Lúgosítunk
A XXI. század táplálkozási, vagy ha úgy vesszük életmódbeli trendje a lúgosítás. A módszer hívei szerint az ideális testsúly kialakítása mellett egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul ez a néhány éve ? honnan máshonnan ? Amerikából indult módszer.
Történt egyszer, hogy Dr. Robert Young, amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követően úgy találta: amikor a test sav-bázis, vagy sav-lúg aránya egészséges egyensúlyban van - a kórokozók képtelenek benne megtelepedni.
Az elmélet követőkre talált, és - mint minden, ami Kaliforniából származik - szétspriccelt a szélrózsa minden irányába. Az elmélet gyakorlati megvalósulása, hogy mai táplálékaink nagy része - sőt környezetünk is - testünk savasodását eredményezik, ezért tudatosan kell lúgos kémhatású ételeket-italokat magunkhoz vennünk, hogy szervezetünk ideális sav-bázis egyensúlyát fenn tartsuk.
Ezért lúgosítani kell. De mégis hogyan? Először is: sportoljunk naponta, dobjuk el a cigit, és ne nyakaljuk az alkoholt. Ez az alap. Ezek után érdemes odafigyelni az étkezésre is.
A citromos vizet az USÁ-ban régóta megtaláljuk az éttermek, kávézók stb. asztalán. Tehát félre a szénsavas üdítőkkel, a szén-dioxidos vízzel, a pasztörizált tartós tejjel, igen-igen: a sörrel, és mindenféle cukrozott, mesterséges löttyel. A lúgosítás alapszabálya ugyanis: naponta két és fél liter citromos víz. Borkedvelőknek örömhír, hogy ? ne kérdezzék miért, de úgy tartják ?: a száraz borok is lúgosítanak.
Persze arról ne feledkezzünk meg, hogy ez is ? mint minden alkohol ? szárít! Nem baj: öntsünk rá még egy kis vizet. Egyébként sosem értettem hogyan lehet napi 2-3 liter vizet meginni anélkül, hogy fél napot a klón töltenénk, de a nyári kánikulában talán menni fog.
Az elmélet hívei az étkezések alkalmával előnyben részesítik a savanyú ízű zöldségeket és gyümölcsöket ? melyek ízükkel ellentétben ? lúgosító hatásúak. Ebből is látszik, hogy a lúgosítók a természetes élelmiszereket kedvelik.
Igazuk van. Magam is menekülök minden elől, ami félkész-fagyasztott-konzerv.
Tiltólista (savasító ételek)
Szénhidrátok: rizs, kenyér, kukoricapehely, tésztafélék tojással, tésztafélék tojás nélkül, grahamkenyér, tojás, zabpehely, kristálycukor, keserű csokoládé, jégkrém, tejcsokoládé, teasütemény. Úgy tartják vannak olyan zöldségek is, amik savasítanak: zöldborsó, lencse, bab.
Fehérjeforrások: tejszín, joghurt, lágy sajt, zsíros túró, camembert, kemény sajt, ömlesztett sajt, sertéshús, kacsa, tyúkhús, borjúhús, pulykahús, májas hurka, pisztráng, szalámi, liba, sertésmáj.
Magvak: mogyorókrém, földimogyoró, pisztácia.
Fehérjeforrások: tejszín, joghurt, lágy sajt, zsíros túró, camembert, kemény sajt, ömlesztett sajt, sertéshús, kacsa, tyúkhús, borjúhús, pulykahús, májas hurka, pisztráng, szalámi, liba, sertésmáj.
Magvak: mogyorókrém, földimogyoró, pisztácia.
Ami viszont kötelező (lúgosító ételek)
Majd minden zöldség, ugye: spenót , petrezselyem, kelkáposzta, karalábé, metélőhagyma, zeller, sárgarépa, cukkini, kelbimbó, burgonya, karfiol, hónapos retek, padlizsán, paradicsom, zöldbab, fejes saláta, kínai kel, fokhagyma, vöröshagyma, gomba, zöldpaprika, brokkoli, uborka.
Ha hús ? legyen hal: hering, tőkehal, édesvízi halak és mindenféle tengeri herkentyű.
Milyen édességet engedélyeznek? Dzsemet, lekvárt, mogyorókrémet, fagyit és mézet.
És természetesen gyümölcs minden mennyiségben, legjobban a banán lúgosít.
Ha hús ? legyen hal: hering, tőkehal, édesvízi halak és mindenféle tengeri herkentyű.
Milyen édességet engedélyeznek? Dzsemet, lekvárt, mogyorókrémet, fagyit és mézet.
És természetesen gyümölcs minden mennyiségben, legjobban a banán lúgosít.
Banán, banán ? most légy okos Domonkos... úgy tudom a vegák éppen nem pártolják a banánt. Na, nem a harmadik világbeli kizsákmányoló ültetvényesek miatt, hanem mert azt tartják: a nyersen leszedett, érlelőkamrákban gázzal érlelt termék messze van a természetestől. Én mindenesetre szeretem ? azt kell venni amelyiken megjelennek azok az apró kis pöttyök! Na az finom lesz! Megyek is lúgosítani.
A legelvetemültebb Lúg Bélák egyenesen lúgos vizet isznak (vigyázat, nem háztartási lúggal készül!), hozzá pedig lúgos port kanalaznak. Legalábbis én így képzelem, ugyanis ilyesmit is forgalmaznak.
Az egyértelmű, hogy a lúgosítók sok megfontolandó dolgot állítanak, de azért az mégiscsak túlzás, hogy nem tehetek tejet a kávémba. Vagy kávét sem szabad?
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő