Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Hajdúszoboszló ősszel is...Hajdúszoboszló ősszel is...

Szabad-e betegen szaunázni?

2017. 01. 14. 19:30
Forrás: hazipatika.com
Wellness
Sokan a téli hónapokban azért járnak fürdőkbe vagy wellnessezni, mert úgy gondolják, hogy így előzhetik meg a téli betegségeket, megfázás, influenzát. De mi a helyzet akkor, ha már a kórokozók megtámadtak bennünket? Érdemes akkor is hőlégfürdőzni, vagy éppen ellenkezőleg, tilos ilyenkor kitenni a szervezetünket a szaunázással jár extrém hatásoknak?
A szaunázás tulajdonképpen afféle sokkterápia. Az extrém meleg légfürdőt követő hideg vizes merülés erősen próbára teszi a testünk alkalmazkodóképességét. Ugyanakkor ezek az extrém hatások aktivizálják a szervezet olyan funkcióit, amelyek hozzájárulnak a tartós egészség fennmaradásához.
A szaunázás hatására bekövetkező élettani változások legnyilvánvalóbbika a szervezet felkészülése, hogy megvédje magát a hőstressztől. Ennek során a nyugalmi vérnyomás stabilabbá válása az egyik legfontosabb hatás. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a szaunázás javít a légzőszervek, a mozgásszervek és az immunrendszer működésén is. A szauna rendszeres használata javítja az állóképességet is, amit a sportolók felkészítése során is kihasználnak. A szaunázás sok pszichológiai előnnyel is jár, beleértve a jobb alvást, hangulatot, és a megemelkedő fájdalom toleranciát.
A forró kamrában töltött szakaszt követő hideg vizes merülés felerősítheti ezeket az előnyöket, de óvatosan kell eljárni az arc és a fej megmerítésével. Alkoholt fogyasztani szaunázás előtt és alatt kifejezetten meggondolatlan dolog, ahogy a gyors fogyásra tett kísérletezgetés a szaunában való izzadással.

Segíti a gyógyulási folyamoatokat, de lázasan nem ajánlott

De mi a helyzet a megfázás vagy betegség esetén? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben a szaunázás nagyon jó szolgálatot tehet. Aki rendszeresen gyakorolja a hőlégfürdőzést kisebb valószínűséggel betegszik meg. És akkor is segít, a gyógyulási folyamat lezárásának felgyorsításával, ha a szervezetünk már legyűrte a betegséget.
Megfázással küszködve, vagy lázas betegen viszont egyáltalán nem jó ötlet szaunába menni. Egyrészt a szűk térben megfertőzhetünk másokat, mert a szűk zárt térben - hiába is van meleg - könnyen átadhatjuk másoknak a fertőzést. A szervezetünk - ha a kórokozók támadásával kell küzdenie - eleve nagyobb megterhelésnek van kitéve a normálisnál. Ha lázasak vagyunk az pedig önmagában is erősen megterheli a szívet. Így még hősokknak is kitenni a testünket kifejezetten veszélyes lehet.
Ezért ki kell várni, amíg meggyógyulunk, s utána a szaunázás már valóban jól eshet, s hozzájárulhat, hogy az utolsó aktív kórokozóval szemben is felülkerekedjünk.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness élmény a Szigetközben

Ajándék masszázs kedvezmény és gyerekeknek egy egésznapos Ugripark belépő! Most hatalmas kedvezménnyel: 12 900 Ft/fő/éjtől félpanzióval. Megnézem