Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Szabadidős tevékenységek wellness üdülés közben

2024. 01. 31. 18:26
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness

A wellness turizmus sokkal többet foglal magába, mint egy ilyen típusú szállodát és az ottani tartalmak használatát. Vannak, akik emellett némi plusz tartalomra is vágynak, legyen az aktív pihenés, kerékpározással, természetjárással, vagy inkább passzív pihenés az interneten keresztül. Ez utóbbira többféle lehetőség is van, a különböző játékok, rejtvének, vagy éppen játékok, amilyet a Frumzi Magyarország oldalán is elérhetsz. Nem kell hozzá más, mint egy okostelefon és internetes kapcsolat.

Napjainkban a mindennapi szóhasználat részévé vált a wellness. A különböző médiumok ontják az ilyen jellegű anyagokat, beszámolókat, népszerűsítő kampányokat, a családok pedig rendszeresen nézegetik a különböző kikapcsolódási lehetőségeket, amelyek keretében egy hosszú hétvégére, vagy egy párnapos szabadságra elutazhatnak.

 

A fürdőzés, mint kikapcsolódás több ezer éves múltra tekint vissza. Elég csak a római, vagy görök fürdőkre gondolni, ahol a korabeli bölcsek napi szinten órákat töltöttek, miközben megvitatták közösségük ügyes bajos dolgait.

 

Ezzel szemben, mint trend fogalom, a wellness a második világháború után jelent meg az Egyesült Államokban, az akkori baby boom, fogyasztói társadalom és növekvő gazdasági fejlődés gyermekeként. A fogalom Halbert L. Dunn nevéhez köthető, aki a well-being, vagyis jó közérzet és a fitness kifejezéseket vonta össze. Az így kreált kifejezés magyarra így fordítható: Érezd jól magad!

 

Érdekes, hogy vannak más megközelítései is a szó eredetének. Az egyik szerint a wellness egész egyszerűen az illness, vagyis betegség szó elentétpárja, illetve egy másik feltételezés szerint a well-being és wholeness, vagyis teljesség szavak elegyítésével keletkezett.

 

Persze mindez talán kevésbé fontos, hiszen ma már mindenki érti a lényeget. A múlt század kilencvenes éveiben ugyanis a wellness Magyarországon is elterjedet, ma már a turisztikai kínálat szerves része. Mintent egybevéve, a wellness egyfajta életfilozófia, amely magába foglalja a relaxációt, a prevenciót, a fitneszt és a regenerációt is.

 

Aktív és passzív tartalmakkal gazdagított pihenés

Ha csak 2-3 napos utazásról van szó, akkor jó eséllyel az ember csak élvezi a gőzfürdőt, szaunát, jakuzzit és a medencéket, de ha hosszabb ideig tartózkodik egy wellness turisztikai központban, akkor néhány nap után már szívesen keres egyéb tartalmakat is, hiszen a tétlenkedés is unalmas lehet egy idő után.

Éppen ezért, amikor döntést hozol, hogy hova, melyi wellness szállodába utazz el a pároddal, vagy a családoddal, akkor mindenképp érdemes kutatást végezni a környezetről is. Vagyis, magáról a településről, az ott megtalálható látnivalókról, esetleges rendezvényekről és a természeti adottságokról is. Ezek mind kikapcsolódási lehetőségeket biztosítanak.

 

Az aktív pihenési lehetőségek közül mindenképp kiemelt helyen érdemes említeni a település megismerését. Ennek egyik módja az ott található múzemok, galériák, tájházak megtekintése és persze hosszú séták az utcákon, tereken.

 

Még szerencsésebb, ha a látogatásod idején éppen valamilyen fesztivál, rendezvény zajlik a helyszínen, hiszen akkor az ottani kirakodóvásárok, kísérő programok is kikapcsolódást kínálnak, illetve információval szolgálnak a település történelméről, jelenéről.

 

A másik kikapcsolódási lehetőség, ami pedig a táj adottságától függ, az a túrázás, a környék bejárása, megismerése. Itt választható gyalogos, kerékpáros kirándulás egyaránt. Mindenképp érdemes a helyi idegenforgalmi irodában érdeklődni a lehetőségekről, túravonalakról, pihenőhelyekről, egy jó útbaigazítás aranyat érhet.

 

Ugyanakkor, ha valamilyen tó, vízpart mellett vagy, érdemes elmenni egy hajóútra, esetleg evezni, kimenni a vízre helyi horgászokkal, biztosan feledhetetlen élményt biztosít. Ugyanígy, van, ahol lehetőség van arra is, hogy egy rövidebb vonatútra menj, miközben az ablakon keresztül gyönyörködhetsz a tájban.

 

Ha azonban a sportban a vadabb, merészebb dolgokat kedveled, akkor jó választás lehet olyan helyszínre utazni, ahol különböző extrém sportokra van lehetőség, legyen az bungee jumping, vagy akár vadvízi evezés.

 

A kissé visszafogottabb, de családközpontú programok közé tartozhatnak a különböző szabadulószobák. Sőt, egyre több olyan magyar város van, ahol szabadtéri nyomozó, kutató játékokat lehet játszani. Ezek általában úgy működnek, hogy egy mobil appon keresztül rejtvényeket fejtetek meg és úgy haladtok lépésről lépésre a településen.

 

Essen néhány szó a passzív pihenési lehetőségekről is, noha maga a wellnessezés már önmagában ide sorolható. A víz mellett lehetőséged van olvasni, rejtvényt fejteni, mobilos játékokat játszani és a családtagokkal társasjátékozni.

 

De ha szeretsz sütni, főzni és a szállásod lehetőségei engedik, izgalmas élmény lehet helyi specialitásokat saját kézzel elkészíteni és elfogyasztani, amihez a helyi lakosok biztosan adnak néhány hasznos tanácsot.

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...