Téli arcápolás - Számít, hogy mit eszünk?
Igen. Szakértők szerint ahhoz, hogy bőrünk télen is friss és üde legyen nemcsak a hidratálás, de a megfelelő étrend is fontos. Hogy milyen ételek fogyasztása teszi gyönyörűvé bőrünket? Cikkünkből kiderül.
Lazac
A lazac fogyasztása rendkívül jót tesz bőrünknek, ezért a téli hónapokban kifejezetten ajánlott lazacot enni. De miért ilyen hatékony bőrápoló ez a halfajta? A benne levő Omega-3 zsírsavak miatt, amik támogatják a bőrsejtek működését. Ez azért fontos, mert az egészséges sejtmembrán segíti a tápanyagok bejutását a sejtbe, miközben megkönnyíti a káros anyagok távozását. Ráadásul az Omega-3 zsírsavak csillapítják a gyulladást az egész testben, így elűzhetik a csúnya vörös pattanásokat is.
Spenót
A leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a kelkáposzta szintén jót tesznek bőrünknek. Ezek a növények ugyanis tele vannak luteinnel, ami megvédi bőrünket az UV sugaraktól. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy télen ez nem annyira fontos szempont, szakértők szerint a téli napsütéssel szemben is érdemes védekeznünk, különösen akkor, ha a bőrünk érzékenyebb az átlagnál. Egy kisebb leégés is szárazzá teheti a bőrt és kellemetlen irritációkat okozhat. A lutein zsírral együtt szívódik fel legkönnyebben, ezért jó tipp, ha salátánkat olíva olajjal öntjük nyakon vagy ha főzve szeretnénk fogyasztani ezeket a bőrápoló zöldségeket, akkor olajon készítjük el őket.
Tojás vagy mandula
A bőrápolásban nagyon fontos szerep jut az antioxidánsoknak. Mivel ezek az ételek általában elég sok kalóriát tartalmaznak, szakértők szerint érdemes körülnéznünk a különböző táplálkozási tanácsokat felsorakoztató oldalakon. Ilyen különleges étel például az E-vitaminnal dúsított tojás, az Eggland's Best. De ha nem szeretnénk ennyire különleges étrendet követni, akkor megteszi egy marék (de nem több!) mandula is. A lényeg: a nagy mennyiségű E-vitamin védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben, amik a bőrirritációért felelősek, így bőrünk természetesen ragyogóvá válik.
Bár a bogyós gyümölcsöknek most éppen nincs szezonjuk, szakértő szerint érdemes télen is fagyasztott formában fogyasztanunk ezeket a gyümölcsöket. Ez pedig a bőrápolás másik fontos szabálya, a hidratálás miatt jut jelentős szerephez. A kiszáradás azért veszélyes, mert ekkor a bőrsejtek nem jutnak elég tápanyaghoz. Hogy növeljük vízfogyasztásunkat a téli hónapokban is, mindig figyeljünk arra, hogy sok vizet igyunk, kiegészítésnek pedig együnk bogyós gyümölcsöt!
Termálfürdő.net