Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Minden, amit a klímaterápiáról tudni érdemes

2023. 03. 23. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Ha feszültek vagyunk, válasszunk vízparti helyeket, ha idegrendszeri zavarokkal küzdünk, a középhegységek klímája segíthet, ha légzőszervi betegségben, vagy asztmában szenvedünk, próbáljuk ki a barlangi klímát tüneteink enyhítésére.
A klíma, az időjárás és az emberi szervezet szoros kapcsolatban van egymással, a klímaterápia pedig egy adott földrajzi helyhez kötött éghajlati viszonyok szervezeti hatásával foglalkozik. A klimatikus gyógyturizmus napjainkban főleg légzőszervi megbetegedések és idegkimerülésben szenvedők gyógyítására szolgál.

Magashegyi klíma

Ha tartósan 2000 m felett tartózkodunk, az akklimatizációval csökken a nyugalmi pulzusszám, javulnak a légzésfunkciók. Különleges földrajzi helyzetben már 800-1000 m magasságban is kialakul (pl. Kékestető, Galyatető). Nyáron aránylag hűvösebb, télen aránylag magasabb a hőmérséklet, mint a síksági területeken. Idült légzőszervi betegségek utókezelésére, tüdőasztma és legyengült szervezet esetén kiváló, javul a belsőelválasztású mirigyek betegsége miatt kezeltek állapota. A légnyomás 10%-kal kisebb, mint a síkföldön, így a légcsere 10%-kal javul a tüdőben, illetve nő a vérben a hemoglobin-tartalom. Nem ajánlott azonban fekélybetegség, szívkoszorúér betegség és korai terhesség esetén.
Minden, amit a klímaterápiáról tudni érdemes

Középhegységi klíma

500 és 1000 m közötti magasságban találjuk a középhegységi klímát, ahol oxigénben gazdag a levegő. A téli időjárás enyhe, nyáron sincs nagy hőség, Mátraháza, Dobogókő, Mátraszentimre körüli községek és a Bükk-hegység menedékházaiban érdemes megszállnunk, főleg, ha idegrendszeri zavarok után lábadozunk.

Erdős-dombos vidéki klíma

Az erdős-dombok vidék klímájának legjellemzőbb sajátossága a dús növényzet, ide sorolhatjuk a 150-500 m magasságban fekvő helyeket: Budapesten a budai hegyek, Pécsett a Mecsek, Mátrafüred, Eger, Lillafüred, Szilvásvárad, Kőszeg. Kímélő jellegű klímája elsősorban az idegrendszerünkre és szellemi kimerültség esetén hat nyugtatólag. Kőszeg és Velem község szubalpin klímája alkalmas gyerekek asztma-, allergiaellenes kezelésre.

Alföldi klíma

Nagy hőmérsékletváltozások és erős napsugárzás miatt ingerklímának tekinthető. A gyorsan pergő, változatos időjárás az emberi szervezet számára értékes élettani ingert képvisel. TBC kezelésére alkalmas, ilyen helyek Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Gyopárosfürdő.

Völgyklíma

Jellemző rá, hogy dús erdő veszi körül és tengerszint feletti magassága 230-300 m. Nagy nappali hőingadozás, éjszakai lehűlés, nagyfokú harmat- és dérképződés, a levegő nedvességtartalma és a párolgás erősen ingadozik. levegője rendkívül tiszta, mert a környező erdők és magaslatok megvédik a szennyeződéstől. Ilyen területen található Parádfürdő.
Minden, amit a klímaterápiáról tudni érdemes

Tengeri, tóparti klíma

A tengeri klíma légzőszervi betegeknek kiváló hatású, a tavak klímahatása a Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó közvetlen közelében érvényesül. A tengerparti levegő gazdag negatív ionokban nevezett elektromos töltésű részecskékben, amiket a mozgásban lévő víz bocsát ki, melyek segítenek a feszültség csökkentésében, valamint energiával töltenek fel.

Barlangterápia

A klímaterápia különleges formája a barlangterápia, mely főleg a légző- és mozgásszervi betegségekben szenvedőknek javasolt. Hazánkban főleg hűvös barlangok találhatóak, átlagos hőmérsékletük 10 oC körüli. A gyógybarlangok zárt, párás, kalciumtartalmú levegője, a pormentes- és ingerszegény környezet hozzájárul a légúti megbetegedések gyógyításához. (pl. Abaliget, Tapolca, Lillafüred, Budapest, Jósvafő) A barlangok speciális mikroklímája számos fizikai és kémiai ingerével kedvező hatást fejt ki az asztmával, allergiával küzdőknek is. A tapolcai barlang gyógyhatása az állandó hőmérsékletnek, a magas széndioxid és radon tartalomnak, valamint a szinte teljes por- és csíramentességnek, gyakorlatilag pollenmentességnek köszönhető. Hörghurut, tüdőtágulás kezelésére is kiválóan alkalmas. A barlangok levegőjének magas a kalciumtartalma, mely gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatású.
Minden, amit a klímaterápiáról tudni érdemes
Tapolcai tavas barlang
Felhasznált források: Dr. Bodnár László: Barangolás a Kárpát-medencében, Vajda Róbert-Vadas Vera: Magyarország gyógyidegenforgalma

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide