor a feldarabolt vanília rúd helyett használjon vanília kivonatot!) Ezután adja hozzá a csokoládét és keverje, amíg a darabok megolvadnak és az ital habossá nem válik!
Tojáslikőr
Hozzávalók (6 adaghoz):
-
6 csésze cukormentes mandulatej
-
legalább 1 tojás fehérje
-
2 teáskanál vanília kivonat
-
2 teáskanál rum kivonat
-
stevia ízlés szerint
-
2 csipet őrölt szerecsendió
-
2 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
Egy közepes lábosban melegítse fel a mandula tejet, a tojást és a steviát! Fontos, hogy a likőrt folyamatosan kevergessük, mindaddig, amíg sűrűbbé nem válik. Ezután keverje hozzá a vanília esszenciát, a rum kivonatot és adjon hozzá az egy csipet szerecsendiót és egy csipet fahéjat! Miután átmelegítette a keveréket, vegye le a tűzhelyről, fedje le és hűtőszekrényben hűtse tálalás előtt legalább három órát! Pohárban szolgálja fel és az így elkészített italt díszítse még egy csipetnyi szerecsendióval és fahéjjal!
Forralt bor
Hozzávalók (10-12 adaghoz):
-
1,5 liter száraz vörösbor
-
1 citrom héja
-
1 narancs héja
-
1 evőkanál fahéj
-
fél evőkanál szegfűszeg
-
fél evőkanál gyömbér
-
fél evőkanál szerecsendió
Ízesítéshez: méz vagy almalé.
Díszítéshez: narancs karika vagy fahéj.
Elkészítés:
Öntse a bort egy nagy tálba és alacsony lángon kezdje el főzni! Ezután adja hozzá a narancs és citrom héjat, majd helyezze a fűszereket egy teás zsákba vagy kifejezetten erre a célra készített fém fűszertartóba és a kis csomagot lógassa a borba! (Ha nem szeretne a fűszerekkel bajlódni, használja azok őrölt változatát!)Ezután főzze a keveréket kb. 30 percig! Ízlés szerint adjon hozzá édesítőszert! Ha elkészült, szűrje le a levet, öntse hőálló pohárba! A tálaláshoz díszítse a poharakat narancs szelettel vagy fahéjjal!
Termálfürdő.net