Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók

Öt élelmiszer, amitől biztosan megdagad

2015. 03. 04. 07:40

Wellness
Ha megfogadja tippjeinket, könnyedén elkerülheti a puffadást.
Azt hiszem, bizton állíthatom, szinte mindenkivel megesett már az alábbi kellemetlen incidens: reggel talán még a megszokottnál is vékonyabb derékmérettel ébredünk és simán belecsusszanunk a szűk farmernacinkban, majd mikor túl vagyunk az ebédidőn, hirtelen szorosnak tűnik az a nadrág pocak tájékon. Az igencsak kellemetlen következményekkel járó puffadás gyakran annak a következménye, hogy szervezetünk nem képes megemészteni az ételt, amit elfogyasztottunk. Szerencsére nem kell együtt élni ezzel a bosszantó jelenséggel, csak tudni kell, mely ételeket érdemes inkább elkerülni.
Glutén és tejtermék (intolerancia)
Elsőnek nem árt tisztában lenni vele, van-e valamilyen étel intoleranciánk. A tejtermékek és a glutén egyaránt okozhatnak puffadást, ha érzékenyek vagyunk rájuk. Ha arra gyanakszik, hogy esetleg ez lehet a gond, két hétre hagyja el a kérdéses ételcsoport fogyasztását és figyelje, észrevesz-e valamilyen változást.
Az ételnek jobb íze lesz a sótól, azonban a túlzott bevitel puffadáshoz vezethet. Ha túl sok sót viszünk be, szervezetünk a víz visszatartásával reagál. Ezt a típusú puffadást úgy küzdhetjük le a legkönnyebben, ha sokat iszunk és akkor testünk nem próbálja meg visszatartani a vizet.
Káposztafélék
Mikor egy könnyű saláta elfogyasztásának hatalmas puffadás a vége, akkor azért többnyire a karfiol, a brokkoli, a káposzta vagy a kelbimbó a felelős. Ezek a finom zöldségek raffinózt tartalmaznak, ami egy olyan triszacharid, aminek a megemésztéséhez szükséges enzimet nem termeli a szervezetünk. Ennek következtében többnyire emésztetlenül kerülnek a belek alsóbb szakaszaiba, ott erjedni kezdenek, gázt termelnek, és természetesen puffadást okoznak.
Hüvelyesek
Nem árulunk el vele nagy titkot, hogy a hüvelyesek - mint a bab - a "hangos zöldségek" közé tartoznak, köszönhetően a nehezen emészthető raffinóznak. A babok, a borsók és a lencsefélék nagy mennyiségben többnyire puffadást okoznak - főleg ha olyasvalaki fogyasztja őket, aki ritkán eszik ilyesmit.
Szóda és szénsavas italok
A szénsav és a puffadás közti kapcsolat egyértelmű, főleg, hogy az is puffadáshoz vezet, ha túl sok levegőt nyelünk. Vagyis ha légbuborékot viszünk be a szervezetünkbe a folyadékkal, akkor borítékolhatjuk a puffadást. Maradjunk inkább a szénsavmentes víznél, vagy ha mindenképpen buborékosat szeretnénk inni, akkor tegyünk bele jeget, ami segíthet felhígítani a buborékokat, mielőtt leérnének a pocakunkba.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...