Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók

Súlyos betegségek kockázatát csökkenti

2013. 12. 16. 11:17

Wellness
Minden, amit a D vitaminról tudni érdemes, de sohasem merted megkérdezni...
A D-vitamin agyfényesítő és csonterősítő hatásáról már bizonyára mindenki hallott, azt azonban már kevesebben tudják, hogy ha szervezetünkben megfelelő mennyiségű D-vitamin van, akkor az csökkentheti akár a szívbetegségek vagy a rák kockázatát is. Miért fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitel?
Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?
Az ajánlott D-vitamin-bevitel felnőttek számára 70 éves korig 600 NE (Nemzetközi Egység), az idősebbek számára ez a mennyiség 800 NE-re nő.
A D-vitamin elsődleges forrásai a napsugarak, amikor ugyanis csupasz bőrünket süti a nap, a szervezet elkezd a D-vitamint termelni. Ez a mennyiség azonban nem biztos, hogy elegendő. A világos bőrű embereknek ugyan mindössze heti néhány alkalmas 5-10 perces napozás biztosítja a megfelelő mennyiséget, a sötétebb bőrű embereknél azonban ez már kevés. Nem is beszélve arról, hogy a káros sugarak miatt szakértők egyre kevésbé javasolják, hogy akár csak néhány percet is a napon töltsünk mindenféle fényvédő szer alkalmazása nélkül. Felhős időben vagy télen, amikor ritkábban süt a nap, akkor ezek a hatások még kevésbé érvényesülnek. Ezért nagyon fontos, hogy ételeinkből vagy akár étrend-kiegészítőkből pótoljuk a D-vitamint! Azonban ezzel is vigyáznunk kell, sok étel ugyanis már nem a természetben előforduló D-vitamint biztosítja számunkra. A vitamin nagyobb mennyiségű természetes forrása például a lazac, a makréla vagy a kardhal, de az is sokat segíthet a pótlásban, ha tonhalat vagy szardíniát eszünk, ezekben az ételekben azonban már jóval alacsonyabb a D-vitamin szint, mint az előbb felsoroltakban. A tojássárgájában, a marhamájban, a gabonában és a tejben szintén megtalálható kisebb mennyiségben a vitamin.
A szakértők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hogy indítjuk a napot. Ha okosan választunk reggelit, akkor már egy nagy adag D-vitamin bevitellel megkönnyíthetjük napunkat, ez ugyanis ad egyfajta löketet agyunknak. Éppen ezért tökéletes választás reggelire a szójatej, a narancslé, a gabona, a kenyér vagy a joghurtok. A címkén azt is ellenőrizheti, hogy mennyi D-vitamint tartalmaz az adott termék.
A legjobb természetes módja a D-vitamin-bevitelnek tehát a napozás vagy a megfelelő étkezés, ha azonban ezekből nem tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget, akkor különböző étrend-kiegészítőkkel javíthat még a bevitt mennyiségen.
A D-vitamin jótékony hatásai
  • A D-vitamin erősíti a csontokat
A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, ezért elengedhetetlen az erős és egészséges csontok kialakulásához és fenntartásához. Felnőttkorban a csonttörés megelőzése, gyerekkorban pedig a fiatalkori, gyenge csontok következtében előforduló betegségek miatt jelentős a szerepe.
Ezen kívül a D-vitamin szint felel az agy hatékony működéséért. Egy kutatás eredményei szerint azonban nemcsak erre jó egy nagyobb dózis D-vitamin, állítólag jó hatással van a depressziós tünetek enyhítésére is.
  • A D-vitamin segít bizonyos betegségek megelőzésében
Néhány tanulmány szerint kapcsolat lehet az alacsony D-vitamin szint és a cukorbetegség legáltalánosabb formája, a 2-es típusú cukorbetegség között. Arra azonban, hogy a D-vitamin- bevitel megakadályozná a cukorbetegség kialakulását nincs tudományos bizonyíték.
Ezen kívül az alacsony D-vitamin szint kapcsolatba hozható a szívroham, a stroke és a szívbetegségek kockázatának növekedésével.
Tanulmányok szerint a Sclerosis Multiplex betegség előfordulása nagyobb a kevésbé napsütéses országokban. Emiatt már évekkel ezelőtt napvilágot látott az a feltételezés, ami kapcsolatba hozta a napsütést, a D-vitaminszintet és ezt az idegeket károsító autoimmun betegséget egymással. Bár újabb kutatások is erősítették ezt a feltételezést, az is biztos, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a D-vitamin alkalmas a betegség kezelésére vagy megelőzésére.
Több tanulmány szerint a D-vitamin segít a mellrákkal és a prosztata rákkal szembeni megelőzésben. Erre azonban valóban meggyőző tudományos bizonyítékok még nincsenek. A túlzott D-vitamin-bevitel pedig kifejezetten növelheti a hasnyálmirigy-rák kockázatát. Bár azt korai állítanunk, hogy a D-vitamin általában segít a rákos betegségekkel szembeni fellépésben, az azonban tudományosan is megerősítést nyert, hogy a magas D-vitamin szinttel rendelkező emberek esetében alacsonyabb a vastagbélrák kockázata.
Tudományos megfigyelések szerint az idősebb emberek D-vitaminszintje általában alacsonyabb. Kutatások szerint az alacsony D-vitamin szintű idősek rosszabbul teljesítenek a memóriát és a figyelmet vizsgáló teszteken, mint azok, akiknél a D-vitamin szint megfelelő volt, így akár a demenciával is összefüggésbe hozható a D-vitamin hiány.
  • A D-vitamin segít lefogyni
Tanulmányok igazolták, hogy a túlsúlyos emberek esetében gyakoribb az alacsony D-vitamin szint előfordulása. Ennek az az oka, hogy a testzsírok megkötik a D-vitamint a szervezetben. Az azonban nem világos, hogy az elhízás felel önmagában az alacsony D-vitamin szintért, vagy fordítva. Szakértők szerint annyi biztos, hogy a D-vitamin-bevitel és a kalóriaszegény diéta hatékony fogyást eredményezhet.
Milyen hatása van annak, ha kevés szervezetünkben a D-vitamin?
A D-vitamin hiány tünetei közé tartozik a csontfájdalom, az izomgyengeség. A súlyosabb D-vitamin hiány gyenge csontokat okoz, gyerekeknél pedig azért is különösen veszélyes, mert felelhet csontrendszeri problémákért. Ezért érdemes szem előtt tartanunk, hogy néhány gyógyszer mellékhatásként okozhat alacsony D-vitamin szintet. Ilyenek például a hashajtók, a szteroidok vagy a koleszterint csökkentő gyógyszerek.
A D-vitamin hiány kockázati tényezői:
  • 50 éves, vagy annál idősebb kor
  • Sötét bőr
  • Északi lakóhely
  • Túlsúly, gyomor bypass műtét
  • Tejallergia vagy laktóz intolerancia
  • Máj- vagy emésztőszervi betegségek, mint pl. a Crorn-betegség vagy a lisztérzékenység
Lehet a D-vitamint túladagolni?
Azt is fontos megemlítenünk, hogy nemcsak a nagyon alacsony, a nagyon magas D-vitamin-bevitel is kockázattal járhat. A nagyon nagy dózisban bevitt D-vitamin ugyanis növelheti a vér kalcium szintjét, ami kárt tehet az erekben, a szívben vagy a vesében. Szakértők szerint a legmagasabb tolerálható határérték 4000 NE/nap. A napból nyert D-vitamin esetében a túladagolás veszélye nem áll fenn, ugyanis a szervezet egy idő után leáll a D-vitamin-termeléssel.
A webmd.com nyomán
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...