Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Tudatos étkezés: íme, tíz tipp, ami segít

2015. 05. 03. 20:21

Wellness
Ha edzésről beszélünk, a legtöbb embernek valamilyen sporttevékenység jut eszébe, ami segít fittnek maradni. A tudatos, egészséges étkezéshez is hasonló gyakorlásra, ha úgy tetszik edzésre van szükség.
Mai rohanó világunk velejárója a meggondolatlan táplálkozás, ahhoz hogy megtörjük ezt a rossz szokást, különböző módszerekkel kell kísérletezni. A kísérletezés valóban fontos része a folyamatnak, hiszen nem minden módszer működik mindenkinél egyformán. Az alábbi tíz gyakorlat segíthet abban, hogy a tudatos táplálkozást a mindennapi életünk részévé tegyük. A feltett kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz, a cél az, hogy megfigyeljük a tapasztalatainkat, ami segíthet abban, hogy később könnyebben hozzunk döntéseket.
1. Lassítsunk le: minden falat után tegyük le a villát vagy a kanalat. Ezt variáljuk azzal a gyakorlattal, hogy az ügyetlenebb kezünkkel eszünk. Milyen hatással van ez az étkezésünkre?
2. Mély levegő: vegyünk néhány mély lélegzetet evés előtt, közben akár még a szemünket is becsukhatjuk. Milyen érzés ez? Valóban éhesek vagyunk? Feszültek? Az, ahogy éppen érezzük magunkat hatással van az éhségérzetünkre és arra, milyen ételt választottunk?
3. Rágjunk lassan: mielőtt szétrágnánk az ételt, forgassuk meg azt a szánkban, figyeljünk az ízekre, a textúrákra és a hőmérsékletváltozásra. Ezek után kezdjünk csak lassan rágni. Mit vesz észre?
4. Várja meg, míg megéhezik: két napon keresztül csak akkor egyen, amikor tényleg megéhezett. Milyen érzés? Ezek után egyen akkor is, amikor nem éhes. Milyen érzés? Azért azt érdemes szem előtt tartani, mindenkivel megesik, hogy néha akkor is eszik, amikor nem éhes, ami nem feltétlenül probléma, hiszen az evés számtalan különböző szerepet tölthet be az életünkbe. Ez csak akkor gond, ha rendszeresen eszünk, miközben nem vagyunk éhesek.
5. Akkor hagyjuk abba az evést, amikor jól laktunk, ne amikor tele vagyunk: azon a két napon, mikor elhatároztuk, csak akkor eszünk, mikor éhesek vagyunk, figyeljünk oda alaposan magunkra étkezés közben. Mikor jön el az a pillanat, mikor az étel már nem ízlik annyira, mint az első falatnál? Mikor múlik el az éhségérzet? Mikor érzi azt, hogy már abbahagyhatná az evést és néhány óráig nem lenne újra éhes?
6. Üljön le, mikor eszik: mielőtt akárcsak egy morzsát is az ajkához közelítene, üljön le egy asztalhoz vagy legalább egy íróasztalhoz. Ez az egyszerű cselekedet okoz valami változást abban, ahogy ráhangolódik az étkezésre?
7. Szedjen magának kevesebbet, mint amennyit szokott: nem kell sokkal kisebb adagot, olyan mennyiséggel próbálkozzon, amennyivel érdemes kísérletezni. Egyen lassan, alaposan megízlelve a falatokat. Amikor befejezte, döntse el, elég volt-e az étel. Ha nem, vegyen még egy kis adagot és fogyassza el ugyanolyan módon, mint az előzőt. Gondolja végig, mennyi táplálékra van valójában szüksége.
8. Evés előtt gondoljuk végig, mit is szeretnénk valójában fogyasztani: csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, mi esne a legjobban. Majd azt is, milyen érzés lesz elfogyasztani és hogyan érezzük majd magunkat étkezés után. Az előbbiek alapján válasszuk ki, mit is eszünk.
9. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan: néhány napig próbáljuk ki, hogy étkezéseink során fogyasztunk proteint, szénhidrátot, zöldséget vagy gyümölcsöt is, például sült csirkét tört krumplival és brokkolival. Utána néhány napig hagyjuk ki a három elemből az egyiket, mondjuk a brokkolit. Máshogy érzi magát a különböző kombinációk következtében?
10. Fogyasszunk sokféle ételt: egy héten keresztül mindennap fogyasszunk valamilyen más ételt, akár olyasmit is, amit egyébként nem szoktunk, esetleg soha nem ettünk még. Tapasztal valami különbséget?
Ezek a gyakorlatok segítenek ráébredni, milyen gyakran táplálkozunk figyelmetlenül, még akkor is, ha törekszünk az egészséges étkezésre. Kísérletezzen és találja meg, hogy önnek mi a legjobb, míg végül a tudatos táplálkozás ösztönössé nem válik. Ugyanakkor ne feledje, az étkezés egyben öröm is.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...